Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Δένδιας: Τι θα συζητήσει με Ερντογάν-Τσαβούλογλου

Στην ατζέντα και το κυπριακό

15 Απριλίου 2021 11:04
Δένδιας: Τι θα συζητήσει με Ερντογάν-Τσαβούλογλου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται στην Άγκυρα, καθώς σήμερα θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στις τρεις το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, και το γεγονός ότι του ζήτησε να συναντηθούν νωρίτερα από την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Τσαβούλογλου αλλάζουν τα δεδομένα, καθώς πιθανότατα θα θελήσει να απευθύνει πρόσκληση για συνάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που επιζητά το τελευταίο καιρό η Άγκυρα.

Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών στην τουρκική πρωτεύουσα και γίνεται ενώ η τουρκική πλευρά πυροδοτεί όλο και περισσότερο το κλίμα των διμερών σχέσεων με λεκτικές ακρότητες και προσβλητικές εκφράσεις, την ώρα που και οι δύο χώρες ομνύουν υπέρ του διαλόγου.

Στην Τουρκία για συνάντηση με τον Ερντογάν και τον Τσαβούλογλου

Νίκος Δένδιας: Τα θέματα της ατζέντας του

  • των διμερών σχέσεων, με έμφαση στο αίτημα για έναρξη συζητήσεων για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας,
  • του Μεταναστευτικού, μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  • των ευρωτουρκικών σχέσεων, συνάρτηση των οποίων είναι η συμμόρφωση της Τουρκίας με το Διεθνές Δίκαιο,
  • των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο με την αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας - Λιβύης, τη μη επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου και την πρόθεση της Άγκυρας να αρχίσει έρευνες στα ύδατα που περιλαμβάνονται σε αυτό, και βέβαια
  • του Κυπριακού, που περιπλέκεται με τη νέα τουρκική γραμμή για διχοτόμηση το νησιού, ενόψει της άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου στην Ελβετία.

Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να διερευνήσει εάν υπάρχουν προοπτικές θετικών εξελίξεων σε κάποιο ή κάποια από αυτά τα μέτωπα, προσεγγίζοντάς τα, όμως, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «με καλή θέληση, αλλά με μηδενική αφέλεια».

Επίσης, ένα ακόμη ζήτημα έχει προκαλέσει την αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας είναι το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο το οποίο μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Σάρατζ και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από προσωρινή διοίκηση παίρνει άλλη τροπή.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Λιβύη αλλά και του Νίκου Δένδια στην Βεγγάζη, προκάλεσε εκνευρισμό στην Τουρκία με τον Ταγίπ Ερντογάν να καλεί στην Άγκυρα τον πρωθυπουργό Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά ο οποίος τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, μία θέση που δεν άρεσε στον Τούρκο πρόεδρο.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share