Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη-Αναστασιάδη

Μίλησαν για Τουρκία και Σύνοδο Κορυφής

22 Σεπτεμβρίου 2020 21:02
Συναγερμός στο Αιγαίο: Τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη-Αναστασιάδη
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο συναγερμός στο Αιγαίο καλά κρατεί, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνομιλεί με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, ώστε να συζητήσουν για την Τουρκία, αλλά και την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που όμως αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε ο συντονισμός των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία.

Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας

Ο συναγερμός στο Αιγαίο ισχύει, αλλά από το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνεται, μέσω ανακοίνωσής του, ότι ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές της Ελλάδας με την Τουρκία.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, τη στιγμή που οι γείτονες συνεχίζουν να προκαλούν, αναφέρει πως «η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς».

Ερντογάν: Η Τουρκία είναι έτοιμη για έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα -Τι ζητάει από την Ελλάδα

Eπικυρώθηκε η βούληση για έναν ελληνοτουρκικό διάλογο για το θέμα της ανατολικής Μεσογείου στην τηλεδιάσκεψη, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, Τουρκία και Ελλάδα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες για την ανατολική Μεσόγειο. Με τον συναγερμό στο Αιγαίο να σημαίνει ξανά, αφού σύμφωνα με δημοσίευμα της Yeni Safak, το Oruc Reis απέπλευσε από την Αττάλεια.

Στην τηλεδιάσκεψη όπως μεταδίδεται ήταν παρόντες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Χουλουσί Ακάρ και ο Ιμπραήμ Καλίν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ο Ερντογάν δήλωσε στους συνομιλητές του ότι το μομέντουμ της αποκλιμάκωσης πρέπει να διατηρηθεί με αμοιβαία βήματα για τη μείωση της έντασης και τη λειτουργία των διαύλων διαλόγου.

Ο Ερντογάν τόνισε πως οι ενέργειες για τη μείωση της έντασης και της έναρξης του διαλόγου για την Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να «προστατευθούν» με αμοιβαίο τρόπο και επεσήμανε πως η Τουρκία δίνει πάντα έμφαση στις διαπραγματεύσεις. «Οι προκλήσεις ενάντια στην κοινή λογική αποτελούν κίνδυνο».

Εξέφρασε την εκτίμησή του στη μεσολάβηση της Γερμανίας, ενώ ανέφερε πως μία διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, θα είναι προς όφελος όλων.

Δήλωσε ακόμα ότι εξαρτάται από την Ελλάδα πως θα αναθερμανθούν τα κανάλια διαλόγου και πως θα προχωρήσουν.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share