Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021

Προκλητική επίθεση Ερντογάν προς Κυριάκο Μητσοτάκη: «Να μάθει τα όρια του ο Έλληνας πρωθυπουργός»

«Θα γνωρίσετε τους τρελούς Τούρκους»

10 Φεβρουαρίου 2021 13:25
Προκλητική επίθεση Ερντογάν προς Κυριάκο Μητσοτάκη: «Να μάθει τα όρια του ο Έλληνας πρωθυπουργός»
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σε νέες, προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της τουρκικής Βουλής, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το Κυπριακό.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους απευθύνθηκε στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως, εάν υπάρχει αναζήτηση για ειρήνη, να μην τον προκαλεί γιατί θα «γνωρίσετε τους τρελούς Τούρκους», καλώντας τον μάλιστα να «μάθει τα όριά του».

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης, απευθυνόμενος σε βουλευτές του κόμματός του, του AKP, πως δεν μπορεί να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τη διένεξη για τα θαλάσσια σύνορά τους.

 Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί η διένεξη για την Κύπρο είναι να εγκαθιδρυθούν στο νησί δύο κράτη και πως η δημιουργία μιας ομοσπονδίας, η οποία υποστηρίζεται από την Αθήνα, δεν θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα επικείμενων συνομιλιών.

Ενώ εξελίξεις υπάρχουν σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, αφορώντας τα ελληνοτουρκικά και όχι μόνο, αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε την απόφαση να αποσύρει όλα του τα ερευνητικά πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο.

«Καρφί» Μητσοτάκη σε Ερντογάν: «Ας μην παίζουμε άλλο τις κουμπάρες…»

Νέο «καρφί» κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεφύλασσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τις διερευνητικές επαφές της Ελλάδας με την Τουρκία, στη διάρκεια της επίσκεψής του στον Πορτογάλο πρωθυπουργο, Αντόνιο Κόστα, ζητώντας από την Άγκυρα να σταματήσει να… παίζει τις κουμπάρες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι απαιτήσεις από την Τουρκία

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός, που έριξε νωρίτερα τη «βόμβα» της χρονιάς, σημείωσε ότι είναι θετικό πως η Τουρκία δείχνει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία. «Είναι σημαντικό να τρέξει η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός από την Τουρκία.

Πιο αναλυτικά τόνισε ο πρωθυπουργός:

«Πληροφορήθηκαν τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Οι γ.γ. καθορίζουν την ημερομηνία και στη συνέχεια από κοινού τα δύο υπουργεία Εξωτερικών ανακοινώνουν την ημερομηνία. Αυτό δεν έχει γίνει.

Όταν με το καλό γίνει, θα μπορέσουμε να το επιβεβαιώσουμε, θα υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Κρατώ ως θετικό ότι η Τουρκία έχει εκφράσει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία.

Έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι να βρούμε μια ημερομηνία. Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, αλλά θα ήθελα να επαναλάβω ότι χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια».

Παρά την πρόθεσή του να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι σε κάθε περίπτωση τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, θέση που έχει εκφράσει πολλάκις κατά το παρελθόν, ειδικά την περίοδο που η κατάσταση στον Έβρο ήταν τεταμένη.

«Τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. είναι κοινή ευθύνη και των "27" και δεν μπορεί αυτή η ευθύνη δυσανάλογα να πέφτει στις πλάτες χωρών που για γεωγραφικούς λόγους είναι πιο κοντά στα σημεία μεταναστευτικών πιέσεων», ήταν η φράση του πρωθυπουργού, εν όψει και των κρίσιμων αποφάσεων περί κυρώσεων προς την Τουρκία.

Στο «τραπέζι» έπεσε και το Ταμείο Ανάκαμψης, χρήματα από το οποίο αναμένει και η χώρα μας.«Είναι σημαντικό αυτή η προσπάθεια να τρέξει το συντομότερο δυνατόν», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία θα λάβουν περίπου τα ίδια χρήματα.

«Είναι πολλά λεφτά και δεν θέλω να υπάρχει καμία καθυστέρηση στην εκταμίευση. Είναι δεδομένο ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα είναι ενδεχομένως πιο δύσκολο από αυτό που εκτιμούσαμε, για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχει δεύτερο και τρίτο κύμα σε κάποιες χώρες και αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων οικονομικούς περιορισμούς. Και όλες οι χώρες δεν κινούνται με την ίδια ταχύτητα», τόνισε με νόημα.

Ειδική μνεία έκανε, έπειτα από σχετική ερώτηση για την κατάσταση της χώρας μας σχετικά με τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα δεδομένα είναι μεν ενθαρρυντικά, αλλά η επιτροπή των ειδικών θα έχει την τελευταία λέξη. «Θέλω να πιστεύω ότι πάμε καλά, αλλά δεν είναι δουλειά μου να προκαταλάβω τις εισηγήσεις των ειδικών», κατέληξε χαρακτηριστικά.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share