Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Νέα δημοσκόπηση: Αυτοδυναμία ΝΔ - Τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ!

Νέα ευρήματα!

20 Ιουνίου 2019 10:21
Νέα δημοσκόπηση: Αυτοδυναμία ΝΔ - Τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ!

Νέα ευρήματα της δημοσκόπησης, που διενήργησε η Opinion Poll δυόμισι εβδομάδες πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να κατακτά, με διψήφια διαφορά την αυτοδυναμία, αγγίζοντας σχεδόν το 40%, ο δε ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώνεται σχετικά και να είναι αρκετά πάνω από το ποσοστό, που έλαβε στις ευρωεκλογές, ενώ καταγράφονται ανατροπές στα μικρότερα κόμματα.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι κάτω από την επίδοσή του στις 26 Μαΐου, το ΚΚΕ επιβεβαιώνει την τάση απωλειών, ο Γιάνης Βαρουφάκης σταθεροποιεί τη δυναμική του, εμφανιζόμενος να εισέρχεται άνετα στη Βουλή τουλάχιστον ως πέμπτο κόμμα, ενώ Κυριάκος Βελόπουλος και Χρυσή Αυγή κινούνται ελαφρά πάνω από το όριο του 3%, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική τους παρουσία μετά τις επικείμενες εκλογές (ειδικά η δεύτερη κινδυνεύει έντονα).

Η παράσταση νίκης για παράδειγμα είναι συντριπτική (κοντά στο 85%) υπέρ της ΝΔ (μόνο 9,1% πιστεύει σε ανατροπή για τον ΣΥΡΙΖΑ), ενώ η καταλληλότητα των δύο πρωταγωνιστών επιβεβαιώνει απλώς τα ποσοστά των δύο κομμάτων. Ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται στο 36%, ο δε Αλέξης Τσίπρας συγκινεί το 24,7%.

Ο βαθμός ικανοποίησης από την κυβερνητική πολιτική φτάνει στο 26,5%, ενώ ο αντίστοιχος για την παρουσία της ΝΔ στο 37,3%. Σημειωτέον ότι στην ερώτηση εάν προτιμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές, θετικά απαντά το 46,6%, στοιχείο που δείχνει τα περιθώρια που διαθέτει ο κ. Μητσοτάκης, ώστε με ισχυρό δίλημμα περί «αυτοδυναμίας ή πολιτικού χάους» στη χώρα, να αντλήσει ψηφοφόρους.

Στην απλή πρόθεση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει 34,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,3, το ΚΙΝΑΛ 5,1%, το ΚΚΕ 3,8%, η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου 3,2%, το ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη 3%, ενώ η Χρυσή Αυγή καταποντίζεται στο 1,8%. Εάν τώρα δεν προσμετρηθούν τα λευκά, τα άκυρα και όσοι δηλώνουν αποχή, η ΝΔ φτάνει στο 36,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24,5%, το ΚΙΝΑΛ στο 5,4%, το ΚΚΕ στο 4%, ο κ. Βελόπουλος στο 3,4%, ο κ. Βαρουφάκης στο 3,2% και η Χρυσή Αυγή στο 1,9%. Οι αναποφάσιστοι κινούνται σε ποσοστά 12%-13%. Με βάση την εκτίμηση ψήφου που κάνει στη συνέχεια η εταιρία, «μοιράζοντας» τους αναποφάσιστους με βάση την εκλογική τους συμπεριφορά στις ευρωεκλογές, η ΝΔ φτάνει στο 39,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27%, το ΚΙΝΑΛ στο 6,4%, το ΚΚΕ στο 4,6%, ο κ. Βαρουφάκης στο 4,1%, ο κ. Βελόπουλος στο 3,6%, ενώ η Χρυσή Αυγή στο 3,3%.

Από τα άλλα κόμματα το μόνο που δείχνει κάπως ικανό να προσεγγίσει το όριο εισόδου στη Βουλή είναι η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που καταγράφεται στο 2,3%. Συνεκτιμώντας και το περιθώριο απόκλισης που δίνει η Opinion Poll, η ΝΔ μπορεί να ξεπεράσει άνετα ακόμα και το 40% και πάντως να κινηθεί στο χώρο της αυτοδυναμίας σε κάθε περίπτωση.

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και το 30% και πάντως να βρεθεί πάνω από το ποσοστό των ευρωεκλογών. Από την ανάλυση των δεδομένων και των τάσεων, που φαίνεται να διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα αυτή την περίοδο, είναι σαφής η δυναμική της ΝΔ με την δυνατότητα του κ. Μητσοτάκη να συμπιέσει κι άλλο τα δεξιά ή ακροδεξιά κόμματα, αλλά και το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ο κ. Βαρουφάκης, αλλά και η κυρία Κωνσταντοπούλου εισπράττουν κέρδη, καταφέρνει να διατηρήσει και να αυξήσει τις δυνάμεις του, προφανώς στη λογική των ψηφοφόρων, που θέλουν ένα νέο ισχυρό δικομματισμό και με δεδομένο ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν καταφέρνει να εμφανιστεί ως εναλλακτικός πόλος έκφρασης του λεγόμενου προοδευτικού χώρου.

Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Η ΝΔ θέλει να κάνει την Ελλάδα Αργεντινή»!

O Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του News247 δήλωσε συγκεκριμένα:

«Tο δίλημμα στις εθνικές εκλογές είναι αμείλικτο: ποιος θα κυβερνήσει και με τι πρόγραμμα θα κυβερνήσει την χώρα. Η κάλπη το πρωί της 7ης Ιουλίου θα είναι άδεια και θα γεμίσει με τις ψήφους των πολιτών», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του News247.

«Η ΝΔ θέλει να κάνει την Ελλάδα, Αργεντινή»
Μάλιστα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το πρότυπό του είναι το οικονομικό πρόγραμμα του Προέδρου Μάκρι, της Αργεντινής. «Η ΝΔ θέλει να κάνει την Ελλάδα Αργεντινή», είπε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση αυτή δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται κυριολεκτικά σε πενία επιχειρημάτων, ενόψει της μεγάλης ήττας που προβλέπουν για το κυβερνών κόμμα όλες οι δημοσκοπήσεις. Κι αυτό γιατί ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πολιτικός αρχηγός που επαιρόταν το 2012 «Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή», απαντώντας στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Για τις εθνικές εκλογές
Ο Δ. Τζανακόπουλος, εξηγώντας την άποψη ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ανοιχτό, υποστήριξε: «Εχουμε να κάνουμε με δύο διαφορετικές κάλπες. Οι ευρωεκλογές χαρακτηρίζονται από τη χαλαρότητα της ψήφου, που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εκφράσουν δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση. Ωστόσο υπάρχει ένα 21% που ψήφισε μικρά και πολύ μικρά κόμματα. Η μάχη των εθνικών εκλογών είναι εντελώς διαφορετική μάχη και η συμπεριφορά των ψηφοφόρων είναι διαφορετική. Εμείς δεν διαχωρίζουμε τους πολίτες με τις ιδεολογικές τους τοποθέτησεις, υπογραμμίζουμε, αντίθετως, το διακύβευμα. Εμείς λέμε στους πολίτες ότι είναι γεγονός ότι βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια ότι πηγαίνουμε σε εκλογές για πρώτη φορά δίχως εποπτεία, μπορούμε πλέον να αποφασίζουμε μόνοι μας δίχως τους δανειστές, για να κατοχυρωθούν όμως όλα αυτά πρέπει να στηριχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο Μητσοτάκης θέλει πολιτική ΔΝΤ»
Ακολούθως άσκησε κριτική στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκινώντας από τη μείωση της φορολογίας που όμως θα μεταφραστεί και σε αντίστοιχη μείωση των κοινωνικών δαπανών: «Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι μια απότομη μείωση της φορολογίας στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας -από 29% στο 20% στις επιχειρήσεις όπως και στα μερίσματα από 10% σε 5%-, θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία και μέσω της ανάπτυξης θα καλύψει το δημοσιονομικό χώρο από τη μείωση της φορολογίας. Αυτό έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει. Είναι χαρακτηριστικό και διδακτικό το παράδειγμα της Αργεντινής του Προέδρου Μάκρι. Εφαρμόζοντας αυτήν την πολιτική οδήγησε σε εκτροχιασμό την οικονομία, σε αύξηση της ανεργίας και ξανά πίσω την χώρα στην "αγκαλιά" του ΔΝΤ. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να υλοποιήσει μία πολιτική ΔΝΤ χωρίς το ΔΝΤ. Οι θέσεις που διατυπώνει η ΝΔ είναι: ένα προς πέντε στην σχέση απομακρύνσεων/προσλήψεων στο Δημόσιο, τρίτο πυλώνα στην κοινωνική ασφάλιση, κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων, πολύ αργή αύξηση του κατώτατου μισθού και αφού οι εργοδότες μεγαλώσουν την πίτα και έχουν την καλή πρόθεση, ενώ κλείνει το μάτι στην παραβατικότητα των επιχειρηματιών. Το πρόγραμμά της έχει την λογική της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων γιατί θεωρεί ότι μακροπρόθεσμα θα ευνοηθούν και οι πολίτες. Μακροπρόθεσμα όμως θα είμαστε όλοι "νεκροί"…».

Η ανάπτυξη πρέπει να περιλαμβάνει τους πάντες
Για τις επιφυλάξεις της Κομισιόν ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι πάντα οι θεσμοί υποεκτιμούσαν τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, τουλάχιστον επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Διαφωνούν με την αργή αλλά σταθερή δημοσιονομική επέκταση που υλοποιεί η κυβέρνηση και επιμένουν σε μέτρα που θα μας οδηγήσουν σε υφεσιακή δίνη. Υποστήριξε δε, ότι για να μπορέσει η χώρα να βρεθεί σε μία μακροχρόνια βιώσιμη τροχιά πρέπει να μπουν στο επίκεντρο οι εργαζόμενοι και να μην επικρατήσουν οι πολιτικές του παρελθόντος. «Η ανάπτυξη πρέπει να περιλαμβάνει τους πάντες και όχι μόνο όσους είναι στη κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας», είπε με έμφαση.

Η ΝΔ παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια με τα εθνικά θέματα
Ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε στη ΝΔ και σε στελέχη της, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια με τα εθνικά θέματα, με αφορμή την σύγκληση του ΚΥΣΕΑ την περασμένη Κυριακή μετά την κλιμάκωση των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ από την πλευρά της Τουρκίας. Ο κ. Τζανακόπουλος επέστρεψε την κατηγορία: «Είναι η ΝΔ, είναι ο κ. Γεωργιάδης που παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια σε σχέση με την κρισιακή κατάσταση που αντιμετωπίζουμε με την Τουρκία. Σε αυτή την κατάσταση έχει παρέμβει το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, έχει παρέμβει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Ένας ολόκληρος κόσμος είναι σε εγρήγορση. Η ελληνική κυβέρνηση που βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την κυπριακή ηγεσία όφειλε να εξετάσει τα δεδομένα και να προετοιμάσει την πολιτική και διπλωματική θέση ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Το πλέον κατάλληλο όργανο για να το κάνει αυτό είναι το ΚΥΣΕΑ».

Γενικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε: «Είναι σύνθετη η κατάσταση με την Τουρκία, ειδικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Η Ελλάδα οφείλει να κρατά ανοικτούς διαύλους, να κρατά ανοιχτή μακροπρόθεσμα την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, αλλά να μην ανέχεται την Τουρκία όταν προβαίνει σε προκλητικές συμπεριφορές. Η κατάσταση είναι αντιφατική και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Εκτιμώ ότι το μείζον είναι να κατανοήσει η Τουρκία ότι η συμπεριφορά της την απομονώνει από τον διεθνή περίγυρο… Η Τουρκία εξαρτάται οικονομικά και από τις ΗΠΑ και από την ΕΕ. Δεν πρέπει να υποεκτιμούμε την απειλή αλλά ούτε και να υπερτιμούμε τη διπλωματική και πολιτική και στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας… Η κυπριακή πλευρά έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της. Η στάση της ΕΕ που καταδίκασε την συμπεριφορά της Τουρκίας και εξετάζει συγκεκριμένα μέτρα σχετίζεται με την πολιτική που ακολούθησαν σε συνεννόηση η Ελλάδα και η Κύπρος». Επανέλαβε δε, ότι «είναι αξίωμα της εξωτερικής πολιτικής, είμαστε σε συνεννόηση. Η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα ακολουθεί».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share