Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αλέξης Τσίπρας: "Η κυβέρνηση βάλλει εναντίον των δημοκρατικών θεσμών"!

Τι είπε για το σχέδιο οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας;

5 Αυγούστου 2019 20:36
Αλέξης Τσίπρας:

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το μόνο σχέδιο που είχε έτοιμο «ήταν αυτό της άλωσης του κράτους. Γινόμαστε μάρτυρες της υλοποίησης ενός σχεδίου που βάλλει ευθέως εναντίον των δημοκρατικών θεσμών και της κοινής λογικής».

Στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι το σχέδιο της για την οικονομία «εξαντλήθηκε στα χατίρια σας στον κ. Λάτση για το Ελληνικό και σε 205 εκατ. ευρώ επιπλέον μειώσεις, σε αυτές που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη δρομολογήσει στον ΕΝΦΙΑ, και μάλιστα μειώσεις στα μεγάλα βαλάντια». «Αυτή ήταν η ετοιμότητά σας να αλλάξετε τη φορολογική πολιτική, καμία διαπραγμάτευση, κανένα σχέδιο για μείωση πλεονασμάτων», σχολίασε. Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μόνη της απέρριψε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των πλεονασμάτων.

Τσίπρας: Θα σας ζήλευε η κυβέρνηση Ορμπαν και η κυβέρνηση Μπολσονάρο

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και μεταξύ άλλων τόνισε ότι αυτό μετατρέπει το πρωθυπουργικό γραφείο σε Λεβιάθαν με στρατιές μετακλητών. «Τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα τις ζήλευε ακόμη και η κυβέρνηση Όρμπαν στην Ουγγαρία, μπορεί και η κυβέρνηση Μπολσονάρο στη Βραζιλία, αν λάβουμε υπόψη μας και τους υμνητές της Χούντας που έχετε διορίσει σε κυβερνητικές θέσεις», τόνισε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Τσίπρας: Η ΕΥΠ δεν είναι εταιρεία σεκιούριτι
Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για την απόφαση να τοποθετήσει επικεφαλής της ΕΥΠ τον Παναγιώτη Κοντολέων.

«Διορίσατε επικεφαλής της ΕΥΠ έναν κύριο, δεν ξέρω αν έχει ή δεν έχει πτυχίο, τώρα μαθαίνω ότι δώσατε στη δημοσιότητα το βιογραφικό του, όμως αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι σε ευαίσθητες θέσεις τοποθετούνται πρόσωπα γνωστά στην κοινωνία», σχολίασε ο κ. Τσίπρας. «Ομως η ΕΥΠ δεν είναι εταιρεία ιδιωτική σεκιούριτι. Ο νόμος λέει ρητά ότι πρέπει να έχει πτυχίο ΑΕΙ, θα το δούμε αυτό, λέει επίσης ότι μέχρι δυο οι υποδιοικητές στην ΕΥΠ και η κυβέρνηση διόρισε τρεις», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Τσίπρας για Επιτροπή Ανταγωνισμού
Για το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «με μια ξεκάθαρα φωτογραφική διάταξη αμφίβολης συνταγματικότητας, που αντίκειται στο ενωσιακό δίκαιο, και θα το διαπιστώσετε σύντομα, και κατά παράβαση κάθε έννοιας ηθικής και πολικής δεοντολογίας, επιχειρείτε την καθαίρεση της Διοίκησης της Αρχής, μέσω αναδρομικής θέσπισης κωλυμάτων διορισμού».

«Γιατί δε το λέτε καθαρά; Σας ενοχλεί που η Επιτροπή Ανταγωνισμού ελέγχει σοβαρές υποθέσεις μεταξύ των οποίων και το καρτέλ στο χώρο της διανομής του Τύπου. Αυτό σας ενοχλεί», προσέθεσε. «Γιατί δεν λέτε ότι έχετε σχεδιασμό να ευνοήσετε συγκεκριμένα συμφέροντα στο χώρο του Τύπου και σας έπιασε τώρα ο πόνος για το αν η πρόεδρος είναι πολιτικά ουδέτερη. Γιατί δεν λέτε το ίδιο και για τη Τράπεζα της Ελλάδας; Ο υπουργός Οικονομικών του κ. Σαμαρά είναι ουδέτερος;».

Ακόμη, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για την τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Λούλη στη θέση του γ.γ. Τουρισμού. «Εγραψε βιβλίο το 2015 για να υμνήσει τη δικτατορία των Συνταγματαρχών», σχολίασε και έθεσε το ερώτημα γιατί δεν ενοχλείται ο κ. Μητσοτάκης από τον «υμνητή της Χούντας», για να συμπληρώσει: «Αλλά βέβαια δεν αποπέμπεται ο ταμίας του ιδρύματος Μητσοτάκη».

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε πυρά και για την τοποθέτηση ως υφυπουργού Περιβάλλοντος, του κ. Οικονόμου, «ανθρώπου της Lamda Development», τον χαρακτήρισε, για να διαχειριστεί την υπόθεση του Ελληνικού: «Πριν αλέκτωρ λαλήσει, εσείς φέρατε τροπολογία κατ΄ εντολή προφανώς της εταιρίας, για αλλαγή των όρων δόμησης». Προσέθεσε ότι η δική του κυβέρνηση ξεμπλόκαρε όλο το πρότζεκτ «με έγνοια και με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον και στο περιβάλλον». «Πού θα τους βάλετε τους ουρανοξύστες, μέσα στη θάλασσα;. «Μας είχατε πει την πρώτη βδομάδα θα αρχίσουν οι εργασίες στο Ελληνικό. Τι έγινε, που είναι οι εργασίες; Οι μόνες εργασίες είναι οι χαριστικές τροπολογίες», ανέφερε ακόμη.

Ποια είναι τα "δυνατά" ονόματα που είναι υποψήφια για την Προεδρία;

Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και την ξεκάθαρη νίκη της Νέας Δημοκρατίας ήρθε η ώρα να αναδειχθεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Ποια είναι όμως τα δυνατά ονόματα και τα σενάρια για την ανάδειξη του καινούριου προέδρου; Ο Προκόπης Παυλόπουλος που από το 2015 έχει αναλάβει τα ηνία της Προεδρίας είναι ένα μια από τις υποψηφιότητες!

Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, δημοσιεύματα υποστήριζαν ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον γι’ αυτό το αξίωμα, αφού δεν προτάθηκε τελικά για Ευρωπαίος επίτροπος της χώρας μας. Μετά την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η Ν.∆. θα είχε τη δυνατότητα να εκλέξει Πρόεδρο από τις γραμμές της, ωστόσο στελέχη που γνωρίζουν τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη λένε πως θα επιδιώξει στο θέμα αυτό ευρύτερες συναινέσεις με την Κεντροαριστερά.

Το όνομα του πρώην πρωθυπουργού είχε ακουστεί για τη θέση του επιτρόπου το προηγούμενο διάστημα και οι πληροφορίες υποστήριζαν πως ο Αντ. Σαμαράς, αν έφτιαχνε τις βαλίτσες του για τις Βρυξέλλες, εκτός από ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο, θα έπαιρνε και θέση αντιπροέδρου, όπως συνηθίζεται για τους πρώην πρωθυπουργούς. Η απόσυρση, όμως, της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ για την Κομισιόν άλλαξε τους συσχετισμούς. Για να προωθηθεί η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάι-εν δόθηκαν οι θέσεις των αντιπρόεδρων σε άλλες πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου.

Ανεξάρτητα από αυτό, όμως, ο Αντ. Σαμαράς δεν είναι από τους πολιτικούς που κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Από την πρώτη ημέρα που αποχώρησε από την πρωθυπουργία ή ακόμα και από την προεδρία της Ν.∆., όχι μόνο απαντούσε όταν προκαλείτο -και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, ειδικά για την υπόθεση Novartis- αλλά ασκούσε και σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό άρχισαν να διακινούνται πληροφορίες πως ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να είναι ο διάδοχος του Προκόπη Παυλόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο. Αλλωστε, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, ο Αντ. Σαμαράς στήριξε τον πρωθυπουργό στην εσωκομματική κούρσα και, αν ο Μεσσήνιος πολιτικός ζητήσει να μεταβεί στην Προεδρία, τότε ο Κυρ. Μητσοτάκης δύσκολα θα αρνηθεί. Μάλιστα, οι ίδιοι σημειώνουν πως ο Αντ. Σαμαράς συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για να κυβερνήσει, κάτι που σημαίνει πως το Κίνημα Αλλαγής θα μπορούσε να στηρίξει ενδεχόμενη υποψηφιότητά του, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί με πολλούς βουλευτές του καλές σχέσεις.

Ωστόσο, στο Κίνημα Αλλαγής πρόεδρος είναι η Φώφη Γεννηματά, η οποία εδώ και καιρό έχει βάλει φρένο σε κάθε σενάριο για υποψήφιο από την κεντροδεξιά παράταξη. Από τον περασμένο Μάρτιο, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έχει ξεκαθαρίσει πως ο νέος Πρόεδρος πρέπει να προέρχεται από την προοδευτική παράταξη, για να σηματοδοτηθεί η ευρύτερη συναίνεση για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως είναι φυσικό, δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους. Αλλωστε, η προεδρική εκλογή είναι στις αρχές του χρόνου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι πρώτες σκέψεις. Οι μυημένοι, πάντως, τονίζουν πως το πρωθυπουργικό γραφείο θα πάρει τις αποφάσεις του την κατάλληλη στιγμή, ενώ η τελική επιλογή του μπορεί να έχει να κάνει και με ένα ευρύτερο power game, όπως η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει ότι επιδιώκει και θα επιδιώξει στο μέλλον ευρύτερες συναινέσεις, κάτι που μπορεί να οδηγήσει και σε πρόσωπο εκτός Ν.∆.

Με τον Αντ. Σαμαρά, τουλάχιστον για τον ΣΥΡΙΖΑ, να είναι ένα πρόσωπο που διχάζει, μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά του θα μπορούσε να φέρει πολωτικό κλίμα, όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι του πρώην πρωθυπουργού.

Παράλληλα, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο πως μέσα στην εβδομάδα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος άνοιξε τη συζήτηση για τον Πρόεδρο της ∆ημοκρατίας, βάζοντας στο παιχνίδι και τον Ευ. Βενιζέλο. Αφού επανέλαβε τη θέση του Κινήματος Αλλαγής ότι ο διάδοχος του Πρ. Παυλόπουλου πρέπει να προέρχεται από την ευρύτερη Κεντροαριστερά, τόνισε ότι «ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ένα από τα πρόσωπα που θα τιμήσουν τον τίτλο του Προέδρου της ∆ημοκρατίας και προσωπικά θα δώσω τη μάχη να υποστηριχθεί και να γίνει Πρόεδρος».

Αυτό, βέβαια, που δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι εάν και το Κίνημα Αλλαγής θα στήριζε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Ευ. Βενιζέλου. Η απόφαση της Φ. Γεννηματά να μην είναι επικεφαλής ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας όχι μόνο τον οδήγησε στην έξοδο, αλλά έφερε και διαζύγιο μεταξύ των δύο πλευρών.

Στην προεδρική εξίσωση πάντα βρίσκεται και το όνομα του Κώστα Καραμανλή, όχι μόνο τώρα, αλλά και το 2015. Μάλιστα, τότε, κάποιοι υποστήριζαν πως ο Αλέξης Τσίπρας σκόπευε να τον προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου, αλλά ο ίδιος ήταν αρνητικός. Τελικά εκλέχθηκε ο Πρ. Παυλόπουλος μετά από πρόταση του Αλ. Τσίπρα. Λίγο πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, όμως, η ανοιχτή ομιλία του Κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη μετά το 2009 και με την παρέμβασή του να είναι παραταξιακή, έφερε πάλι στην επικαιρότητα το εν λόγω σενάριο. Οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, όμως, όχι μόνο αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά κλείνουν και κάθε συζήτηση.

Ισχυρό, πάντως, παραμένει και το ενδεχόμενο ο Πρ. Παυλόπουλος να ανανεώσει τη θητεία του. Αλλωστε, είναι κοινώς αποδεκτό ότι είναι επιτυχημένος. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα ότι ασκεί άψογα τα καθήκοντά του, ενώ και ο Αλ. Τσίπρας έχει εκφραστεί πολύ θετικά για τον Πρόεδρο της ∆ημοκρατίας, αν και κάποιοι στην Κουμουνδούρου δεν είδαν με καλό μάτι την απόφασή του να μην υπογράψει τα Προεδρικά ∆ιατάγματα για τη νέα ηγεσία της ∆ικαιοσύνης. Οπως είναι φυσικό, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να αποφύγει τυχόν κόντρες εντός της κεντροδεξιάς παράταξης με φόντο τον επόμενο Πρόεδρο της ∆ημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση, τον γόρδιο δεσμό θα τον κόψει ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης όταν έρθει η ώρα. Αν, μάλιστα, επιλέξει πρόσωπο που δεν έχει ρίζες στην Κεντροδεξιά, τότε στο τραπέζι υπάρχουν και τα ονόματα της πρώην υπουργού Αννας ∆ιαμαντοπούλου και του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, που ήταν υποψήφιος για την Προεδρία το 2015 μετά από πρόταση του Ποταμιού, ενώ είχε και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share