Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τηλεφώνημα Τσίπρα σε Ερντογάν: Τι είπαν για τους Έλληνες κρατούμενους στρατιωτικούς!

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες

29 Ιουνίου 2018 19:50
Τηλεφώνημα Τσίπρα σε Ερντογάν: Τι είπαν για τους Έλληνες κρατούμενους στρατιωτικούς!

Στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται για περισσότερο από 3,5 μήνες στις φυλακές της Αδριανούπολης και το έθεσε στον γ.γ. του ΝΑΤΟ, τοποθετήθηκε έπειτα από σχετική ερώτηση ο Αλέξης Τσίπρας.

«Έθεσα στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία και του εξέφρασα την άποψη ότι είναι απαράδεκτο δύο σύμμαχες χώρες στο στρατιωτικό σκέλος της Ευρωαντλαντικής Συμμαχίας να υπάρχει μία τέτοια συμπεριφορά», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δύο Έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το να έχουν τηνα ατυχία να βρεθούν στα πλαίσα μίας περιπολίας ρουτίνας να βρεθούν λίγα μετρά στην άλλη πλευρά και να βρίσκονται εδώ και 3,5 μήνες στις φυλακές Αδριανούπολης και μάλιστα χωρίς να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες».

«Βρήκα την κατανόηση του, όπως μου είπε ότι έχει λιγοστά εργαλεία με βάση το θεσμικό πλαίσιο για να κινηθεί, σε επίπεδο πολιτικής βούλης με διαβεβαίωσε πως έχει, ήδη, κινηθεί το προηγούμενο διάστημα», είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε και στην προσεχή συνάντηση του ΝΑΤΟ, όπου θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Και βεβαίως θέλω να σας πω ότι θα είναι μία ευκαιρία η συνάντηση μου με τον Τούρκο Πρόεδρο στα πλαίσια της Συνόδου του ΝΑΤΟ, 11 και 12 Ιουλίου, να τεθεί και αυτό το ζήτημα, όπως και αν θέλετε το παράθυρο ευκαιρίας που έχουμε και μέσα από την ευνοϊκή, θετική εξέλιξη του ζητήματος να υπάρξει νέο ξεκίνημα, ανασυγκρότηση της σχέσης Ελλάδας – Τουρκίας», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκαριστική εξέλιξη με τους συγγενείς της Δώρας Ζέμπερη! Η μεγάλη ανατροπή!

Σε ερώτηση για το αν ο Ερντογάν κατά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον Αλέξη Τσίπρα έβαλε ξανά στο τραπέζι τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όταν τέθηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό το θέμα των δύο Ελλήνων που κρατούνται στην Αδριανούπολη, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε: «Οι θέσεις του Ερντογάν είναι γνωστές. Εγώ του τηλεφώνησα για τον συγχαρώ, όμως έθεσα το θέμα των δύο στρατιωτικών λέγοντας του ότι είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχει αυτό το «αγκάθι» ανάμεσα στις σχέσεις μας».

«Τον διαβεβαίωσα ότι παρά τις διαφορές μας, είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο της καλής γειτονίας και του διαλόγου και ότι δεν πρέπει να αισθάνεται πως έχει εχθρούς, αλλά πως έχει φίλους στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «Μου είπε ότι έχει το γνωστό πρόβλημα, του απάντησα όπως έπρεπε να του απαντήσω. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που του έχω απαντήσει ως προς αυτό το θέμα, όμως για να είμαι ειλικρινής δεν θα έκανε απόλυτο παραλληλισμό των δύο υποθέσεων. Απλά έθεσε ότι υπάρχει και αυτό το πρόβλημα στην ατζέντα μας. Το θετικό, όμως, είναι ότι ο ίδιος μου είπε πως είναι μία ευκαιρία να τα πούμε από κοντά στην ερχόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ».

Δείτε τα βίντεο από την ΕΡΤ1:

Πηγή: enikos.gr

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share