Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021

Τσαβούσογλου για τη συνάντηση με τον Δένδια: «Θα συζητήσουμε όλες τις διαφορές»

«Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές»

15 Απριλίου 2021 12:45
Τσαβούσογλου για τη συνάντηση με τον Δένδια: «Θα συζητήσουμε όλες τις διαφορές»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Λίγες ώρες πριν την συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε μήνυμα μέσα από συνέντευξη Τύπου όσον αφορά τις σχέσεις των δυο χωρών.

Ο Τούρκος διπλωμάτης μίλησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και θέλησε να ρίξει τους τόνους μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις, που προηγήθηκαν τόσο από διάφορους Τούρκους αξιωματούχους, όσο και κυρίως από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο επίσης θα δει ο Νίκος Δένδιας.

Μήνυμα Τσαβούσογλου πριν την συνάντηση με τον Δένδια

«Είμαι έτοιμος να συζητήσω όλα τα σημεία διαφωνίας με τον Δένδια κατά την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου μου στην Αγκυρα» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

«Σχεδιάζουμε να υποδεχτούμε τον Νίκο Δένδια σε φιλική ατμόσφαιρα. Ο διάλογος με την Ελλάδα και οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου είναι πολύ σημαντικές. Δεν χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλες χώρες για να τα πούμε με την Ελλάδα. Υπάρχουν θέματα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Ελλάδα και πρέπει να τα συζητήσουμε ανοιχτά", είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο NTV και συνέχισε σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μητσοτάκη για συνομιλίες θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη:

«Ο καθένας μπορεί να έχει συνομιλίες με τον άλλον για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών».

Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι τουρκική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στο Κάιρο στις αρχές Μαΐου και αργότερα θα μεταβεί κι ο ίδιος στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου για να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σούκρι.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι "η Τουρκία δεν υποστηρίζει καμία πλευρά στη διαμάχη Ρωσίας - Ουκρανίας»

Νίκος Δένδιας: Τα θέματα της ατζέντας του

  • των διμερών σχέσεων, με έμφαση στο αίτημα για έναρξη συζητήσεων για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας,
  • του Μεταναστευτικού, μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  • των ευρωτουρκικών σχέσεων, συνάρτηση των οποίων είναι η συμμόρφωση της Τουρκίας με το Διεθνές Δίκαιο,
  • των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο με την αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας - Λιβύης, τη μη επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου και την πρόθεση της Άγκυρας να αρχίσει έρευνες στα ύδατα που περιλαμβάνονται σε αυτό, και βέβαια
  • του Κυπριακού, που περιπλέκεται με τη νέα τουρκική γραμμή για διχοτόμηση το νησιού, ενόψει της άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου στην Ελβετία.

Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να διερευνήσει εάν υπάρχουν προοπτικές θετικών εξελίξεων σε κάποιο ή κάποια από αυτά τα μέτωπα, προσεγγίζοντάς τα, όμως, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «με καλή θέληση, αλλά με μηδενική αφέλεια».

Επίσης, ένα ακόμη ζήτημα έχει προκαλέσει την αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας είναι το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο το οποίο μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Σάρατζ και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από προσωρινή διοίκηση παίρνει άλλη τροπή.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share