Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Πώς ψήφισαν οι Έλληνες του Εξωτερικού;

Δείτε αναλυτικά!

30 Μαΐου 2019 16:48
Πώς ψήφισαν οι Έλληνες του Εξωτερικού;

Ολοκληρώθηκαν οι καταμετρήσεις των Ευρωεκλογών και για τους Έλληνες του Εξωτερικού, οι οποίοι είχαν αξιοσημείωτα μεγάλη συμμετοχή που άγγιξε το 79,18% (11.792 από τους 14.892 εγγεγραμμένους)

Τι ψήφισαν όμως;

Όπως μπορούμε να δούμε στα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, η Νέα Δημοκρατία πήρε τεράστιο προβάδισμα, καταλαμβάνοντας το 33,89% έναντι μόλις 15,28% του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά της τάξεως των 18,61 μονάδων - διπλάσια από εκείνη της Ελληνικής επικράτειας.

Από πολύ κοντά ακολουθεί το ΚΚΕ με 14,09% και πιο χαμηλά βλέπουμε το ΚΙΝΑΛ με 8,58%, το Ποτάμι να μην καταποντίζεται, αλλά να διατηρεί ένα 4,95%, την Χρυσή Αυγή με 3,58% και το ΜέΡΑ25 με 3,25%.

Αξιοσημείωτα επίσης τα ποσοστά των Οικολόγων Πράσινων (2,38%), αλλά και της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου που ενώ στην Ελλάδα πήρε τα ποσοστά που του εγγυήθηκαν μία έδρα, ανάμεσα στην ομογένεια έλαβε μόλις το 1,70% και κάθεται στην 10η θέση, κάτω από την Δημιουργία Ξανά του Θάνου Τζήμερου.

Δείτε αναλυτικά:

Υποψηφιότητα Βέμπερ: Από τι εξαρτάται;

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), θα κληθεί να ξεπεράσει πολλά εμπόδια για να εξασφαλίσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ιδίως την εναντίωση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Έχει επίσης μπροστά του μια δύσκολη πολιτική εξίσωση, καθώς το κεντροδεξιό ΕΛΚ βγήκε εξασθενημένο από τις ευρωεκλογές της περασμένης εβδομάδας.

Για να καταλάβει την προεδρία της Κομισιόν, ένας υποψήφιος ή μια υποψήφια θα πρέπει να λάβει την πλειοψηφία των ψήφων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 21 από τα 28 κράτη μέλη, με προϋπόθεση ότι αυτά τα κράτη μέλη αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ.

Αυτή τη στιγμή, εννέα από τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ χαρακτηρίζονται φιλελεύθεροι και πολλοί από αυτούς υποστηρίζουν την επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ από τη Δανία.

Οκτώ ανήκουν στο στρατόπεδο της κεντροδεξιάς, αν αφαιρεθεί από την εικόνα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. Ο εθνικιστής δεξιός πολιτικός έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Βέμπερ, έπειτα από μια σειρά σφοδρών συγκρούσεων.

Πέντε ηγέτες ανήκουν στην κεντροαριστερά και υποστηρίζουν τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τον Φρανς Τίμερμανς (Ολλανδία). Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο να ταχθεί υπέρ του Βέμπερ.

Στο ΕΚ, ο υποψήφιος ή η υποψήφια χρειάζεται 376 από τις 751 έδρες. Εάν το ΕΛΚ κατάφερνε να συνεννοηθεί με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, θα εξασφάλιζε οριακή πλειοψηφία, η οποία θα βασιζόταν - κάτι άβολο και ενοχλητικό για πολλούς- στις ψήφους των βρετανών ευρωβουλευτών, που θα αποχωρήσουν όταν το Brexit ολοκληρωθεί.

Αν πάντως η πλειοψηφία στο ΕΚ ταχθεί υπέρ του Βέμπερ, αυτό ίσως πείσει τους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν να του ανατεθεί η προεδρία της Κομισιόν, πιθανόν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας για το πώς θα μοιραστούν τα κορυφαία αξιώματα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς-κλειδιά.

Το συνολικό πακέτο πρέπει να εμφανίζει ισορροπία μεταξύ γεωγραφικής και πολιτικής προέλευσης, αλλά και μεταξύ των φύλων.

Τα υπόλοιπα αξιώματα για τα οποία θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση είναι η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και το αξίωμα του ή της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share