Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Εκλογές 2019: Συντριπτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας σε Περιφέρειες και Δήμους!

Όλος ο χάρτης βάφτηκε μπλε!

2 Ιουνίου 2019 22:58
Εκλογές 2019: Συντριπτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας σε Περιφέρειες και Δήμους!

Συντριπτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας σε Περιφέρειες και Δήμους στις εκλογές φέτος!

Ιστορικά συντριπτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και ταυτόχρονα εξαφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ από τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας αποτυπώνεται στα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου στις Περιφέρειες και στους μεγάλους Δήμους.

Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει τους υποψήφιους της σε 11 -ή και 12, αν υπολογιστεί και ο προσκείμενος στην Κεντροδεξιά που εκλέγεται στο Βόρειο Αιγαίο- από τις 13 Περιφέρειες, αυξάνοντας σε πρωτοφανή επίπεδα την επιρροή της, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τα ερείσματά του, καθώς δεν εκλέγεται κανένας από όσους έχρισε υποψηφίους.

Αντίστοιχη εικόνα διαμορφώνεται και στους μεγάλους Δήμους, καθώς οι εκλεγμένοι με τη σημαία της κυβερνητικής παράταξης είναι ελάχιστοι σε όλη τη χώρα. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία κερδίζει έπειτα από εννέα χρόνια ξανά τον Δήμο Αθηναίων με τον Κώστα Μπακογιάννη.

Ο χάρτης των Περιφερειών βάφτηκε μπλε από το μια άκρη ως την άλλη της χώρας, με εξαίρεση την Κρήτη, η οποία από τον πρώτο γύρο είχε βαφτεί «πράσινη», καθώς έμεινε στα χέρια του Σταύρου Αρναουτάκη που, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, είχε και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέγραψε εκεί τα μοναδικά εκλογικά κέρδη.

Η Νέα Δημοκρατία απέσπασε από τον ΣΥΡΙΖΑ την Αττική, με την άνετη επικράτηση του Γιώργου Πατούλη έναντι της Ρένας Δούρου, τα Ιόνια Νησιά, όπου η Ρόδη Κράτσα θριάμβευσε απέναντι στον Θεόδωρο Γαλιατσάτο.

Επίσης, κέρδισε ξανά τη Στερεά Ελλάδα με τον Φάνη Σπανό, ενώ επικράτησε και στη Δυτική Ελλάδα με τον Νεκτάριο Φαρμάκη που εκθρόνισε τον κοινό υποψήφιο ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολο Κατσιφάρα, γεγονός που δεν αποκλείεται να σχετίζεται με την τελευταία κρίση στην Χαριλάου Τρικούπη.

Σημαντική επίσης θεωρείται και η εκλογή στην Πελοπόννησο, όπου ο Παναγιώτης Νίκας εξοβέλισε τον Πέτρο Τατούλη. Αλλαγή σκυτάλης υπήρξε, τέλος και στο Βόρειο Αιγαίο, όπου ο προερχόμενος από τον Κεντροδεξιό χώρο Κωνσταντίνος Μουτζούρης επικράτησε της νυν περιφερειάρχη Χριστιάννα Καλογήρου, που είναι η μόνη από τους επίσημους υποψήφιους της ΝΔ που δεν εκλέγεται στον δεύτερο γύρο.

ΝΔ: Ηχηρό και καθολικό το μήνυμα

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου. Υποστηρίζουν ότι «έγινε το δεύτερο βήμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που επιθυμούν οι πολίτες. Το μήνυμα τους είναι ηχηρό, και καθολικό, καθώς ποτέ στο παρελθόν μια παράταξη δεν είχε κερδίσει τις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Και μάλιστα τις 11 εξ αυτών με τους υποψηφίους που είχαν την επίσημη υποστήριξη της».

Πρωτοφανής είναι η επικράτηση της ΝΔ και στον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης, δηλαδή στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν από την Πειραιώς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ΝΔ εκλέγει 35 δημάρχους που προέρχονται από τις τάξεις της, έναντι εννέα που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ και μόλις πέντε από τον ΣΥΡΙΖΑ (μάλιστα μόνον ο ένας εξ αυτών είναι κομματικό του στέλεχος).

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η Κεντροδεξιά παράταξη επικράτησε μετά από 21 χρόνια στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και μάλιστα με μια ιστορική νίκη. Το ποσοστό άνω του 65% που έχει λάβει στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας στην οποία ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, δείχνει από μόνο του την απόφαση των Ελλήνων να γυρίσει σελίδα η χώρα.

Η καθολική υπεροχή της ΝΔ επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες κέρδισε περιφέρειες της χώρας που εκλογικά πάντα υστερούσε. Όπως τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια.

Αντίστοιχης πολιτικής σημασίας είναι και η επικράτηση του Παν. Νίκα έναντι του Π. Τατούλη στην Πελοπόννησο. Και αυτό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει μια αυτοδιοικητική επιλογή απέναντι στην εύκολη λύση, που θα ήταν η στήριξη του νυν περιφερειάρχη που προέρχεται από τη ΝΔ.

Ένα ακόμη κερδισμένο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του, είναι η επικράτηση δύο νέων ανθρώπων που επέλεξε παίρνοντας ένα πολιτικό ρίσκο για να σηματοδοτήσει την ανανέωση στην πολιτική σκηνή την οποία επιθυμούν οι πολίτες. Του 35χρονου Φάνη Σπανού στην Στερεά Ελλάδα και του 38χρονου Νεκτάριου Φαρμάκη στη Δυτική Ελλάδα, οι οποίοι επικράτησαν, ανατρέποντας όλα τα αρχικά προγνωστικά.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share