Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Παραμένει διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ο Γιάννης Στουρνάρας

Με απόφαση της Κυβέρνησης

12 Μαΐου 2020 12:12
Παραμένει διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ο Γιάννης Στουρνάρας
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας θα παραμείνει ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά από σχετική απόφαση και πρόταση της Κυβέρνησης, συνεχίζοντας στο πόστο, που κατέχει από τον Ιούνιο του 2014.

Συγκεκριμένα, στις 11 Ιουνίου 2014, ανακοινώθηκε πως το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, εν όψει της αποχώρησης του διοικητή Γιώργου Προβόπουλου, αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο, τον διορισμό του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή. Στις 20 Ιουνίου ο κ. Στουρνάρας ορκίστηκε στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, την ίδια ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα τονίζεται ότι: «Η Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη την ανεξαρτησία και το Καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος, προτείνει την ανανέωση της θητείας του νυν Διοικητή της ΤτΕ, κ. Γιάννη Στουρνάρα».

Σύμφωνα με το άρθρο 29 του καταστατικού: «Ο Διοικητής και οι Υποδιοικητές διορίζονται για μία εξαετία, με Προεδρικό Διάταγμα, μετά πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατόπιν προτάσεως του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας».

Αυτός είναι ο Γιάννης Στουρνάρας

Γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1956 στην Αθήνα ενώ κατάγεται από τη Γλύφα Φθιώτιδας. Ο πατέρας του, Θανάσης Στουρνάρας, ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, γραμματέας του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) Φθιώτιδας, και στενός φίλος του Γιάννη Σκουλαρίκη, πρώτου υπουργού Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ (1981 – 1985).

Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, του οποίου αναγορεύτηκε διδάκτορας Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής (PhD in Economic Theory and Policy). Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας από το 1986 ως το 1989 (με υπουργό πρώτα τον Κώστα Σημίτη και μετά τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη), ειδικός σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1989 – 1994), τακτικό μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1994 – 2000), αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ, 1994 – 1997), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας (2000 – 2004). Από το 1989 διδάσκει στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης γενικός επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για την είσοδο της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), ενώ ανήκε στις επιτροπές διαβουλεύσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά την άρνηση του Βασίλη Ράπανου λόγω προβλημάτων υγείας, επελέγη στις 26 Ιουνίου 2012 ως νέος υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ.

Από τις 20 Ιουνίου 2014 είναι διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share