Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Δένδια στην Αίγυπτο - Υπογράφεται συμφωνία για ΑΟΖ (Video)

Ραγδαίες εξελίξεις

6 Αυγούστου 2020 14:59
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Δένδια στην Αίγυπτο - Υπογράφεται συμφωνία για ΑΟΖ (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Στην Αίγυπτο μεταβαίνει εντός της ημέρας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προκειμένου να έχει επαφές με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και άλλους αξιωματούχους. Επίσης, η Ελλάδα έχει έρθει σε συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών γίνεται καθώς μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία οι συζητήσεις της ελληνικής με την αιγυπτιακή πλευρά για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες. Πρόκειται ουσιαστικά για «συνέχεια» του ταξιδιού του κ.Δένδια, τον Ιούνιο. Οι συνομιλίες και οι προοπτικές να καταλήξουν άμεσα σε συμφωνία θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές και ενόψει της επανέναρξης του διαλόγου με την Τουρκία.

Τον Ιούνιο ο κ.Δένδιας είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον ομόλογό του, με τον οποίο είχε συζητήσει το θέμα των οικονομικών ζωνών Ελλάδας και Αιγύπτου. «Είχα μακρές συνομιλίες με τον στενό μου φίλο, τον Αιγύπτιο Υπουργό, τον κ. Sameh Shoukry. Συζητήσαμε για τα περιφερειακά θέματα, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Λιβυκό, για την τουρκική προκλητικότητα. Τέλος, ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου» είχε δηλώσει τότε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

«Ας πάμε στην Χάγη με μαστίγιο και καρότο» - Σκληρό μήνυμα Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά

Ένα σκληρό μήνυμα απέστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πορεία των ελληνοτουρκικών, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει πως, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους γείτονες, τότε πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα της ΑΟΖ στην Χάγη, ζητώντας την τακτική «μαστιγίου και καρότου».

Ο κ. Μητσοτάκης, σε παρέμβασή του χθες, Τετάρτη (5/8), στο «Aspen Security Forum 2020», μίλησε για τις δύο συναντήσεις που είχε με τον Ερντογάν απ’ όταν ανέλαβε πρωθυπουργός, τη στιγμή που ξεκινούν και πάλι οι διερευνητικές επαφές.

«Στην πρώτη συνάντηση του είπα ειλικρινά να προσπαθήσουμε να κάνουμε μία επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι δεν έλαβε την ανταπόκριση που περίμενε. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ενδεικτικά στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης την οποία χαρακτήρισε παράνομη και στις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Κατέστησα πολύ σαφές στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι είμαι πάντα πρόθυμος να συζητήσω το ένα εκκρεμές ζήτημα που θεωρούμε ότι έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι εδώ και καιρό πραγματοποιούνταν διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία, οι οποίες όμως διακόπηκαν από την Άγκυρα το 2016.

«Δηλώσαμε, λοιπόν, ότι είμαστε πρόθυμοι να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες, αλλά δεν μπορούμε να το πράξουμε υπό το καθεστώς απειλών ούτε θα προσέλθουμε εκβιαζόμενοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επειδή απειλείτε ότι θα παραβιάσετε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό απορρίπτεται» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερθείς στη δική του πρόταση απέναντι στην Τουρκία, τόνισε: «Επίσης υπήρξα πολύ ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία και την παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση στον βαθμό που δεν μπορούμε -εάν δεν μπορούμε- να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία συνεργασίας με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, σημειώνοντας όμως ότι «δεν μπορούμε να λειτουργούμε υπό τη διαρκή απειλή ότι θα ανοίξουν τις πύλες και θα μας στείλουν πρόσφυγες και μετανάστες, για να ασκήσουν πίεση».

«Έχουμε αποδείξει ότι δεν ανεχόμαστε την πίεση, αντιδρούμε. Έχουμε τη δυνατότητα, τη βούληση, την εθνική ενότητα να αντιδράσουμε και να στηρίξουμε αυτή την πολιτική. Είναι μία προσέγγιση καρότου και μαστίγιου, όπου το καρότο και μαστίγιο πρέπει να χρησιμοποιούνται εξίσου απέναντι στην Τουρκία» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share