Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Η Τουρκία ρίχνει λάδι στη φωτιά! - Τα νησιά του Αιγαίου πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα!

Νέα ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ!

12 Μαΐου 2019 10:29
Η Τουρκία ρίχνει λάδι στη φωτιά! - Τα νησιά του Αιγαίου πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα!

Εν μέσω της κρίσης που έχει προκαλέσει η απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία προκαλεί για μία ακόμη φορά, θέτοντας ξανά θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών του Αιγαίου!

Μετά την πρόκληση της Αγκυρας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, για τα δικαιώματα των νησιών στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέβασε κατακόρυφα το «θερμόμετρο» της προκλητικότητας, εμπλέκοντας και το ΝΑΤΟ, σε ότι αφορά το ανατολικό Αιγαίο, κάνοντας αναφορά στις διεθνείς συνθήκες.

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, απαντά στις τοποθετήσεις των Ελλήνων υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας.

Αναφέρει ότι αρκετές συνθήκες, ανάμεσά τους της Λωζάνης και των Παρισίων, δεσμεύουν νομικά την Ελλάδα και προβλέπουν ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα.

Ο Τούρκος αξιωματούχος κάνει αναφορά και στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Υπενθυμίζεται ότι και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είχε μιλήσει πριν από περίπου 20 ημέρες για αποστρατικοποίηση των νησιών.

Αιχμές της Τουρκίας και για το ΝΑΤΟ

«Όλοι οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, συμφώνησαν ότι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν πρέπει να είναι ζημιογόνα για τις εθνικές πολιτικές όποιου συμμάχου στο ΝΑΤΟ», σημειώνει και αναφέρει ότι συμφωνήθηκε πως τα πλοία του ΝΑΤΟ που επιχειρούν στην περιοχή δεν πρέπει να επισκέπτονται τα λιμάνια, ούτε για ανεφοδιασμό στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ δεν σημαίνει ανοχή της Τουρκίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, στην ανακοίνωση, κατηγορεί την Ελλάδα ότι επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο και την καλεί να εγκαταλείψει αυτή την προσπάθεια.

Παράλληλα, κάνει λόγο για νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας, επικαλούμενο το διεθνές δίκαιο και την ιστορία.

Τέλος, σημειώνει ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με την αμοιβαία κατανόηση και τις συντονισμένες προσπάθειες της Τουρκίας και καλεί την Ελλάδα να συμπεριφερθεί με παρόμοιο τρόπο.

Πηγή: iefimerida.gr

Βρετανία: Ανησυχούν για τις τούρκικες επιθέσεις!

Η Βρετανία εκφράζει την ανησυχία της για την πρόθεση της Τουρκίας να αρχίσει επιχειρήσεις γεώτρησης σε περιοχή που ανήκει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

«Ανησυχώ με την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι θα αρχίσει γεωτρήσεις στον Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου», δήλωσε ο Χαντ.

«Η κατάσταση αυτή πρέπει να αποκλιμακωθεί και όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών. «Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων θα πρέπει να ωφελήσει όλους τους Κύπριους και να στηρίξει μια διευθέτηση».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share