Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021

Γιάννος Παπαντωνίου: 16 ώρες κράτησε η απολογία του! Τώρα στους ανακριτές η σύζυγός του

Άγνωστη η τύχη του

23 Οκτωβρίου 2018 14:17
Γιάννος Παπαντωνίου: 16 ώρες κράτησε η απολογία του! Τώρα στους ανακριτές η σύζυγός του

Στη μία το μεσημέρι της Τρίτης ολοκληρώθηκε η μαραθώνια απολογία του πρώην υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς. Η απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου διήρκεσε συνολικά 16 ώρες (επί 12 ώρες απολογούνταν τη Δευτέρα και ακόμη τέσσερις ώρες διήρκεσε η ανακριτική διαδικασία την Τρίτη). Αμέσως μετά τον πρώην υπουργό, ο οποίος κατηγορείται για νομιμοποίηση παράνομων αμοιβών που φτάνουν τα 2,8 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα για τη σύμβαση αναβάθμισης έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού του 2003, ξεκίνησε η απολογία της Σταυρούλας Κουράκου, συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου. Η απολογία του ζεύγους Παπαντωνίου γίνεται στους ανακριτές Ηλιάννα Ζαμανίκα και Γιώργο Ευαγγέλου.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η απόφαση για την τύχη του Γιάννου Παπαντωνίου θα ληφθεί αργά το βράδυ σε κοινή διάσκεψη ανακριτών και εισαγγελέων κι αφού ολοκληρωθεί και η απολογία της συζύγου του πρώην υπουργού. Τότε θα αποφασιστεί - κι όχι με το τέλος της απολογίας του όπως αναμενόταν- αν θα αφεθεί ελεύθερος ή αν θα κριθεί προσωρινά κρατούμενος. Δεν έχει διευκρινιστεί αν οι ανακριτές σκοπεύουν να εξετάσουν κατ' αντιπαράσταση τον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγο του Σταυρούλα Κουράκου.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου κατηγορείται για νομιμοποίηση παράνομων αμοιβών που φθάνουν τα 2,8 εκατομμύρια ελβετικών φράγκων σε σχέση με όσα του καταλογίζονται στο 800 σελίδων κατηγορητήριο που συντάχθηκε με κορμό τη σύμβαση του 2003 για την αναβάθμιση έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κόλαση η ζωή της Βίκυς Χατζηβασιλείου στον Alpha!

Η χθεσινή δωδεκάωρη απολογία του πρώην υπουργού υπήρξε εξαντλητική και πολλές στιγμές δεν έλειψαν οι εντάσεις, καθώς οι δύο ανακριτές βομβάρδισαν με ερωτήσεις τον κ. Παπαντωνίου ο οποίος αμφισβητεί όλο το σκεπτικό της δικογραφίας που σχηματίστηκε εναντίον του, μόλις πριν ένα χρόνο οπότε και υπήρξαν στοιχεία των ελβετικών τραπεζών για ροές και κινήσεις χρημάτων που κατά τις δικαστικές Αρχές "δείχνουν" παράνομα ωφελήματα.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης, ο Γιάννος Παπαντωνίου κλήθηκε χθες να απαντήσει επί της ουσίας της υπόθεσης, καθώς οι παραδοχές της Ανάκρισης είναι ότι το 2003 υπουργός Εθνικής 'Αμυνας διέπραξε απιστία -που έχει παραγραφεί - ζημιώνοντας με 400 εκατομμύρια ευρώ το Δημόσιο, με κίνητρο παράνομα ωφελήματα που έλαβε. Η ακολουθία της δικογραφίας αφορά αυτές τις παράνομες αμοιβές και τους τρόπους απόκρυψης και νομιμοποίησης των χρημάτων αυτών.

Ο πρώην υπουργός δεν δέχεται ότι η σύμβαση για τις έξι φρεγάτες προκάλεσε ζημιά του Δημοσίου και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την χθεσινή διαδικασία ανέβηκαν πολλές φορές οι τόνοι εντός του ανακριτικού γραφείου γιατί οι ανακριτές επί οκτώ ώρες ρωτούσαν τον κ. Παπαντωνίου μόνο γι' αυτό το θέμα. Ο πρώην υπουργός, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, απάντησε στους ανακριτές πως αν δεν υπέγραφε τη σύμβαση αυτή, η ζημιά του Δημοσίου θα ήταν 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να δαπανηθούν για την κατασκευή νέων πλοίων. «Η επιλογή που ουσιαστικά εισηγείστε μέσω του κατηγορητηρίου θα παραβίαζε τις αντοχές της οικονομίας και θα υπονόμευε την εθνική ασφάλεια» φέρεται να λέει στους δικαστικούς λειτουργούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέθανε κορυφαίος Έλληνας ηθοποιός και πρωταγωνιστής αγαπημένης σειράς!

Όσο για τη νομιμοποίηση χρημάτων που του καταλογίζεται, σκέλος που συνεχίζεται με τις ερωταπαντήσεις σήμερα στο ανακριτικό γραφείο, ο κ. Παπαντωνίου φαίνεται όχι μόνο να αμφισβητεί το σκεπτικό των δύο ανακριτών, αλλά και να τους αποδίδει πλήρη άγνοια του τραπεζικού συστήματος. Υποστηρίζει πως οι δύο δικαστικοί λειτουργοί βρισκόμενοι σε απόγνωση από την έλλειψη στοιχείων έφτιαξαν ένα σενάριο χωρίς ουσιαστικά στοιχεία. «Δεν χρηματίστηκα, δεν έχετε κανένα απολύτως στοιχείο, ούτε ένδειξη ούτε τίποτε που να υποδηλώνει χρηματισμό. Δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός του κατηγορητηρίου» φέρεται να ισχυρίζεται ο πρώην υπουργός.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share