Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτη επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν την 25η Μαρτίου

Ανήμερα της εθνικής επετείου

23 Μαρτίου 2021 20:57
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτη επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν την 25η Μαρτίου
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μια ιδιαίτερη συγκυρία θα υπάρξει το βράδυ της Πέμπτης (25/3), αφού ανήμερα της εθνικής επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά για πρώτη φορά με τον Τζο Μπάιντεν.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη -μετά την σύνοδο Κορυφής και ανεξάρτητα από αυτήν - η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, με τον πρωθυπουργό να έχει στείλει το δικό του μήνυμα μετά την ορκωμοσία του κ. Μπάιντεν.

Τζο Μπάιντεν: Οι επαφές με την ΕΕ και η επικοινωνία με Μητσοτάκη

Εξάλλου, όπως γνωστοποίησαν ΕΕ και Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος, θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο στη Σύνοδο Κορυφής, «για να μοιραστούμε τις απόψεις μας για τη μελλοντική συνεργασία μας».

Μπάιντεν σε Σακελλαροπούλου: «Θέλουμε ενίσχυση της συνεργασίας - Η Ελλάδα είναι καίριος σύμμαχος»

Η Ελλάδα γιορτάζει αυτή την 25η Μαρτίου τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να στέλνει το δικό του μήνυμα στην ομόλογό του, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την επέτειο.

«Συμμετέχω από κοινού με τον ελληνικό λαό και τα εκατομμύρια υπερήφανων Ελληνοαμερικανών στον εορτασμό αυτής την χαρμόσυνης επετείου», γράφει o κ. Μπάιντεν και προσθέτει ότι η Ελλάδα είναι ένας νατοϊκός σύμμαχος καίριας σημασίας και στενός φίλος των ΗΠΑ, παρέχοντας σταθερότητα και συμβάλλοντας ενεργά στην ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων.

Τζο Μπάιντεν: Το μήνυμά του για την ελληνική επανάσταση

Μάλιστα, το μήνυμα του Αμερικάνου Προέδρου κλείνει με την προσδοκία ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. «Ως Πρόεδρος, προσβλέπω στη συνέχιση της ένδοξης παράδοσης περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκ νέου επιβεβαίωσης της κοινής μας δέσμευσης στην Διατλαντική Συμμαχία και στο σύνολο των κοινών αξιών που μας ενώνουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Αγαπητή κυρία Πρόεδρε,

Με χαρά απευθύνω στον ελληνικό λαό τα συγχαρητήριά μου για την ιστορική επέτειο των διακοσίων χρόνων από τον αγώνα του για ανεξαρτησία.

Οι Έλληνες αγωνιστές του 1821 εμπνέονταν από τα ιδανικά και τη δράση της Αμερικανικής Επανάστασης, ακριβώς όπως οι Αμερικανοί επαναστάτες και οι Πατέρες του Έθνους μας είχαν εμπνευστεί από το παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας. Και για περισσότερα από 200 χρόνια, οι Έλληνες και οι Αμερικανοί συμπορεύτηκαν, σεβόμενοι και υπερασπιζόμενοι τις αρχές της δημοκρατίας που έδωσαν πνοή στις επαναστάσεις μας. Συμμετέχω από κοινού με τον ελληνικό λαό και τα εκατομμύρια υπερήφανων Ελληνοαμερικανών στον εορτασμό αυτής την χαρμόσυνης επετείου.

Η Ελλάδα είναι ένας νατοϊκός σύμμαχος καίριας σημασίας και στενός φίλος των ΗΠΑ, παρέχοντας σταθερότητα και συμβάλλοντας ενεργά στην ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Στη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς και να συνομιλήσω διά μακρών με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ως Πρόεδρος, προσβλέπω στη συνέχιση της ένδοξης παράδοσης περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκ νέου επιβεβαίωσης της κοινής μας δέσμευσης στην Διατλαντική Συμμαχία και στο σύνολο των κοινών αξιών που μας ενώνουν.

Ειλικρινώς δικός σας,

Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν Τζούνιορ».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share