Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021

Τζο Μπάιντεν: «Ο Μητσοτάκης έρχεται σύντομα στις ΗΠΑ»

Τι είπαν οι δυο τους στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία τους μετά την εκλογή του Αμερικανού προέδρου;

26 Μαρτίου 2021 07:50
Τζο Μπάιντεν: «Ο Μητσοτάκης έρχεται σύντομα στις ΗΠΑ»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν μια τηλεφωνική επαφή σε εξαιρετικό κλίμα με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με την είδηση να είναι πως, σύντομα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ.

Το βράδυ της Πέμπτης και για μισή ώρα, Τζο Μπάιντεν και Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησα για πρώτη φορά μετά την εκλογή του Αμερικανού προέδρου και την ανάληψη των καθηκόντων του. Η συνομιλία κράτησε μισή ώρα και σε αυτή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που έστειλε κι ένα ιδιαίτερο μήνυμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάλεσε τον πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Παράλληλα, την Πέμπτη (ξημερώματα Παρασκευής στην Ελλάδα) στον Λευκό Οίκο έγινε διαδικτυακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Συμμετείχαν περισσότερα από 100 μέλη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Την εκδήλωση συντόνισε η ελληνικής καταγωγής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, με τον Τζο Μπάιντεν να απευθύνεται στους ομογενείς, λέγοντας: «βλέπω την οθόνη και βλέπω πολλούς καλούς φίλους».

Τζο Μπάιντεν: Η εκδήλωση στις ΗΠΑ για την 25η Μαρτίου και η επίσκεψη Μητσοτάκη

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην τηλεφωνική συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι θα έρθει να τον επισκεφτεί στην Ουάσιγκτον όταν θα το επιτρέψει ο κορωνοϊός.

Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την λύπη του που δεν κατάφερε να φιλοξενήσει τους ομογενείς στην παραδοσιακή εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο στον Λευκό Οίκο, λέγοντας «σας υπόσχομαι, το επόμενο έτος, με την πανδημία πίσω μας, θα έχουμε μια σημαντική γιορτή».

Δεν έκρυψε την επιθυμία του για την οικοδόμηση μιας ακόμα ισχυρότερης σχέσης για τη προώθηση των κοινών συμφερόντων που έχουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα, σημειώνοντας πως αυτό ήταν το βασικό θέμα που συζήτησε με τον πρωθυπουργό. «Υπό τη κυβέρνηση μου, θα είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται. Σας το υπόσχομαι αυτό. Έχω δεσμευτεί να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη εταιρική σχέση από ό,τι ήδη έχουμε και να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Αυτό ήταν το βασικό θέμα για το οποίο μιλήσαμε με τον πρωθυπουργό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με τη φράση «δεν το έχω εγκαταλείψει ακόμα», ο Τζο Μπάιντεν έκανε ειδική αναφορά στο Κυπριακό, καθώς υπενθύμισε ότι είχε συνεργαστεί για παρά πολλά χρόνια πάνω στο συγκεκριμένο θέμα με τον γερουσιαστή και στενό του φίλο Πολ Σαρμπάνη. «Ο Πολ με ενέπλεξε όταν προσπαθούσαμε να δούμε πως θα χειριστούμε την Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια. Δεν το έχω ακόμα εγκαταλείψει (το Κυπριακό)», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στους Έλληνες ομογενείς.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και οι βουλευτές Ντίνα Τάιτους, Τζον Σαρμπάνης και Γκας Μπιλιράκης, καθώς και ο λομπίστας Μάικ Μάνατος, ο οποίος πήρε ανοιχτή πρόσκληση από τον πρόεδρο για να τον επισκεφτεί, ο πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο Γιώργος Τσούνης και άλλα εξέχοντα στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share