Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σκόπια: Πέρασε από τη Βουλή η νέα ονομασία!

Εγκρίθηκε η συνταγματική αναθεώρηση

11 Ιανουαρίου 2019 20:24
Σκόπια: Πέρασε από τη Βουλή η νέα ονομασία!

Με 81 ψήφους υπέρ και μηδέν κατά εγκρίθηκε η αλλαγή της ονομασίας των Σκοπίων σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», μετά τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή.

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ, μετά και τη συμφωνία του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ με το αλβανόφωνο κόμμα BESA, αλλά και με τους αντάρτες πρώην βουλευτές του VMRO-DPMNE, ενέκρινε την τροπολογία του Συντάγματος για την αλλαγή της ονομασίας.

Η εξεύρεση της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 80 βουλευτών έδειχνε δύσκολη μέχρι και σήμερα το μεσημέρι. Η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής αναβλήθηκε, ενώ σήμερα ξεκίνησε με πολύωρη καθυστέρηση.

Σε τι αφορούν οι τέσσερις τροπολογίες

Οι τέσσερις τροπολογίες, που ψηφίστηκαν σε μια σύντομη συνεδρίαση, αφορούν στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φωτογραφία σοκ: Δείτε πως ήταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη πριν τις πλαστικές στην... (photo)

Βρέθηκε «χρυσή τομή» με το αλβανόφωνο κόμμα Besa

Τελικά, ο Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε τις απαιτούμενες ψήφους (πήρε μάλιστα μία παραπάνω από τις 80 που χρειαζόταν), μετά τη συμφωνία του με το αλβανόφωνο κόμμα BESA, που μετρά δύο βουλευτές.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share