Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τουρκία: Τι απαντάει η Άγκυρα στον ΟΗΕ για την επίθεση στη Συρία!

Δείτε αναλυτικά!

10 Οκτωβρίου 2019 08:41
Τουρκία: Τι απαντάει η Άγκυρα στον ΟΗΕ για την επίθεση στη Συρία!

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την τουρκική εισβολή στη Συρία, κατόπιν αιτήματος των πέντε ευρωπαϊκών κρατών-μελών του

Δείτε επίσης: Συρία: Το πυροβολικό της Τουρκίας έπληξε κουρδικές θέσεις ανατολικά της Ταλ Αμπιάντ!

Η διπλωματία της Τουρκίας διαβεβαίωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι η στρατιωτική επιχείρηση που άρχισαν να διεξάγουν χθες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας θα είναι «αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη», ενόψει της συνεδρίασης του κεκλεισμένων των θυρών σήμερα για να συζητηθεί η εισβολή.

Κατά την Άγκυρα, η επιχείρηση έχει στόχο να εξαλειφθεί αυτός που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλεί «διάδρομο του τρόμου» νότια των συνόρων της χώρας του με τη Συρία. Η εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων άρχισε μερικές ημέρες μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναδιπλωθούν αμερικανοί στρατιωτικοί που ήταν ανεπτυγμένοι στην περιοχή και συνεργάζονταν με κούρδους μαχητές, που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις των τελευταίων ετών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Η Τουρκία διατείνεται ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), είναι ο συριακός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, της αυτονομιστικής οργάνωσης που πολεμά εναντίον του τουρκικού κράτους από τη δεκαετία του 1980.

Το ΣΑ του ΟΗΕ συγκαλείται σήμερα για να εξετάσει την κατάσταση στη Συρία, κατόπιν αιτήματος των πέντε ευρωπαϊκών κρατών-μελών του (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία).

«Όπως συνέβη και στις προηγούμενες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της, η αντίδραση της Τουρκίας θα είναι αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη», ανέφερε ο πρεσβευτής της χώρας Φεριντούν Σινιρλίογλου σε επιστολή του προς το δεκαπενταμελές ΣΑ που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

«Η επιχείρηση θα στοχοθετήσει μόνο τρομοκράτες και κρησφύγετά τους, καταφύγια, θέσεις, οπλισμένα οχήματα και εξοπλισμό», συνέχισε ο πρεσβευτής. «Λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού», διαβεβαίωσε ακόμη ο Σινιρλίογλου.

Η Τουρκία δικαιολόγησε την εισβολή επικαλούμενη το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα μιας χώρας ή μιας συμμαχίας κρατών στην αυτοάμυνα όταν δέχεται επίθεση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι «πολύ ανήσυχος» για τις εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία και «οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση» εκεί πρέπει να συνοδευτεί από «απόλυτο σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», σημείωσε χθες ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Φαρχάν Χακ.

Ο Γκουτέρες παράλληλα υπενθύμισε πως είναι απαραίτητο να προστατεύονται οι άμαχοι και οι πολιτικές υποδομές και πως θεωρεί ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη στη Συρία».

Συρία: Τραυματίες και νεκροί, ανάμεσα τους και άμαχοι! 180 στόχοι επλήγησαν από την Τουρκία μέσα σε 24 ώρες!

Δυστυχώς τραγικός είναι ο απολογισμός μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Συρία αφού υπάρχουν νεκροί και πολλοί τραυματίες ανάμεσα τους και άμαχοι! Μέσα σε 24 ώρες 181 οι στόχοι που επλήγησαν σύμφωνα με τους Τούρκους! «Οι κομάντος μας συνεχίζουν να προελαύνουν ανατολικά του Ευφράτη» λέει το υπ. Άμυνας της Τουρκίας!

Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, πάνω από 180 επιθέσεις κατά Κουρδικών στόχων, όπως λέει το υπουργείο Αμυνας της χώρας, ωστόσο έρχονται εικόνες από γειτονιές αμάχων όπου επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς τους. Σπίτια έχουν καταστραφεί και μάλιστα 8 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, ενώ δεν έχει γίνει γνωστός προς το παρόν, ο αριθμός των τραυματιών.

Αυτό που αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ, είναι πως οι βομβαρδισμοί έχουν πλήξει ακόμη και τις χριστιανικές κοινότητες, όπου υπάρχουν τουλάχιστον δύο τραυματίες, σύμφωνα με το North Press Agency. Βίντεο κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, με αμάχους να μεταφέρονται τραυματισμένοι στα νοσοκομεία, ενώ κάνουν λόγο για προσπάθεια «αφανισμού των Κούρδων από πλευράς Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον απολογισμό στη διάρκεια της νύχτας, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 11 (άλλες πληροφορίες στα ξένα ΜΜΕ κάνουν λόγο για τουλάχιστον 15), με 8 από αυτούς να είναι άμαχοι, ενώ οι τραυματίες είναι δεκάδες. Ωστόσο η εικόνα ακόμη δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη.

Η χερσαία επίθεση της Τουρκίας με την ονομασία «Πηγή Ειρήνης», ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης στα σύνορα, περνώντας από τέσσερα διαφορετικά σημεία, με τις δυνάμεις να χτυπούν την πόλη Τελ Αμπιάντ, την Καμισλί και την Ρας Αλ Αϊν, καθώς και μερικά χωριά. Η Τελ Αμπιάντ είναι πόλη που ελέγχεται από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων Μουσταφά Μπαλί με tweet του είπε πως ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την πόλη Κομπάνι στη βορειοανατολική Συρία. Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τουρκικά μαχητικά F-16 κατέστρεψαν θέσεις Κούρδων μαχητών (YPG/PKK) σε βάθος 30 χλμ ανατολικά του Ευφράτη. Συνολικά μέσα στη νύχτα, είχαν πλήξει 181 στόχους από αέρος και από ξηρά, όπως ανέφερε ο Στρατός.

Μετά τους βομβαρδισμούς σε γειτονιές αμάχων, αρκετοί κάτοικοι απομακρύνονται για να γλιτώσουν. Δεν είναι λίγοι αυτοί όμως που μένουν κάτω σε υπόγεια, καθώς δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στην πόλη Καμισλί μία γυναίκα έχασε τη ζωή της από τους βομβαρδισμούς, ενώ κάτοικος της περιοχής σε βίντεο στο twitter, αναφέρει πως αρκετοί έχουν αποφασίσει να μείνουν εκεί ως το τέλος.

Χάος επικρατεί στην Συρία: Κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή! Καπνοί κάλυψαν τον ουρανό!

Χάος επικρατεί στην Συρία μετά την άμεση εφαρμογή του σχεδίου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή! Καπνοί κάλυψαν τον ουρανό!

Τουρκικά μαχητικά έχουν ήδη βομβαρδίσει τη βορειοανατολική Συρία, ενώ υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Τουρκικά μαχητικά πλήττουν στρατιωτικές θέσεις και κατοικημένες περιοχές στο Τελ Αμπιάντ, το Ρας αλ Άιν, το Καμισλί και το Άιν Ίσα.

Οι φόβοι που εγείρονται είναι πολλοί, τη στιγμή που όλος ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα το θρίλερ που έρχεται να διαταράξει τις διεθνείς ισορροπίες. Η επιχείρηση της Άγκυρας φτάνει σε μια περίοδο που έχει μειωθεί σημαντικά η δύναμη του Ισλαμικού Κράτους. Εάν, ωστόσο, πληγούν οι κουρδικές δυνάμεις από τους Τούρκους, στην περιοχή της βόρειας Συρίας, η αναζωπύρωση της δράσης των τρομοκρατών είναι ορατή.

Ήδη η κατάσταση στη Συρία θυμίζει καζάνι που βράζει. Πυρά ήχησαν λίγες ώρες μετά την έγκριση, από την τουρκική Βουλή, της επέκτασης των τουρκικών επιχειρήσεων στη Συρία. Με αγωνία αναμένεται η απάντηση των ΗΠΑ, καθώς από τη μια ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται ανεκτικός απέναντι στην Άγκυρα και από την άλλη, μετά τις αντιδράσεις από πολιτικούς των ΗΠΑ και από ΕΕ, εξαπολύει απειλές.

Η εισβολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γίνεται μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Το γεγονός πιστοποεί και αυτόπτης μάρτυρας που περιγράφει σκηνές απόλυτου χάους. Στη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ, όπως αποκάλυψε στο Reuters, οι εκρήξεις αντηχούν και καπνός υψώνεται στην περιοχή, στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ οι κάτοικοί της πόλης την εγκαταλείπουν μαζικά.

Η Τουρκία ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία και βομβαρδισμοί πλήττουν τη συνοριακή πόλη Ρας αλ Άιν.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ρας αλ Άιν άκουσε μια ισχυρή έκρηξη και είδε να υψώνεται καπνός στα σύνορα. Έκανε επίσης γνωστό ότι αεροσκάφη ίπτανται πάνω από την περιοχή.

Ο ίδιος έκανε λόγο για πυρά πυροβολικού εναντίον της πόλης, με αποτέλεσμα δεκάδες άμαχοι να την εγκαταλείπουν με μηχανές και αυτοκίνητα ή πεζή, παίρνοντας μαζί τους τα προσωπικά αντικείμενά τους.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, σε πρώτη φάση η Τουρκία στοχεύει να πάρει τον έλεγχο μιας περιοχή στα σύνορα μήκους 120 χλμ και βάθους περίπου 30 χλμ, που εκτείνεται από την Τελ Αμπιάντ έως τη Ρας αλ Άιν.

Την ίδια ώρα, ο ασκών χρέη προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής Τζέρι Μάθιους Ματζίλα, απηύθυνε σήμερα έκκληση στην Τουρκία να «λυπηθεί τους άμαχους» και να «επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

«Η ίδρυση ζώνης ασφαλείας εξασφαλίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή» διεμήνυσε νωρίτερα μέσω Twitter ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν ποτέ τη δημιουργία τρομοκρατικού άξονα στα σύνορά μας. Όλες οι προετοιμασίες για την επιχείρηση έχουν ολοκληρωθεί» σημείωσε με νόημα ο υπουργός αφήνοντας αιχμές για τους Κούρδους, που συχνά αποκαλούνται τρομοκράτες από την τουρκική πλευρά.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share