Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Παραιτήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ!

Ραγδαίες εξελίξεις!

3 Ιανουαρίου 2020 15:54
Παραιτήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ!

Την παραίτησή του υπέβαλε στη Βουλή ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Χαμός έγινε στο κοινοβούλιο Βοσνίας με υπουργό να χαστουκίζει βουλευτή αποκαλώντας τον "πίθηκο"!

Η παραίτησή του έρχεται ενόψει του σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να αναδειχθεί αργότερα σήμερα.

Καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού αναμένεται να αναλάβει ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, Όλιβερ Σπάσοφσκι, ο οποίος έλαβε πριν από λίγο από τον Πρόεδρο της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι, την σχετική εντολή για τον σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ο Όλιβερ Σπάσοφσκι, ο οποίος θεωρείται στενός συνεργάτης του Ζόραν Ζάεφ και είναι αντιπρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος θα παρουσιάσει αργότερα σήμερα στη Βουλή τη σύνθεση και το πρόγραμμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από αυτές.

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση θα συμμετάσχουν και δύο υπουργοί από το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.

Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση θα αναλάβει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Όλιβερ Σπάσοφσκι αναμένεται αργά το βράδυ να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Βόρειας Μακεδονίας, 100 ημέρες πριν από τις εκλογές, δηλαδή σήμερα 3 Ιανουαρίου πρέπει να σχηματιστεί μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 12ης Απριλίου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα υπερασπιστούμε την εθνική μας ακεραιότητα!

Στην Κάσο βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος και επισκέφθηκε το φυλάκιο «Κασιωτών Αγωνιστών» της ακριτικής νήσου όπου υπηρετούν ένας αξιωματικός, τέσσερις οπλίτες και Δυνάμεις Εθνοφυλακής.

Αντάλλαξε ευχές με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σημειώνοντας πως στέκεται με σεβασμό απέναντί τους για το σπουδαίο έργο που επιτελούν για την πατρίδα. Μάλιστα είχε τονίσει σε ομιλία του ότι τα σύνορα της Ελλάδας φυλάσσονται με επιτυχία.

Σε συνομιλία του με τους κατοίκους, τόνισε: «Η παρουσία μου εδώ αυτή τη σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία αλλά και σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας δίκαια συμβολίζει την ανταλάτευτη πεποίθησή μας ότι θα υπερασπιστούμε αυτά τα δίκαια και την εθνική ακεραιότητά μας χρησιμοποιώντας κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας».

«Τα Χριστούγεννα είναι μέρα χαράς, αγάπης και ειρήνης και η Ελλάδα επιδιώκει πάντα την ειρηνική επίλυση των διαφορών της με τη γειτονική χώρα. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο δίκαιό μας και πορευόμαστε πάντα με γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου γιατί πολύ απλά γνωρίζουμε ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας. Ταυτόχρονα όμως στέλνουμε ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας. Ένα μήνυμα αταλάντευτης υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι με τον διάλογο μπορούμε να βρούμε λύσεις σε προβλήματα τα οποία χρονίζουν εδώ και δεκαετίες. Αλλά αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση κάτω από συνθήκες πίεσης, εκβιασμών και προκλητικών ενεργειών από τη γειτονική χώρα. Είμαστε εδώ πέρα για να επανεπιβεβαιώσουμε την πίστη μας στο Διεθνές Δίκαιο. Αλλά και την απόλυτη εμπιστοσύνη μας στις στρατηγικές αποτρεπτικές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Χειροκροτώ και στέκομαι με σεβασμό απέναντι σε όλους αυτούς, γυναίκες και άντρες, των Ενόπλων Δυνάμεων, που ξαγρυπνούν για να κοιμόμαστε όλοι εμείς ήσυχοι» τόνισε.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σε αυτή τη συγκυρία οι πολιτικές δυνάμεις επιδεικνύουν πνεύμα ενότητας: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες ως προς τα εθνικά θέματα η πατρίδα μας σήμερα και το πολιτικό σύστημα είναι περισσότερο ενωμένο παρά ποτέ. Η ενότητα είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον. Δεν είμαστε εδώ για να ξαναδιχάσουμε την ελληνική κοινωνία. Είχα δεσμευτεί από την πρώτη μου ομιλία στην Βουλή, στις προγραμματικές δηλώσεις, ότι θέλω να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και θέλω να είμαι πρωθυπουργός και των Ελλήνων οι οποίοι δεν μας υποστήριξαν».

Νωρις το πρωί, τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν κατά την άφιξή του στην Κάσο οι φορείς του νησιού και παιδιά φορώντας τις τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή στην καρδιά του χειμώνα και άκουσε τα κάλαντα και τις μαντινάδες από τους κατοίκους. «Είναι μεγάλη χαρά και το χουμε τιμή μας, γιατί ήρθε ο Πρωθυπουργός στο ηρωικό νησί μας» ανέφεραν. «Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου και η συγκίνησή μου που σήμερα ανήμερα Χριστούγεννα βρίσκομαι μαζί σας στην ηρωική, στην μαρτυρική, στην ακριτική Κάσο» απάντησε ο Πρωθυπουργός απευθύνοντας χαιρετισμό.

Στην Κάσο βρίσκονται επίσης ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και ο υφυπουργός Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσων Μάνος Κόνσολας.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share