Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μυρίζει... μπαρούτι: Ο Πούτιν έστησε τον Τραμπ για μία ώρα!

Ψυχροπολεμικό το κλίμα...

16 Ιουλίου 2018 14:05
Μυρίζει... μπαρούτι: Ο Πούτιν έστησε τον Τραμπ για μία ώρα!

Σε ένα διπλωματικό «μπρα-ντε-φερ» άνευ προηγουμένου επιδίδονται, μέχρι την τελευταία στιγμή, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν, την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη περιμένει με... κομμένη την ανάσα τη συνάντησή τους στο Ελσίνκι. Και αυτό, μολονότι ο πήχης των προσδοκιών για ουσιαστικά αποτελέσματα έχει τοποθετηθεί χαμηλά από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Σε αυτήν ακριβώς την τοποθέτηση του Τραμπ, ο Ρώσος ηγέτης επέλεξε να απαντήσει με την στάση του. Το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο με καθυστέρηση μίας ώρας, κάτι που σημαίνει ότι ο Πούτιν άφησε τον Αμερικανό πρόεδρο να τον περιμένει... Και αυτό έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος, μην έχοντας άλλη επιλογή. Έμεινε στο ξενοδοχείο «Χίλτον» του Ελσίνκι, μαζί με τη Μελάνια, περιμένοντας την άφιξη Πούτιν, προκειμένου να αναχωρήσει και εκείνος για το Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα λάβει χώρα το... πολυδιαφημισμένο ραντεβού τους.

Μια καθυστέρηση, η οποία προφανώς, όπως παρατηρούν διεθνή ΜΜΕ και αναλυτές, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί και αποδίδεται σε διπλωματικά παίγνια του Ρώσου προέδρου...




Η συνάντηση, παρ' όλα αυτά, έχει ήδη λάβει μεγάλη -συμβολική, κυρίως- σημασία, καθώς συγκρίνεται με την πρώτη σύνοδο κορυφής μεταξύ των Ρόναλντ Ρίγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, επί Ψυχρού Πολέμου. Το ιστορικό πλαίσιο είναι διαφορετικό από εκείνο της σημερινής συνάντησης Τραμπ - Πούτιν, αλλά, δεδομένης της... ξεχωριστής προσωπικότητας του Αμερικανού προέδρου και των ιδιαίτερων αντιλήψεών του (που ξεφεύγουν από την παραδοσιακή γεωπολιτική ισορροπία Δύσης-Ανατολής) αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - Κατερίνα Δαλάκα: "'Όλα τα παιχνίδια είχαν τη δική τους ομορφιά, αλλά..."

Τα μέτρα ασφαλείας στο Ελσίνκι είναι δρακόντεια. Η σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο της πρωτεύουσας της Φινλανδίας και αναμένεται να διαρκέσει τρεις ώρες. Θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, οι διοργανωτές του μεγάλου τετ-α-τετ έφτασαν στο σημείο μέχρι και να… εξαφανίσουν τους γλάρους, που συνήθως βρίσκονται στην πλατεία μπροστά από το προεδρικό παλάτι!

Και δεν είναι το μοναδικό μέτρο ασφαλείας. Οι κάτοικοι των σπιτιών κατά μήκος της διαδρομής από την οποία θα περάσουν οι αυτοκινητοπομπές των δυο ηγετών διατάχθηκαν όχι μόνο να μη βγουν στα μπαλκόνια τους, αλλά ούτε καν να... κοιτάξουν από τα παράθυρά τους! Και φυσικά, δεν πρέπει και να ανοίξουν τα παράθυρα…



Χαμηλές προσδοκίες

Τόσο ο Τραμπ όσο και ο Πούτιν έχουν φροντίσει να καλλιεργήσουν κλίμα χαμηλών προσδοκιών εν όψει της συνάντησής τους. Σε ένα μπαράζ… παραληρηματικών tweets νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε ότι οι σχέσεις των δυο χωρών είναι το χειρότερο σημείο τους. Το δε Κρεμλίνο, δια του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, διεμήνυσε ότι δεν περιμένει πολλά…

Ανεπισήμως, Τραμπ και Πούτιν έχουν συναντηθεί άλλες δύο φορές σε συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ. Η συνάντησή τους πραγματοποιείται και στη «σκιά» της φωτιάς που άναψε στο τρίγωνο Αθήνας - Μόσχας - Ουάσινγκτον μετά τις απελάσεις δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα έπειτα από απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών. Η Ουάσινγκτον έσπευσε να στηρίξει την ελληνική πλευρά και κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει την αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτο: Τόσα εκατομμύρια ευρώ έβγαλε η ΕΡΤ από το Μουντιάλ!

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ουάσινγκτον, λέγοντας ότι κρύβεται πίσω από την απόφαση της Αθήνας.

Πηγή: protothema.gr

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share