Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

«Μετωπική» Μητσοτάκη-Τσίπρα: «Ενσαρκώνετε την υποκρισία και τον φανατισμό» - «Την οργή των «νοικοκυραίων» να φοβάστε όχι των μπαχαλάκηδων» (Video)

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στον απόηχο των περιστατικών στην περιοχή της Νέας Σμύρνης

12 Μαρτίου 2021 12:38
«Μετωπική» Μητσοτάκη-Τσίπρα: «Ενσαρκώνετε την υποκρισία και τον φανατισμό» - «Την οργή των «νοικοκυραίων» να φοβάστε όχι των μπαχαλάκηδων» (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

«Μετωπική» Μητσοτάκη-Τσίπρα! Στη Βουλή μεταφέρεται σήμερα η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στον απόηχο των περιστατικών στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας.

Η συζήτηση άνοιξε με την πρωτολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, θα ακολούθησε η πρωτολογία – απάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κατόπιν θα δοθεί χρόνος για τις δευτερολογίες τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση αναμένεται να παρουσιάσει ένα περίγραμμα πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων.

Μητσοτάκης : Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος επενδύει στην ενότητα και ποιος υποδαυλίζει την ένταση

«Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος επενδύει στην έννοια της ενότητας και ποιος υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση» τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στη Βουλή στην επίκαιρη ερώτηση, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είχατε την ευκαιρία να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να κάνετε πράξη αυτό, που υποκριτικά δηλώσατε ότι σας ενδιαφέρει, η κοινωνική ειρήνη κ. Τσίπρα. Αντ’ αυτού μέτρησα 17 φορές τη λέξη «κατηγορώ». Σας επιστρέφω το Κατηγορώ γιατί εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και συνέχισε:

«Θα μιλήσω για ένα μεγάλο κίνδυνο να μετατρέψουν κάποιοι την πανδημία κατά της υγείας σε κίνδυνο κατά της κοινωνίας και να εκμεταλλευτούν την εύφλεκτη ύλη της κόπωσης για τα περιοριστικά μέτρα, που όλοι ομολογούμε πως είναι αναγκαία. Να ανάψουν μία φωτιά που θα κάψει την κοινωνική ενότητα».

Εκφράζετε μία μικρή μειοψηφία που θέλει την εμπάθεια και τον διχασμό

«Η πανδημία του κορονοϊού αντιμετωπίζεται στην χώρα μας», ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε συγκριτικά στοιχεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα. «Κάθε μέρα γίνονται 35.000 εμβολιασμοί που κατατάσσουν την Ελλάδα στην 5η θέση των Ευρωπαϊκών χωρών.

Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια στους Έλληνες ότι το τέλος αυτής της περιπέτειας είναι πια ορατό». Ωστόσο, «μέχρι να έρθει (σ.σ. το τέλος της περιπέτειας) οι μεταλλάξεις καθιστούν τον ιό πιο επικίνδυνο. Χρειάζεται μάσκα αποστάσεις, αποφυγή αχρείαστων συγχρωτισμών και ατομική υγιεινή».

«Στον δείκτη θνητότητας η Ελλάδα έχει την 4η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Ανεπίτρεπτο σε μία στιγμή που η χώρα ετοιμάζεται να ανοίξει και να υποδεχθεί το καλοκαίρι τουρίστες, εσείς να έρχεστε και να δυσφημείτε την προσπάθεια της χώρας» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

«Αυτό το πετύχαμε όλοι μαζί. Πήραμε νωρίτερα πιο αυστηρά μέτρα και οι πολίτες τα τήρησαν. Όταν λέτε κ. Τσίπρα ότι αποτύχαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και για αυτό εγκαθιδρύουμε αστυνομικό κράτος, δεν επιτίθεστε στην κυβέρνηση αλλά στην χώρα. Λέτε ψέματα, το γνωρίζετε και εξακολουθείτε να το λέτε. Είναι προσβολή προς όλους αυτούς που προσπαθούν. Εκφράζετε μία μικρή μειοψηφία που θέλει την εμπάθεια και τον διχασμό».

Εσείς κ. Τσίπρα δεν είστε εχθρός μου, εχθρός μας είναι ο κορωνοϊος – Σε αυτές τις περιστάσεις η κοινωνίες χρειάζονται ενότητα, αλληλεγγύη

«Στην πανδημία και την οικονομία τα πήγαμε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εσείς το βιολί σας κ. Τσίπρα “αποτύχατε, αποτύχατε”» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσης.

«Έχουμε μπροστά μας κρίσιμες εβδομάδες προκειμένου να χτίσουμε ένα ασφαλές τείχος ανοσίας για να μπορέσουμε να ανοίξουμε με άσφαλεια την οικονομική δραστηριότητα» τόνισε και συμπλήρωσε: «Όλοι αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του επιχειρηματία που μένει μακριά από την δουλειά του, την αγωνία του νέου που δεν μπορεί να βγει να δει τους φίλους του, την αγωνία του φοιτητή που μένει μακριά από το Πανεπιστήμιο, την αγωνία της γιαγιάς, που δεν μπορεί να αγκαλιάσει τα εγγόνια της».

«Η οργή δεν μπορεί να είναι τυφλή» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εσείς κ. Τσίπρα δεν είστε εχθρός μου. Εχθρός μας είναι ο κορονοϊος. Σε αυτές τις περιστάσεις η κοινωνίες χρειάζονται ενότητα, αλληλεγγύη».

Κύριε Τσίπρα προσπαθείτε να δημιουργήσετε νέες πλατείες αγανακτισμένων

«Πολιτικός αρχηγός είπε ανερυθρίαστα πως δέχεται το ρίσκο να υπάρξουν συγκεντρώσεις» ανέφερε – συνεχίζοντας την ομιλία του από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός.

«Το κάνετε αυτό στην κορύφωση της πανδημίας» συμπλήρωσε και τόνισε πως «δεν χρειάζεται κ. Τσίπρα καμία επιστημονική έρευνα πως σε αυτή τη συγκυρία μαζικές συνάξεις αποτελούν υπερμεταδότη του κορονοιού. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε κ. Τσίπρα;

Να πείτε λοιπόν πως το αγαθό της διαμαρτυρίας είναι υπέρτερο του αγαθού της δημόσιας υγείας. Αναλαμβάνετε λοιπόν το ρίσκο να αυξηθούν εκθετικά τα κρούσματα και η πίεση στο ΕΣΥ, επιχειρείτε συνειδητά να μετατρέψετε σε αντικυβερνητικό επιχείρημα την δικαιολογημένη κόπωση. Να δημιουργήσετε νέες πλατείες αγανακτισμένων και να ζωντανέψετε τα ίδια επιχειρήματα που σας έφεραν στην εξουσία» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αφού απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει μία εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, επιλέγει την δημόσια υγεία ως πεδίο πολιτικής δράσης

«Αφού απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει μία εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, επιλέγετε την δημόσια υγεία ως πεδίο πολιτικής δράσης. Δεν θα σας βγει σε καλό» είπε στη συνέχεια της απάντησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, τον ρώτησε: «Γνωρίζετε ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ευρώπη που να στηρίζει ανοιχτά δημόσιες συγκεντρώσεις αναλαμβάνοντας το ρίσκο διασποράς του ιού;».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο περιστατικό της περασμένης Κυριακής στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά του αστυνομικού και εξήγησε πως «ήδη διερευνάται και ο συγκεκριμένος αστυνομικός έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Το καταδικάζω απερίφραστα ανεξαρτήτως του τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε. Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση και να ακολουθεί τους κανόνες ακόμη και όταν υβρίζεται και προπηλακίζεται», συμπλήρωσε.

Να μην αδικήσουμε συλλήβδην την αστυνομία επειδή υπάρχουν περιστατικά αστυνομικής βίας

«Έχουν γίνει πάνω από 11 εκατομμύρια έλεγχοι, με ευγένεια και χωρίς κανένα πρόβλημα» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην Ελληνική Αστυνομία. «Όταν κατηγορείτε κ. Τσίπρα τους αστυνομικούς, στοχοποιείτε παιδιά της διπλανής πόρτας» είπε στη συνέχεια και ανέφερε «Πόσες φορές αστυνομικοί μπήκαν στη μάχη του κορονοϊού; Ξεπέρασαν τον εαυτό τους.

Να μην αδικήσουμε συλλήβδην την αστυνομία επειδή υπάρχουν περιστατικά αστυνομικής βίας. Ευθύνες θα αποδοθούν. Επικαλείστε μία υπόθεση, αυτή του Ινδαρέ, που δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει και η εικόνα στην διαδικασία της δίκης ήταν διαφορετική από την πρώτη εντύπωση, στην οποία εσείς μείνατε» συμπλήρωσε.

Εσείς κ. Τσίπρα χρησιμοποιήσατε τα ΜΑΤ και την Αστυνομία για να προστατεύσετε την δική σας εικόνα

«Συμφωνείτε ή διαφωνείτε κ. Τσίπρα με την τοποθέτηση του κ. Αλιβιζάτου ότι μόνον αρρωστημένα μυαλά θα συμφωνούσαν με την διαπόμπευση ενός πρύτανη» ρώτησε ο πρωθυπουργός, στη συνέχεια της ομιλίας του, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την τοποθέτηση Αλιβιζάτου εάν η υπόθεση Κουφοντίνα τοποθετηθεί στις σωστές της διαστάσεις, δηλαδή μία σύγκρουση ενός περιθωριακού ρεύματος υπέρ της τρομοκρατικής βίας με το κράτος δίκαιου τότε η ένταση θα υποχωρήσει;».

Και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον κατηγόρησε πως: «Εσείς χρησιμοποιήσατε τα ΜΑΤ και την Αστυνομία για να προστατεύσετε την δική σας εικόνα. Κάνατε προληπτικές προσαγωγές πριν από τις ομιλίες σας; Εξαρτάται από ποια πλευρά είστε όταν πέφτουν οι μολοτόφ, αυτό δεν είχατε πει κ. Τσίπρα στον κ. Τζαβάρα».

Τσίπρας: Σας κατηγορώ κ. Μητσοτάκη

«Υποσχεθήκατε ασφάλεια, αυτό που προκαλέσατε και αυτό ζούμε αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι ένα ζοφερό καθεστώς ανασφάλειας, που απλώνεται σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής και προσωπικής ζωής.

Στην εργασία, στην προστασία της υγείας, στο φόβο για το μέλλον, και τώρα τελευταία και στο φόβο της καταστολής. Και σας κατηγορώ γιατί δεν κατανοείτε ότι απέναντί σας δε βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία”, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του στο ζήτημα της αστυνομικής βίας, από το βήμα της Βουλής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση με θέμα: «Πρωτοφανής αστυνομική βία εις βάρος των πολιτών με πρόσχημα την τήρηση υγειονομικών μέτρων που ο Πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης διαρκώς παραβιάζουν».

“Η κοινωνία είναι οργισμένη, όχι μόνο από τη πορεία της πανδημίας και της οικονομίας. ¨Όχι μόνο από τα μέτρα εγκλεισμού και αποστασιοποίησης. Από το πιο μακροχρόνιο και αναποτελεσματικό λοκνταουν σε όλη την Ευρώπη, αλλά και από την υποκρισία σας κε Μητσοτάκη. Μια υποκρισία που γεννά το αίσθημα της αδικίας και της αγανάκτησης. Και αντί να κατανοήσετε ότι εσείς προκαλείτε την οργή, καταφεύγετε στον αυταρχισμό και την καταστολή.», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα θύματα της αστυνομικής βίας και τον ειδικό φρουρό που τραυματίστηκε στη Νέα Σμύρνη.

«Σήμερα, μετά τα όσα έχουν συμβεί τι τελευταίες ημέρες, δεν είμαι εδώ απλά για να σας ρωτήσω. Ήρθα να σας κατηγορήσω.

Σας κατηγορώ γιατί στη πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, με τους πολίτες πιεσμένους, κουρασμένους, απελπισμένους από τη πανδημία, εσείς επιχειρείτε να ξεφύγετε από τις ευθύνες σας, επιλέγοντας ως βασική σας στρατηγική την ένταση και το διχασμό.

Σας κατηγορώ, όχι μόνο γιατί αποτύχατε με τραγικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και γιατί ακόμα και σήμερα, με χιλιάδες νεκρούς, χιλιάδες κρούσματα, και εκατοντάδες να χαροπαλεύουν στις ΜΕΘ, εξακολουθείτε να αγνοείτε τη σκληρή πραγματικότητα.

Και ακόμα χειρότερα: Να εμφανίζετε στους πολίτες μια πλαστή πραγματικότητα.

Κι ακόμα χειρότερα κι από αυτό: Να εκμεταλλεύεστε την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλλετε σκληρά μέτρα, περιορισμούς στη δημοκρατία και στα δικαιώματα, αντιλαϊκές ρυθμίσεις.

Σας κατηγορώ γιατί ενώ αποτύχατε στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που χτυπάει εκατομμύρια νοικοκυριά, και οδηγεί σε μια κοινωνία απογοήτευσης, εσείς επιμένετε να κρύβεστε πίσω από κατασκευασμένους αριθμούς, και να μοιράζετε χάντρες στη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που με όσα κάνετε και όσα δεν κάνετε, προετοιμάζετε οικονομική και κοινωνική τραγωδία.

«Πρωτοφανής διασπάθιση του δημοσίου χρήματος»

Σας κατηγορώ γιατί εν μέσω πανδημίας και κρίσης η κυβέρνησή σας έχει αποδυθεί σε μια πρωτοφανή διασπάθιση του δημόσιου χρήματος με απευθείας αναθέσεις, ανεξέλεγκτες προμήθειες εκατομμυρίων, προκλητικά ρουσφέτια, «χορηγίες» παντός είδους σε παντός είδους «ημετέρους».

Σας κατηγορώ γιατί διαβρώσατε έναν από τους πυλώνες της δημοκρατίας που είναι η ενημέρωση του πολίτη.

Με μια πρωτοφανή επιχείρηση εξαγοράς, εκβιασμών, και πιέσεων, με σημαία τις γνωστές λίστες της κρατικής διαφήμιση, μετατρέπετε το αγαθό της ενημέρωσης σε προπαγάνδα.

Σας κατηγορώ γιατί όχι σε μία, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, επιδεικνύετε μια απαράδεκτη υπεροψία και αλαζονεία, παραβιάζοντας ανέμελα και προκλητικά τα σκληρά μέτρα που εσείς επιβάλλετε στους πολίτες.

Σας κατηγορώ γιατί με τη στάση σας αυτή υπονομεύσατε την εμπιστοσύνη του πολίτη όχι μόνο απέναντι στην κυβέρνησή σας, αλλά και απέναντι -κι αυτό είναι τραγικό- στους επιστήμονες, πίσω από τους οποίους κρύβετε την ολιγωρία και την ανικανότητά σας στην αντιμτώπιση της πανδημίας.

Σας κατηγορώ, τέλος, γιατί μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής σας, στη φθορά της κυβέρνησης και της εικόνας σας, αντιδράτε με ένα τρόπο όχι απλώς σπασμωδικό, επιπόλαιο, ανεύθυνο, αλλά και επικίνδυνο.

Επιστρατεύοντας την καταστολή αντί για την πειθώ, το ψέμα αντί για την αλήθεια, την εξαπάτηση αντί για το διάλογο. Και τελικά τον διχασμό αντί για την αναγκαία σε τέτοιες στιγμές κοινωνική ειρήνη.

“Η κοινωνία είναι οργισμένη, όχι μόνο από τη πορεία της πανδημίας και της οικονομίας. ¨Όχι μόνο από τα μέτρα εγκλεισμού και αποστασιοποίησης. Από το πιο μακροχρόνιο και αναποτελεσματικό λοκνταουν σε όλη την Ευρώπη, αλλά και από την υποκρισία σας κε Μητσοτάκη. Μια υποκρισία που γεννά το αίσθημα της αδικίας και της αγανάκτησης. Και αντί να κατανοήσετε ότι εσείς προκαλείτε την οργή, καταφεύγετε στον αυταρχισμό και την καταστολή.», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Κυριάκος Μητσοτάκης

“Η οργή των νοικοκυραίων μιας μεσοαστικής περιοχής της Αθήνας που τη μετατρέψατε σε εμπόλεμη ζώνη”

«Δε φτάνει η καταστολή της ζωής και της καθημερινότητάς μας από τα αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα, έχουμε τώρα και τα τάγματα εφόδου της αστυνομίας σας, να κακοποιούν νέους, οικογένειες επειδή βγήκαν μια βόλτα στη πλατεία της γειτονιάς τους. Και να δημιουργείτε στους πολίτες την αίσθηση ότι βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας. Στις γειτονιές τους και στα σπίτι τους.

Μας είπατε ότι η οργή δεν οδηγεί πουθενά. Θα συμφωνήσουμε. Γιατί υπάρχει όμως αυτή η οργή αναρωτηθήκατε ;

Γιατί ενώ έχετε αποτύχει παταγωδώς, δεν έχετε την ευθιξία να πείτε μια συγνώμη, να αναλάβετε μια ευθύνη.

Γιατί την ώρα που κυνηγάτε τους πολίτες και επιβάλλετε δυσβάσταχτα πρόστιμα, εσείς βολτάρετε ανέμελα στην Πάρνηθα και γλεντάτε στην Ικαρία.

Γιατί τόσους μήνες όλο λέτε ότι πετύχατε ότι τα κάνετε όλα τέλεια όλο η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Και κάθε φορά που αποφασίζετε μέτρα τα φορτώνετε όλα στον ταλαιπωρημένο πολίτη.

Για αυτό υπάρχει οργή. Και δεν είναι η οργή των μπαχαλάκηδων. Είναι η οργή των νοικοκυραίων. Αυτή την οργή να φοβάστε. Η οργή των νοικοκυραίων μιας μεσοαστικής περιοχής της Αθήνας που τη μετατρέψατε σε εμπόλεμη ζώνη.»

«Και το χειρότερο είναι ότι αυτό που είδαμε στη Νέα Σμύρνη δεν είναι οι «υπερβολές» κάποιων θερμοκέφαλων. Δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Είναι η στρατηγική σας επιλογή.

Γιατί και άλλες φορές υπήρξαν πράγματι υπερβολές από επίορκους αστυνομικούς, που καταδικάστηκαν όμως αμέσως από την πολιτική ηγεσία.

Ενώ εσείς τώρα όχι μόνο δεν επιλέξατε να ζητήσετε μια συγνώμη.

Έστω από το στόμα του υπουργού.

Όχι μόνο δεν θέσατε αμέσως σε διαθεσιμότητα τον δράστη αστυνομικό.

Αλλά δώσατε και σκονάκια στους βουλευτές σας να στοχοποιούν το θύμα, βγάζοντας στη δημοσιότητα το φάκελο των πολιτικών του φρονημάτων.

Διαδίδοντας το όνομά του και τα πιστεύω του σε πανελλήνια μετάδοση.

Λες και τα πολιτικά φρονήματα ενός πολίτη αποτελούν δικαιολογία για τη κακοποίησή του.

Σε ποιες εποχές μας γυρίζετε κύριε Μητσοτάκη ;

Και αναρωτιέμαι πως γίνονται ορισμένα πράγματα :

Για τον πολίτη που ξυλοκοπήθηκε στη Νέα Σμύρνη, μέσα σε λίγες ώρες ξέρατε και τι καφέ προτιμάει.

Για τον Λιγνάδη που διορίσατε Καλλιτεχνικό διευθυντή στο Εθνικό, εδώ και ενάμισι χρόνο είχατε πλήρη άγνοια και πέσατε από τα σύννεφα.

«Περίεργο αυτό το επιτελικό κράτος»

Αλλά το χειρότερο από όλα, αυτό για το οποίο πιο πολύ από όλα σας κατηγορώ, κύριε Μητσοτάκη είναι ότι εσείς προσωπικά είστε ο ενορχηστρωτής της έντασης.

Ενώ τη περασμένη Τρίτη είχατε τη πληροφορία από τις αρχές, πληροφορία που μόνο εσείς θα μπορούσατε να έχετε, ότι χούλιγκαν από όλες τις ποδοσφαιρικές ομάδες της Αττικής θα συνέρρεαν στη Νέα Σμύρνη για να αμαυρώσουν την ειρηνική διαμαρτυρία των πολιτών, αντι να φροντίσετε να τους απομονώσετε, αντί να φροντίσετε να διασφαλίσετε την ασφάλεια των διαδηλωτών, το μόνο που φροντίσατε ήταν να ρίξετε τις ευθύνες στους πολιτικούς σας αντιπάλους.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας

Με προσωπική σας δήλωση, μάλιστα, λίγο πριν τα επεισόδια.

Και ενώ το βράδυ πια, κινδύνευσε ένας αστυνομικός από την αγριότητα όχι των ειρηνικών διαδηλωτών – και το ξέρατε- Ούτε καν των συνήθως υπόπτων αντιεξουσιαστών – και το ξέρατε. Εσείς επιλέξατε να κάνετε ένα διχαστικό διάγγελμα, αφήνοντας υπονοούμενα για τους πολιτικούς σας αντιπάλους.»

Στήνετε συνειδητά σκηνικό αστυνομικού κράτους»
‘Οπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας αυτό αποκαλύφθηκε βήμα-βήμα:

“Όταν τον Οκτώβρη του 2019, η αστυνομία έμπαινε σε κινηματογράφους για να βγάζει νέους ανθρώπους σηκωτούς επειδή έβλεπαν το “Joker”.

Όταν το Δεκέμβρη του 2019, μαινόμενοι άνδρες της ΔΡΑΣΗ έμπαιναν στο σπίτι του Δημήτρη Ινδαρέ, τον έδεναν πισθάγκωνα, του έβαζαν κουκούλα και τον βασάνιζαν.

Όταν τον περασμένο Φλεβάρη, άνδρες των ΜΑΤ στη Χίο έσπαγαν αμάξια και έβριζαν τους κατοίκους αποκαλώντας τους τουρκόσπορους.

Όταν η αστυνομία τον Οκτώβρη, ξυλοκοπούσε και προχωρούσε σε συλλήψεις μαθητών στο Μαρούσι, τους οποίους κρατούσε επί τέσσερις μέρες φυλακισμένους στη ΓΑΔΑ σαν κοινούς εγκληματίες.

Όταν τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου στον Βόλο, ο 27χρονος Βασίλης Μάγγος έπεφτε θύμα ξυλοδαρμού από άνδρες των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ και ένα μήνα μετά άφηνε την τελευταία του πνοή.

Όταν το Μάϊο η αστυνομία επιτέθηκε αναίτια σε νέους και νέες που απλά κάθονταν στις πλατείες στην Αγ. Παρασκευή, την Κυψέλη, την Καλλιθέα και την Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Όταν άνδρες των ΜΑΤ το Νοέμβρη, ψέκαζαν πεντάχρονο παιδί με τη μητέρα του σε έφοδό τους σε καφετέρια στο Γαλάτσι.

Όταν τα ΜΑΤ επιτέθηκαν αναίτια στους χιλιάδες ανθρώπους που γιόρταζαν μια σπουδαία δημοκρατική νίκη της κοινωνίας μας, την καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Σα πολλά δεν είναι όλα αυτά για να είναι μεμονωμένα περιστατικά;¨Όλα αυτά δείχνουν μια αποχαλίνωση. Μια ανεξέλεγκτη κατάσταση για την οποία κανένας και ποτέ δεν ανέλαβε την ευθύνη”.

«Επιλογή πόλωσης και διχασμού”- Παντού προκαλείτε -Από την κακοποίηση Ινδαρέ μέχρι το ΑΠΘ»

«Εμείς όμως κύριε Μητσοτάκη, σε αντίθεση με εσάς που δε βρήκατε ακόμη μια λέξη να πείτε για την αστυνομική βία, από το πρώτο δευτερόλεπτο, ρητά και απερίφραστα καταδικάσαμε την επίθεση στον αστυνομικό.

Ζητώντας να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας και της έντασης.

Εσείς, ρητά καταδικάσατε μόνο τη μία πλευρά και τους πολιτικούς σας αντιπάλους.

Στους οποίους επιθυμείτε να φορτώσετε κάθε ακρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι θα ξεφορτωθείτε τις δικές σας ευθύνες.

Αυτή όμως δεν είναι η αποστολή ενός πρωθυπουργού, που οφείλει να είναι εγγυητής της ενότητας και της ομαλότητας.Αυτή είναι μια επικίνδυνη στάση.

Γιατί αποδεικνύετε ότι δε σας ενδιαφέρει και δεν είστε σε θέση να εγγυηθείτε την ακεραιότητα και την ασφάλεια, ούτε των πολιτών ούτε των αστυνομικών. Παρά μονάχα σας ενδιαφέρει να συκοφαντήσετε τους αντιπάλους σας.

Αποδεικνύετε επίσης ότι η εντεινόμενη βία της αστυνομίας, είναι ξεκάθαρα πολιτική σας επιλογή. Επιλογή πόλωσης και διχασμού.

Και είναι δεκάδες τα περιστατικά, δεν είναι ένα.

Από την κακοποίηση Ινδαρέ, μέχρι την κακοποίηση του νέου στη Νέα Σμύρνη.

Από την επιμονή να βάλετε αστυνομία στα πανεπιστήμια μέχρι τις καθημερινές επιθέσεις σε νέους ανθρώπους. Εσείς δεν επιδιώκετε την ασφάλεια. Εσείς σπέρνετε το φόβο και την ανασφάλεια.

Και σχεδόν παντού προκαλείτε. Με βίαιες παρεμβάσεις, απρόκλητες παρεμβάσεις, εκεί που δεν υπάρχει κανένας λόγος. Όπως για παράδειγμα χθες με την έφοδο στο ΑΠΘ, δήθεν για λύση μιας κατάληψης, ενώ είχε ήδη από τη προηγούμενη ημέρα ανακοινωθεί η απόφαση των φοιτητών να αποχωρήσουν λίγες μόνο ώρες αργότερα από την έφοδο της αστυνομίας.

«Κ. Μητσοτάκη, δεν μπορείτε πια»

«Αντί να δίνετε λύσεις, φορτώνετε την κοινωνία με νέα προβλήματα. Γιατί ενώ έχετε την ευθύνη για τη ζημιά που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, έρχεστε και τους φωνάζετε μέσα στα σπίτια τους, με primetime διάγγελμα: Ότι όσοι δε συμφωνούν με σας, θα τους τιμωρήσετε. Δεν καταλαβαίνετε πόσο προσβλητικό είναι αυτό για ανθρώπους που βρίσκονται τους 8 από τους 12 τελευταίους μήνες στα σπίτια τους;

Δεν καταλαβαίνετε ότι ενώ εσείς παίζετε παιχνίδια με την κοινωνική ειρήνη, την ίδια στιγμή παίζετε με την υπομονή χιλιάδων ανθρώπων;

Στο εμπόριο, τον τουρισμό, την εστίαση;

Δεν καταλαβαίνετε ότι ενώ εσείς σκαρφίζεστε αόρατους εχθρούς, ο πραγματικός εχθρός γεμίζει τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ;

Δεν καταλαβαίνετε ότι ενώ εσείς φαντάζεστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεσηκώνει τον κόσμο, αυτοί που κατέβηκαν με τις οικογένειες και τους φίλους τους στη Νέα Σμύρνη, είναι και άνθρωποι που σας ψήφισαν και τους διαψεύσατε;

Σας κατηγορώ, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη ότι συνειδητά καλύπτετε την ατιμωρησία στα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Σας κατηγορώ επίσης ότι αντιμετωπίζετε την ελληνική αστυνομία ως βραχίονα του κομματικού σας μηχανισμού.

Ότι προσλαμβάνετε εκτός ΑΣΕΠ ειδικούς φρουρούς, χωρίς κανένα σοβαρό κριτήριο. Και μετά τους ρίχνετε στο πλήθος όπως βολεύει την πολιτική σας ατζέντα.

«Δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς ελευθερία, όπως και ελευθερία χωρίς ασφάλεια»

Να δούμε τέλος, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, πώς θα μπορέσουμε να αναδιοργανώσουμε σε βάσεις σύγχρονες και ευρωπαϊκές την αστυνομία μας. Με την κατάργηση μονάδων που στόχος τους δεν είναι το έγκλημα, αλλά ο λαός και τα κοινωνικά κινήματα. Με τη σωστή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των αστυνομικών.

Με μια μεγάλη οργανωμένη προσπάθεια, να προσεγγίσει ο αστυνομικός τον πολίτη όχι ως φόβητρο, αλλά ως εγγύηση της ασφάλειάς του. Να είναι ο αστυνομικός δίπλα και όχι απέναντι στον πολίτη. Να του εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια όχι φόβο και τρόμο.

«Εσείς δε ζητάτε ενότητα. Ζητάτε σιωπή»

“Σας κατηγορώ, λοιπόν, ότι όταν μιλάτε για ενότητα, μιλάτε υποκριτικά. Σε μια δημοκρατία, ενότητα δεν είναι η αποδοχή της επιθυμίας του ενός. Αλλά εσείς δε ζητάτε ενότητα. Ζητάτε σιωπή. Να μη μιλάει κανείς. Να μην αμφισβητεί κανείς. Να κάτσουν όλοι σπίτια τους ήσυχα. Επιλέγετε την όξυνση. Προωθείτε το διχασμό. Γιατί στην πραγματικότητα φοβάστε αυτά που σήμερα ενώνουν τους Έλληνες. Φοβάστε αυτό που για τόσους μήνες προκαλέσατε”,είπε ο κ. Τσίπρας.

«Πυροτέχνημα η Επιτροπή Αλιβιζάτου»

«Στήσατε επιτροπή για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας και θέσατε επικεφαλής έναν πανεπιστημιακό, τον κο Αλιβιζάτο. Αυτή η επιτροπή όπως μάθαμε πρόσφατα από τον ίδιο, δεν υφίσταται εδώ και πάνω από ένα χρόνο”, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: “Γιατί μετά την υπόθεση Ινδαρέ, όπως ο ίδιος ο κος Αλιβιζάτος περιγράφει στο βιβλίο που πρόσφατα εξέδωσε, αντιλαμβανόμενος ότι ο ρόλος του ήταν διακοσμητικός εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει η επιτροπή του να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τη κάλυψη έκνομων ενεργειών της αστυνομίας.

Και όταν είδε ότι η αστυνομία του κου Χρυσοχοίδη όχι μόνο δε ζητά συγνώμη από τον Ινδαρέ αλλά επιπλέον τον κατηγορεί και για συμπαιγνία με τους καταληψίες, αποφάσισε να επισπεύσει τη κατάθεση του πορίσματός και να παύσει τη λειτουργία της. Έκτοτε ουδείς ενδιαφέρθηκε. Ούτε να ρωτήσει ούτε να απαντήσει στην Επιτροπή. Ήταν προφανώς μιας χρήσης.

Σπεύσατε όμως προχθές και κατόπιν της ερώτησής μου να τον φωνάξετε στο Μαξίμου. Και ώς εκ θαύματος μετά από ένα χρόνο βρέθηκε και η απάντηση στο πόρισμά του. Μόνο που η απάντηση έχει προχθεσινή ημερομηνία και συντάχθηκε ένα χρόνο μετά, μόνο και μόνο για να μη εξευτελιστείτε”.

Δείτε ζωντανά:

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share