Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Συνάντηση Μητσοτάκη-Δένδια μετά την Άγκυρα: Εύσημα από τον πρωθυπουργό για την επίσκεψη στην Τουρκία

Μεγάλη ικανοποίηση για το πώς ο υπουργός υπερασπίστηκε τις ελληνικές θέσεις

16 Απριλίου 2021 17:20
Συνάντηση Μητσοτάκη-Δένδια μετά την Άγκυρα: Εύσημα από τον πρωθυπουργό για την επίσκεψη στην Τουρκία
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Λίγο μετά την επιστροφή από την Τουρκία και τη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που προκάλεσε αντιδράσεις, ο Νίκος Δένδιας βρήκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να είναι ικανοποιημένος.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ επισκέφτηκε το πρωί της Παρασκευής (16/4) τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και τον ενημέρωσε για τα πεπραγμένα της παρουσίας του στην τουρκική πρωτεύουσα, με τον ξένο Τύπο ακόμη να σχολιάζει εκτεταμένα όσα έγιναν.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Δένδια: Όσα είπαν οι δύο άνδρες για το ταξίδι του ΥΠΕΞ στην Τουρκία

Ο κ. Δένδιας μετέφερε αναλυτικά στον πρωθυπουργό το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε στην Αγκυρα και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο με τον οποίο ο Νίκος Δένδιας χειρίστηκε το «μπρα ντε φερ» με τον Τσαβούσογλου.

Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση αντιμετώπισε με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα την πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Νίκο Δένδια. Ολοι στο Μέγαρο Μαξίμου και κυρίως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν υποψιασμένοι. Στο ραντεβού, μάλιστα, που είχαν οι Δένδιας και Μητσοτάκης συζητήθηκε εκτενώς τι οφείλει να πράξει ο υπουργός Εξωτερικών σε περίπτωση που υπάρξει κλιμάκωση από τους γείτονες, όπως κι έγινε εν τέλει.

Προκλητικός Ερντογάν: "Ο Τσαβούσογλου έβαλε τον Δένδια στη θέση του"

Το δικό του σχόλιο για την χθεσινή συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα, έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μίλησε πριν από λίγο σε δημοσιογράφους, μετά την καθιερωμένη για τους μουσουλμάνους προσευχή της Παρασκευής. «Ο υπουργός μας των Εξωτερικών του έθεσε τα όριά του, τον έβαλε στη θέση του», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Παράλληλα δείτε πως σχολιάζει ο ξένος Τύπος την χθεσινή συνάντηση

«Είχαμε μία ζεστή ατμόσφαιρα στην πρώτη συνάντηση, αλλά μετά το πράγμα πήγε αλλού», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε μία προσπάθεια να μην δώσει ιδιαίτερη συνέχεια στην αίσθηση που προκάλεσε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η σκληρή απάντηση Δένδια στην επιθετική δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έθεσε ευθέως θέμα «προκλητικών δηλώσεων» από την ελληνική πλευρά.

Όλο το παρασκήνιο της on camera ρήξης Δένδια - Τσαβούσογλου (Video)

Ενώ η συνέντευξη Τύπου προδιαγραφόταν ότι θα κυλήσει ομαλά, μια φράση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου πυροδότησε την αντίδραση Δένδια. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μετά τις συνήθεις αβρότητες, μίλησε για «τουρκική μειονότητα» στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως αν θέλουν να «αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι, αυτό είναι πάνω από συνθήκες».

Ο Έλληνας υπουργός απάντησε αμέσως. Αφού ανταπέδωσε τα κομπλιμέντα του «φίλου Μεβλούτ», άρχισε να... πυροβολεί, απαντώντας με ευγένεια μεν, αλλά με ψυχρά επιχειρήματα. Ο Τσαβούσογλου ανταπάντησε, υποστηρίζοντας ότι προκλήθηκε από τον Έλληνα ομόλογό του, και εν συνεχεία επήλθε γενικευμένη αντιπαράθεση μπροστά στις κάμερες και τα έκπληκτα μάτια των εκπροσώπων των ΜΜΕ, στους οποίους -παρεμπιπτόντως- δεν δόθηκε το δικαίωμα για ερωτήσεις.

Ο Δένδιας απάντησε σε όλα στον Τσαβούσογλου

Ο Νίκος Δένδιας έθεσε ευθέως το σύνολο των τουρκικών προκλήσεων έναντι της Ελλάδας:

  • Διαμήνυσε πως αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων είναι η αποκλιμάκωση, η αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν. «Πριν από λίγο καιρό, πριν από λίγους μήνες, οι παραβατικές ενέργειες είχαν αυξηθεί δραματικά, επιβαρύνοντας τις προσπάθειες να δημιουργήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης, που σήμερα προσπαθούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
  • Παραβιάσεις: Απαντώντας στον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Δένδιας είπε πως η Τουρκία έχει παραβιάσει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, και όχι μόνο αυτό, έχει παραβιάσει και τα ίδια δικαιώματα κυριαρχίας της Ελλάδας, αναφέροντας πως έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος. «Μεβλούτ, πάνω από το ελληνικό έδαφος» είπε, απευθυνόμενος στον Τούρκο υπουργό
  • Εξωτερικών, και προσέθεσε: Δεν υπάρχει καμία διάταξη δικαίου που να επιτρέπει πτήση πάνω από το ίδιο το ελληνικό έδαφος.
  • Μειονότητα: Στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λωζάνης, αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτους.
  • Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών: Ο κ. Δένδιας απάντησε γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά. «Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου», είπε, και διερωτήθηκε επίσης: «υπάρχει κανείς να ισχυρίζεται ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή και αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά; Αν δεν υπάρχει, είναι καλό να μας το πουν», συμπλήρωσε.
  • Fake news: Ο κ. Δένδιας κάλεσε την Τουρκία να μην υπάρχουν προβολές ψευδών ειδήσεων, προκλητικών ρητορικών, που προβάλλονται από συγκεκριμένους κύκλους και «οι οποίες δεν βοηθούν σε αυτό το θετικό κλίμα το οποίο συμφωνήσαμε να προωθήσουμε».
  • Casus Belli: Η απειλή πολέμου, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τα αναφαίρετα δικαιώματά της, που προέρχονται από το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά τις διμερείς σχέσεις, αλλά και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως η στάση αυτή αντίκειται στον Χάρτη του ΟΗΕ και δεν συνάδει με έναν ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο, ούτε με τις σχέσεις καλής γειτονίας και της προώθησης αυτών των σχέσεων.
  • Το τουρκολιβυκό μνημόνιο: Η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία όχι μόνο αντικατοπτρίζει εθνικό δίκαιο, αλλά έχει επικυρωθεί και από την ΕΕ, άρα είναι τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μη συμμόρφωσης το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διότι παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας.
  • Μεταναστευτικό: Είναι ευρωτουρκικό ζήτημα είπε, και αναφέρθηκε καθαρά στην απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού στον Έβρο το προηγούμενο διάστημα. Απαντώντας στον κ. Τσαβούσογλου, είπε ότι ειδικά μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα.
  • Κυπριακό: Μοναδική λύση, που είναι αποδεκτή από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ, λύση συμβατή και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη αποχής από ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Αγιά Σοφιά: Εξέφρασε στην τουρκική πλευρά την «προσδοκία αναστροφής της απόφασης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς και η απόφαση μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί». Σημείωσε πως μια τέτοια αναστροφή είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας και της εικόνας της διεθνώς.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share