Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ο Βαρουφάκης προτείνει Μάγδα Φύσσα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας!

Όχι στην Σακελλαροπούλου!

16 Ιανουαρίου 2020 18:26
Ο Βαρουφάκης προτείνει Μάγδα Φύσσα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας!

«Όχι» στην πρόταση του πρωθυπουργού για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας είπε το ΜέΡΑ25, διά του επικεφαλής του Γιάνη Βαρουφάκη, που αντιπρότεινε τη Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα.

Μετά τη συνεδρίαση της διευρυμένης Πολιτικής Γραμματείας, ο κ. Βαρουφάκης, σε δήλωσή του από το περιστύλιο της Βουλής, μαζί με βουλευτές του κόμματος τόνισε ότι το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα πρέπει να συμβολίσει την ενότητα των Ελλήνων.

«Το ΜέΡΑ25 κρίνει ότι αυτήν την ενότητα δεν μπορεί να την εκφράσει κάποιο πρόσωπο εκτός από τη Μάγδα Φύσσα, μια γυναίκα που χωρίς να το έχει επιδιώξει, σηκώνει στους ώμους της τον αγώνα των Ελλήνων κατά του φασισμού, της μισαλλοδοξίας, του αυταρχισμού», τόνισε.

Όπως είπε, το ΜέΡΑ25 δεν έχει τη δύναμη να επιβάλλει την επιλογή του, ωστόσο θεωρεί ότι εφόσον και άλλοι βουλευτές συνυπογράψουν, θα έχει γίνει μια σημαντική δήλωση ενότητας.

Αναλυτικά, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε:

«Κλείνουμε δεκαετία από την χρεοκοπία της χώρας που, πέραν της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής, έσπειρε τη διχόνοια και εκκόλαψε το αυγό του φιδιού.

Η δεκαετία τελειώνει, η κρίση όμως συνεχίζεται για τους πολλούς. Η διχόνοια, η μισαλλοδοξία κι ο αυταρχισμός εξακολουθούν να γιγαντώνονται.

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μια ευκαιρία -μια ευκαιρία να σηματοδοτήσουμε την απόφασή μας να υπερνικήσουμε τη διχόνοια, τη μισαλλοδοξία, τον αυταρχισμό.

Αντί για συστημικό λειτουργό ή παροπλισμένο πολιτικό, που ήταν μέρος του προβλήματος, σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο που συμβολίζει την ενότητά μας εναντίον κάθε μορφής βίας και εκμετάλλευσης.

Δεν υπάρχει άλλο πρόσωπο εκτός από τη Μάγδα Φύσσα. Τη γυναίκα που χωρίς να το έχει προσπαθήσει, χωρίς να το έχει επιδιώξει, σηκώνει στους ώμους της τον αγώνα των Ελλήνων εναντίον του αυταρχισμού, εναντίον του φασισμού, εναντίον της μισαλλοδοξίας.

Είναι μία στιγμή που μπορούμε ως Έλληνες να ενωθούμε πίσω από αυτό το πρόσωπο ως υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το ΜέΡΑ25 δεν έχει την κοινοβουλευτική δύναμη για να επιβάλλει μια τέτοια επιλογή, όμως αν και άλλοι βουλευτές από άλλα κόμματα συνυπογράψουν και ψηφίσουν μαζί μας την Μάγδα Φύσσα για ΠτΔ, πιστεύω ότι όλοι μαζί θα έχουμε κάνει μία σημαντικότητα δήλωση ενότητας εναντίον της μισαλλοδοξίας, εναντίον του φασισμού, εναντίον του αυταρχισμού που γέννησε αυτή η κρίση»

"Ναι" στην υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και από το ΚΙΝΑΛ!

Ομόφωνο "ναι"΄από το ΚΙΝΑΛ για την υποψηφιότητα της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αυτό προκύπτει μετά την κοινή συνεδρίαση που είχαν το Πολιτικό Συμβούλιο και η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

"Θέσαμε εξ αρχής το πλαίσιο και τα κριτήρια για τα χαρακτηριστικά του νέου ΠτΔ που συνιστούν προϋπόθεση της δικής μας συναίνεσης" ανέφερε η κ. Γεννηματά σε δήλωσή της και πρόσθεσε:


"Η προσωπικότητα της κ. Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής μας: Είναι μία γυναίκα που υπηρετεί με συνέπεια προοδευτικές αντιλήψεις, όπως απέδειξε και στη δικαστική της διαδρομή, με το γνωστό ακέραιο δημοκρατικό της ήθος -ιδιαίτερα μάλιστα στα χρόνια της κρίσης.

Είμαι βέβαιη ότι θα εκπληρώσει με υπευθυνότητα και επιτυχία την συνταγματική της αποστολή.

Γι’ αυτό, και θα έχει τη στήριξή μας".

Τουλάχιστον 266 ψήφοι

Έτσι, με την θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και την θετική στάση του ΚΙΝΑΛ, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου οδεύτει έτσι σε εκλογή από την πρώτη ψηφοφορία και μάλιστα με τουλάχιστον 266 ψήφους, εκτός και αν υπάρξουν και άλλες θετικές γνώμες: 158 βουλευτές ΝΔ, 86 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και 22 το ΚΙΝΑΛ. Το ΚΚΕ θα δηλώσει «παρών», ενώ Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 προσανατολίζονται στο να μην στηρίξουν.

Ναι με αιχμές από τον Τσίπρα
Νωρίτερα, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη θετική ψήφο του κόμματος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τονίζοντας ότι εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για συνειδητή επιλογή και όχι επιλογή επικοινωνίας, ασκώντας παράλληλα κριτική σε υψηλούς τόνους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη ότι επέλεξε να ανακοινώσει την επιλογή του χθες «για λόγους επικοινωνίας, έξω από το σχεδιασμό του, σε μια μέρα με βαριά και αρνητική πολιτική ατζέντα για τη κυβέρνηση, μήπως και καταφέρει να την αλλάξει». Του καταλόγισε «αντιφάσεις, υποκρισία και πολιτική ένδεια» σε αυτούς τους έξι μήνες διακυβέρνησης και μίλησε για «παταγώδη διάψευση» των προσδοκιών στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και το προσφυγικό, ενώ τον κατηγόρησε για «ανευθυνότητα» απέναντι στους θεσμούς και «υποταγή των πάντων στις ανάγκες της επικοινωνίας και όχι της ουσίας της πολιτικής».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «διέπραξε μέγα ατόπημα που επί μήνες διέσυρε το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και μέγα σφάλμα που επιλέγει να μην ανανεώσει τη θητεία ενός πετυχημένου Προέδρου, του Προκόπη Παυλόπουλου, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα», ότι δεν εξήγησε ποτέ γιατί και ότι «προχώρησε συνειδητά σε μια μακρά και εξευτελιστική για τον θεσμό διαδικασία Προεδρικών καλλιστείων».

«Εγώ ως αρχηγός αντιπολίτευσης, Μητσοτάκης δεν θα γίνω», είπε και τόνισε πως «δε πρόκειται να κάνω ό,τι ακριβώς έκανε εκείνος το 2015, που μόνος καταψήφισε τη συναινετική επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για τη Προεδρία της Δημοκρατίας» και πως «εμείς δε θα προσθέσουμε ένα επιπλέον σφάλμα, δίπλα στα πολλά σφάλματα του κυρίου Μητσοτάκη», «θα κρατήσουμε και τώρα στάση ευθύνης, όπως έχουμε αποδείξει ότι κρατήσαμε πάντα σε κρίσιμες επιλογές». Σημείωσε ότι θα δώσει τη δυνατότητα στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δυνατότητα να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία και «να είναι για τα πέντε επόμενα χρόνια ο εκφραστής της ενότητας του λαού και της Δημοκρατίας μας».

Ο πρώην πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κ. Σακελλαροπούλου «αποτέλεσε κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να διατελέσει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας», κάτι που, όπως επισήμανε, είχε καταψηφιστεί τότε από τον κ. Μητσοτάκη και τους βουλευτές. Είπε ότι η κυρία Σακαλλαροπούλου υπήρξε εξαίρετη δικαστής που υπηρέτησε με σθένος τη δικαιοσύνη, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, υπερασπίστηκε το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν πάει σε ελληνικό σχολείο, να αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια. Υπογράμμισε συνεπώς ότι η εκλογή της στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα «δεν ακυρώνει απλά την άθλια προπαγάνδα επί 4,5 χρόνια της ΝΔ, ότι δήθεν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χειραγωγούσε την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά επιβραβεύει και το περιεχόμενο των αξιών που η ίδια ως δικαστής υπερασπίστηκε».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share