Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έτοιμη η Ελλάδα να συμμετάσχει σε αποστολή επιτήρησης για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη!

Ραγδαίες εξελίξεις!

20 Ιανουαρίου 2020 18:26
Έτοιμη η Ελλάδα να συμμετάσχει σε αποστολή επιτήρησης για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη!

Απόλυτα προετοιμασμένη να πάρει μέρος σε οποιαδήποτε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων και της εκεχειρίας στη Λιβύη είναι η Ελλάδα, όπως διατείνεται εσχάτως, με την χώρα μας να αναμένει τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την υλοποίησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το εμπάργκο όπλων, που αποφασίστηκε, πλήττει κυρίως την τουρκική πλευρά, όπως τονίζουν στην Κύπρο, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει αποχωρήσει εκνευρισμένος από τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, η Ελλάδα με τη σύμφωνη γνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε σε αυτή την απόφαση, κάνοντας δυναμικό βήμα απέναντι στις προκλήσεις του Σουλτάνου.

Η Ευρώπη είναι ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα, γιατί αυτό της δίνει έναν ενεργό ρόλο στο θέμα της λιβυκής κρίσης, ένα διπλωματικό πρόβλημα στο οποίο – μέχρι σήμερα – δεν είχε μετείχε ενεργά.

Οι υπουργοί Εξωτερικών, επίσης, εξέτασαν πιθανούς τρόπους συνέχειας των ευρωπαϊκών κινήσεων επί της απόφασης του Βερολίνου, μεταξύ των οποίων και μια στρατιωτική αποστολή κάτι για το οποίο δεν υπήρξε καμία αντίρρηση εκ των κρατών κελών της Ε.Ε.

Η ελληνική πλευρά, διαμέσου του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, είχε κάνει γνωστή από την περασμένη Παρασκευή, την πρόθεσή της να συμμετάσχει ενεργά στο μέλλον της Λιβύης, ακόμη και με την αποστολή παρατηρητών στη χώρα.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη μέρα, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις που χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή στη Λιβύη, είτε με συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και μεταφοράς μισθοφόρων στη χώρα», είχε δηλώσει, χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών.

Έριξε πυραύλους σε τουρκικό πλοίο που μετέφερε όπλα ο Χαφτάρ! (video)

Τρομερές εξελίξεις υπάρχουν στο ζήτημα της Λιβύης, αφού αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του στατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, πραγματοποίησαν ρίψη πυραύλων σε εμπορικό πλοίο που απέπλευσε από τουρκικό λιμάνι και μετέφερε όπλα και πυρομαχικά.

Το πλοίο έπλεε στα ανοικτά των ακτών της Τρίπολης, χωρίς να διευκρινίζεται για το είδος των όπλων. Οι πρώτες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως μπορεί να επρόκειτο για τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα. Ο στρατάρχης Χαφτάρ, με αυτό τον τρόπο, δείχνει να αρνείται να δεχθεί τις απαιτήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να αντιστέκεται στην προκλητική πολιτική του Σουλτάνου, που νωρίτερα μιλούσε περί ανυπαρξίας υφαλοκρηπίδας στα ελληνικά νησιά.

Σε άλλο βίντεο διακρίνονται MIM-23 Hawk, καθώς και ραντάρ AN / MPQ-64 Sentinel 3D.

Την είδηση για την πιθανή νέα μεταφορά τουρκικών αντιαεροπορικών όπλων, την μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη και με βάση ρωσικές πληροφορίες για τις ανάγκες που έχουν οι Τούρκοι για να φυλάξουν αεροδρόμια, διοικητήρια και άλλες εγκαταστάσεις που εδρεύουν Τούρκοι στρατιωτικοί.

Ρωσικό ΜΜΕ, δημοσίευσε πληροφορίες που ανέφεραν ότι μαχητικά αεροσκάφη MiG-23 του Χαφτάρ, εκτόξευσαν πυραύλους τύπου X-23 με αποτέλεσμα να καταστρέψουν ένα εμπορικό πλοίο που μετέφερε αγνώστου τύπου οπλισμό και πυρομαχικά, για την κυβέρνηση της εθνικής ενότητας της Λιβύης, στα ανοικτά της Τρίπολης.

Βίντεο παρουσιάζουν το κατάστρωμα ενός άγνωστου εμπορικού πλοίου να καίγεται, ενώ δεν δίνονται πληροφορίες για την ύπαρξη θυμάτων ή/και υλικών ζημιών.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, το πλοίο ήταν γεμάτο με όπλα και πυρομαχικά για τους Τούρκους μισθοφόρους και τις δυνάμεις της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης και είχε αποπλεύσει από την Τουρκία τις προηγούμενες ημέρες.

Κρίνοντας από την περιοχή του περιστατικού, αναφέρουν οι ρωσικές πηγές,το πλοίο καταστράφηκε εντός των χωρικών υδάτων της Λιβύης, ενώ νωρίτερα, οι δυνάμεις του LNA είχαν ανακοινώσει ότι ήταν έτοιμες να βυθίσουν όλα τα πλοία που θα προσπαθούσαν να εισέλθουν στα χωρικά ύδατα της χώρας χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Ο στρατός του ηγέτη του LNA ευρίσκεται 2 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ πέριξ αυτής έχει συγκεντρωθεί μια μεγάλη και πανίσχυρη στρατιωτική δύναμη του LNA,από χιλιάδες άντρες με βαρύ εξοπλισμό, για να επιβάλει την δική της συμφωνία “ κατάπαυση του πυρός” σε Τούρκους, Τουρκμένους, και Σύρους τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με την ψυχρή λογική, ο Ερντογάν αν θέλει να σώσει την παρτίδα, θα πρέπει να αποστείλει άμεσα μια μοίρα τουρκικών αεροσκαφών F-16, πράγμα όμως που θα τον εμπλέξει ακόμα πιο βαθιά στη Λιβύη, επισύροντας επίσης και την οργή της διεθνούς κοινής γνώμης.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share