Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

«Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις»! Τα πρώτα λόγια της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας! (videos)

Τι είπε;

22 Ιανουαρίου 2020 14:39
«Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις»! Τα πρώτα λόγια της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας! (videos)

Τις πρώτες της δηλώσεις ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, μετά την εκλογή της από τη Βουλή των Ελλήνων, πραγματοποίησε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία έθεσε της προτεραιότητές της από τον νέο της θεσμικό ρόλο.

Στην αρχή, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, που έγινε, για να ακολουθήσει η κυρία Σακελλαροπούλου, θέτοντας ως πρώτο ζήτημα την εδαφική μας ακεραιότητα και αναφέροντας το κοιωνικό της όραμα.

Στην αρχή, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε: «Αξιότιμη κα Πρόεδρε, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βούλης και επειτα από σχετική ομότιμη απόφαση του Κοινοβουλίου, έχω την τιμή να σας ανακοινώσω την εκλογή σας στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Η πρόταση της ΚΟ ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη έτυχε ευρύτατης αποδοχής 261 ψήφων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι η ψηφοφορία στην ολομέλεια επικυρώνει την «ενωτική και αξιοκρατική υποψηφιότητά σας».

Από την πλευρά της η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είπε: «Σας ευχαριστώ θερμά για το μήνυμα που μου μεταφέρετε και τα ευγενικά λόγια που το συνοδεύετε. Παρακαλώ να διαβιβάσετε τις ευχαριστίες μου για την τιμή. Δεσμεύομαι θα ασκήσω τα καθήκοντά μου στο πλαίσιο που περιγράφει το Σύνταγμα και σε συνεργασία με Κοινοβούλιο, την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιδιώκοντας μεγίστη δυνατή συναίνεση».

«Η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή. Απαραίτητη προϋπόθεση η διασφάλιση της εδαφικής μας ακεραιότητας», είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών της και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα (…), επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Διαβεβαιώνω το Κοινοβούλιο ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού μου ρόλου».

Το μήνυμα του Μητσοτάκη: «Η νέα Ελλάδα ξημερώνει με την εκλογή της Σακελλαροπούλου» (video)

Το μήνυμά του για την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας, έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που μίλησε για την «αυγή» νέας εποχής στην χώρα, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή.

Ο κύριος Μητσοτάκης έκανε λόγο για συμφωνία σε κάτι σπουδαίο, που τελικά μπορούμε οι Έλληνες να κάνουμε, ενώ συγχαίροντας και πλέκοντας το εγκώμιο της κυρίας Σακελλαροπούλου, δεν παρέλειψε να δείξει την αισιοδοξία του για το μέλλον.

«Σήμερα είναι μια σπουδαία, μια όμορφη, μια ηλιόλουστη μέρα για την Ελληνική Δημοκρατία, για τη Βουλή, για το πολίτευμά μας.

Η εθνική αντιπροσωπεία εξέλεξε, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μια σπουδαία νομικό, μια σπουδαία δικαστή, μια προσωπικότητα, η οποία ενώνει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία είχα πει ότι θα επιδιώξω να προτείνω ένα πρόσωπο το οποίο θα συμβολίζει την ενότητα του ελληνικού Εθνους.

Χαίρομαι που το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας επιβεβαίωσε ότι στα μεγάλα μπορούμε τελικά να συμφωνήσουμε.

Η νέα Ελλάδα η οποία ξημερώνει, μπαίνει σε μια νέα εποχή με πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Σήμερα, άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον και καθώς η χώρα μας εισέρχεται πιο αισιόδοξη στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα αποκτά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο που συμβολίζει ακριβώς αυτή τη μετάβαση στη νέα εποχή.

Θέλω, και πάλι να ευχηθώ στην κυρία Σακελλαροπούλου καλή επιτυχία στα καθήκοντά της και με οδηγό το Σύνταγμα είμαι σίγουρος ότι θα συνεργαστούμε αποτελεσματικά προς όφελος πάντα της πατρίδας μας».

Νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου!

Σε μια νέα εποχή προχώρησε η Ελληνική Δημοκρατία, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της εκλέγει γυναίκα στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου, με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου να συγκεντρώνει 261 από τις 294 συνολικά ψήφους της Βουλής.

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας πέρασε από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία, όπου όχι απλώς επετεύχθη ο στόχος των 2/3 του συνόλου των Βουλευτών, αλλά υπήρξε υπέρβαση σε σημαντικό βαθμό. Η κυρία Σακελλαροπούλου θα ασκήσει το αξίωμά της για τα επόμενα 5 χρόνια, συνεχίζοντας τη σπουδαία πορεία που καταγράφει εδώ και πολλά χρόνια.

Η ίδια, πάντως, δεν ξεπέρασε το ρεκόρ του Καρόλου Παπούλια, ο οποίος το 2005 είχε πιάσει τις 279 ψήφους.

Σε πιο αναλυτικά νούμερα, στη διαδικασία ψήφισαν 294 από τους 300 βουλευτές, με 6 να απουσιάζουν. Ανάμεσα στους 294 βουλευτές, οι 261 ψήφισαν την κυρία Σακελλαροπούλου, ενώ 33 ψήφισαν αρνητικά. Συγκεκριμένα, η ίδια έλαβε τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής ενώ "παρών" δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο βουλευτής της ΝΔ, Α. Σαμαράς ο οποίος βρίσκεται σε οικογενειακό ταξίδι στις ΗΠΑ και με επιστολή του γνωστοποίησε ότι αν ήταν παρών θα στήριζε την υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου, καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζουράρις, Τρ. Αλεξιάδης και Ν. Συρμαλένιος οι δύο τελευταίοι για λόγους υγείας. Ο κ. Αλεξιάδης και ο κ. Συρμαλένιος γνωστοποίησαν, με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής ότι αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν την κυρία Σακελλαροπούλου.

Η ορκωμοσία της νέας προέδρου θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαρτίου 2020, μια ημέρα μετά την λήξη της θητείας του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Αλέξης Τσίπρας: «Μητσοτάκης δεν θα γίνω - Λέω «ναι» στην Σακελλαροπούλου»!

Το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης υπό τον Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της ΚΟ στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και, περίπου, στις 15:00 ο πρόεδρος του κόμματος ανακοίνωσε τη συναίνεση για το πρόσωπο της ανώτατης δικαστικού. Σημειώνεται ότι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είχε επιλεγεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από μερικούς μήνες, καθώς την είχε προτείνει για την προεδρία του ΣτΕ.

«Ο πρωθυπουργός έκανε άλλη μια επικοινωνιακή ντρίπλα», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε «Μητσοτάκης δεν θα γίνω». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε την απόφαση του κόμματός του ως «πράξη ευθύνης».

Πάντως, με επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε τη δήλωσή του για την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας καταλόγισε για αμοραλισμό τον κ.Μητσοτάκη και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να είχε ανανεώσει τη θητεία του κ. Παυλόπουλου.

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Το "πλούσιο" βιογραφικό της πρώτης γυναίκας, υποψήφιας προέδρου της Δημοκρατίας!

Απρόσμενη ήταν η δήλωση - πρόταση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας θέτοντας επί τάπητος ένα γυναικείο όνομα αυτό της κυρίας Σακελλαροπούλου, δίνοντας έτσι βήμα στη θηλυκή πλευρά της πολιτικής.

Όπως έλεγαν συνάδελφοι της, ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόταση του υπουργού Επικρατείας Γεωργίου Γεραπετρίτη, η οποία εδώ και καιρό είχε γίνει έμμεσα γνωστή. Η κυρία Σακελλαροπούλου διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον κ. Γεραπετρίτη, ενώ ο τελευταίος, με την ιδιότητα του δικηγόρου, έχει χειριστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το 2013 έως σήμερα 58 υποθέσεις.

Η κυρία Σακελλαροπούλου σε δήλωσή της χαρακτήρισε άκρως τιμητική την επιλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να την προτείνει εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα». Παράλληλα, δήλωσε ότι άμεσα θα παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣτΕ.

Η δήλωση της κυρίας Σακελλαροπούλου έχει ως εξής:

«Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άκρως τιμητική επιλογή να με προτείνει, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα.

Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση και, σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα.

Θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι, από τη στιγμή αυτή, απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων».

Γόνος δικαστικής οικογένειας

Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι γόνος δικαστικής οικογενείας. Ο αείμνηστος πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης των Ανωτάτων Δικαστηρίων που δίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκοτά και μάλιστα για κάποιο διάστημα προήδρευσε και στην υπόθεση με το Γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι.

Με το πέρασμα του χρόνου, η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου, ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρτ, από την οποία αφαιρέθηκαν τα ονόματα δύο συγγενικών του προσώπων (εξαδέλφες του).

Η υποψηφία για την θέση της Προέδρου της Δημοκρατάς, έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό του Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κ.λπ.

Η Νιόβη και ο Παύλος

Η 36χρόνη Νιόβη είναι κόρη της κυρία Σακελλαροπουλου η οποία έχει τελείωση πολιτικές επιστήμες και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο Παύλος Κοτσώνης είναι ο σύντροφός της.

Ο Παύλος Κοτσώνης ήταν ένα αξιολογότατος σύμβουλος Επικρατείας με πολύ ανοικτό μυαλό, που είδε πολύ νωρίς αυτά που άλλοι δεν μπόρεσαν να δουν στο χώρο της Δικαιοσύνης. Έτσι, παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα, εδώ και από τότε που παραιτήθηκε έχει μια πολύ καριέρα δικηγόρου στο εξωτερικό (Βρυξέλλες).

Η διαδρομή της στο ΣτΕ

Ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως είναι τα αυθαίρετα, η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, τα μεταλλεία Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου με απόφασή της διασώθηκαν ως διατηρητέα, κ.λπ., ενώ συμμετείχε ως μέλος στην Ολομέλεια του ΣτΕ στο πρώτο μνημόνιο (ήταν από την πλευρά της πλειοψηφίας).

Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών Δίκαιο του περιβάλλοντος.

Υπηρετούσε επί σειρά ετών ήταν στο Ε΄ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό», όπως και στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ.

Ήταν η αντιπρόεδρος εκείνη η οποία μαζί με τον αποχωρήσαντα λόγω ορίου ηλικίας Χρήστο Ράμμο, με επιστολές τους τάραζαν τα λιμνάζοντα νερά του τέως προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικολάου Σακελλαρίου για παραλήψεις και άστοχες ενέργειές του σε «καυτά» υπηρεσιακά θέματα του δικαστηρίου. Ακόμη, ο Χρήστος Ράμμος και η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, παραιτήθηκαν από μέλη της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, επικρίνοντας τόσο τη στάση του κ. Σακελλαρίου, για την ματαίωση της Ολομέλειας για τις πρώτες τηλεοπτικές άδειες, κ.λπ., όσο και το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί το διάστημα εκείνο για το ΣτΕ.

Πλούσια ήταν και η συνδικαλιστική δράση της καθώς διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).

Η κυρία Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγήτρια τον Νοέμβριο του 1982 και αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015.

Στη πυραμίδα του ΣτΕ θα παραμείνει για μια τετραετία, που είναι το ανώτατο νομοθετικά όριο για την παραμονή στη θέση αυτή.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share