Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Δημήτρης Κρεμαστινός: Ποιος ήταν ο πρώην υπουργός Υγείας - Η 46χρονη πορεία του στην πολιτική

Θρήνος στον πολιτικό κόσμο

8 Μαΐου 2020 08:45
Δημήτρης Κρεμαστινός: Ποιος ήταν ο πρώην υπουργός Υγείας - Η 46χρονη πορεία του στην πολιτική
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Περισσότερες από 40 μέρες έδωσε μάχη για την ζωή του, ενάντια στον κορωνοϊό, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο 78χρονος καθηγητής καρδιολογίας και πολιτικός Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος τελικά έχασε τη μάχη σήμερα Παρασκευή 8 Μαΐου.

Ο πρώην υπουργός Υγείας και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου το πρωί της 26ης Μαρτίου με τους γιατρούς να κρίνουν ότι έπρεπε να διασωληνωθεί.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Κρεμαστινός

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός γεννήθηκε στη Χάλκη Δωδεκανήσου την 1 Μαΐου 1942 και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο Ρόδου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύθηκε με υποτροφία του κράτους στη σύγχρονη καρδιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Postgraduate Medical School, St. Thomas Hospital, Guy's Hospital 1973-1976).

Ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Ως πανεπιστημιακός ιατρός δημιούργησε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου. Διετέλεσε διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών, καθώς και διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου δημιούργησε το Β΄ Καρδιολογικό Τμήμα.

Ήταν ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είχε διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Είχε επίσης διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο Έμορυ της Ατλάντα, καθώς και σε αυτό του Βελιγραδίου και για το έργο του έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την American Heart Association (Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία).

Ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974 και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του από το 1996. Στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993 - 1996), χρημάτισε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Εξελέγη βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ αρχικά από το 2000 ως το 2004, επανεξελέγη το 2009 και ήταν βουλευτής μέχρι το 2019. Είχε διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς και Αντιπρόεδρος της.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share