Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αίρεται η ασυλία του Παύλου Πολάκη

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

16 Δεκεμβρίου 2020 19:02
Αίρεται η ασυλία του Παύλου Πολάκη
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Την άρση της ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη αποφάσισε η ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ της άρσης της ασυλίας ψήφισαν 184 βουλευτές και κατά 109 βουλευτές. Ενώ, πριν λίγο διάστημα μία προσωπική επίθεση στον Παύλο Πολάκη είχε εξαπολύσει η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτής της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης στην τακτική δικαιοσύνη, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡα25 τάχθηκαν κατά της άρσης της ασυλίας του.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση ήρθε στη Βουλή μετά από νέα μήνυση του εκδότη των «Παραπολιτικών», Γιάννη Κουρτάκη για συκοφαντική δυσφήμηση, καθώς σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ανέφερε τα εξής: «παρά τη λάσπη, παρά τα λεφτά που έριξε ο Κουρτάκης και διάφοροι τοπικοί σουπερμαρκεταδες εκεί κάτω για να με λασπολογήσουν, δεν τα καταφέρατε. Δεκαπέντε χιλιάδες Τετρακόσιοι ψήφοι, δεκαπέντε χιλιάδες καρφιά σε σας...».

Τι προηγήθηκε

Η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή εξελίχθηκε σε κοινοβουλευτική κόντρα με τους βουλευτές της πλειοψηφίας να υποστηρίζουν ότι πρέπει και οι δύο να οδηγηθούν ενώπιον της τακτικής δικαιοσύνης και τη μειοψηφία να επιθυμεί τη μη άρση της ασυλίας τους.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, έκαναν λόγο για σχέδιο φίμωσης και περιορισμοί και κατηγόρησαν την πλειοψηφία για κοινοβουλευτική εκτροπή.

Μάλιστα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε σε μια συνθήκη ιδιότυπης δημοκρατικής εκτροπής αλλά και εν όψη μιας επιχείρησης από τη μεριά της κυβέρνησης και της συμπολίτευσης να οικοδομηθεί αστικοδικαστικό κράτος».

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης σχολίασε ότι η «σημερινή συνεδρίαση μπορεί να αποκτήσει ιστορικό χαρακτήρα με αρνητικό πρόσημο.

«Πριν 60 χρόνια στο κοινοβούλιο, Αρχηγός της Αριστεράς είχε αναφέρει από βήματος ονομαστικά το Γεώργιο Παπαδόπουλο, που τότε ήταν ταγματάρχης, ότι είχε κάνει προβοκάτσια στα τανκς του Έβρου. Είχε πει μάλιστα «προσέξτε γιατί κάτι μου λέει πως αυτός θα μας δέσει μετά από λίγο καιρό».

Γιατί το αναφέρω; Διότι δε διανοήθηκε κανείς από καμία πλευρά τότε να εγκαλέσει τον βουλευτή για συκοφαντική δυσφήμηση διότι δεν υπήρχαν στοιχεία για την προβοκάτσια Παπαδόπουλου. Τώρα 57 χρόνια μετά κάνουμε αυτή τη συζήτηση που θα έπρεπε να είναι εκτός συζήτησης», προσέθεσε.

Σύμφωνα, δε, με τον ίδιο οέραν της κακουργηματικής δράσης στο δημόσιο χώρο ή της συκοφαντικής δυσφήμησης προσώπου δεν πρέπει να έρχεται για συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Στην ίδια γραμμή και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος αφού μίλησε για «δημοκρατική εκτροπή», έκανε λόγο για την προσπάθεια οικοδόμησης ενός αστυνομικοδικαστικού κράτους.

«Σκοπός είναι να δημιουργηθεί κλίμα εκφοβισμού και τρομοκράτησης βουλευτών ώστε να περιορίσουν την κριτική τους να σιωπήσουν, να κάνουν πίσω σε θέσεις, γνώμης απόψεις πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share