Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021

Eldorado: Μετά τον διεθνή διασυρμό, έρχεται η απώλεια της αξιοπιστίας! - Η κυβέρνηση έστειλε... στα τσακίδια τα μεγαλύτερα ξένα funds!

12 Σεπτεμβρίου 2017 10:48
Eldorado: Μετά τον διεθνή διασυρμό, έρχεται η απώλεια της αξιοπιστίας! -  Η κυβέρνηση έστειλε... στα τσακίδια τα μεγαλύτερα ξένα funds!

«Αν γνωρίζαμε αυτές τις δυσκολίες, δεν θα επενδύαμε ποτέ στην Ελλάδα» είπε ο πρόεδρος της Eldorado Gold ανακοινώνοντας την αποχώρηση της εταιρείας από την Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καρκίνος: Αυτά είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του πιο ευαίσθητου ζωδίου!

«Στα τσακίδια» ήταν η απάντηση του συμβούλου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αλέξη Τσίπρα. Όταν όμως ο Νίκος Καρανίκας, προφανώς έχοντας την έγκριση ή έστω την ανοχή του πρωθυπουργού, καταριόταν την Eldorado Gold «να μη στεριώσει πουθενά», προφανώς αγνοούσε ότι έστελνε στα τσακίδια όχι απλώς την καναδική εταιρεία που διατηρούσε τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην Ελλάδα, αλλά τα σημαντικότερα funds από το εξωτερικό που είναι μέτοχοι στην εταιρεία εξόρυξης χρυσού.

Και όταν λέμε μέτοχοι, τα κολοσσιαία funds όπως η Blackrock, η Morgan Stanley, η Citigroup, η Goldman Sachs, η Deutsche Bank, η JP Morgan, η Credit Agricole, η Bank of America, η HSBC, η Swiss National Bank και η BNP Paribas, μεταξύ άλλων, δεν είναι απλοί… μικρομέτοχοι της Eldorado Gold, αλλά κατέχουν το 56,13% της καναδικής εταιρείας. Αυτοί είναι που φεύγουν από την Ελλάδα, μαζί με την Eldorado Gold, και όχι κάποιοι ιδιόρρυθμοι Καναδοί…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survival Secret: 5+1 λόγοι που αποδεικνύουν ότι είναι το χειρότερο ριάλιτι όλων των εποχών!

Με απλά λόγια, τα μεγαλύτερα ξένα funds του πλανήτη έστειλε στα τσακίδια ο γραφικός Νίκος Καρανίκας, έχοντας λάβει το πράσινο φως από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Κατά τα λοιπά ο κ. Τσίπρας πασχίζει να προσελκύσει επενδύσεις και με ευκολία διαβεβαιώνει ότι έχει βάσιμες ενδείξεις ότι οι ξένοι θα φέρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα. Αγνοούν προφανώς στο Μέγαρο Μαξίμου ότι διώχνοντας τους «αποικιοκράτες» της El Dorado, όπως τους χαρακτήρισε με ελαφρότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, δεν αποκλείουν έναν επενδυτή, αλλά εκδιώκουν τους μεγαλύτερους θεσμικούς του πλανήτη, τους οποίους κατά τα λοιπά παρακαλούν να έρθουν και να «αγοράσουν Ελλάδα».

Ενδεχομένως δεν αντιλαμβάνονται στο πρωθυπουργικό γραφείο ότι η διοίκηση της El Dorado, που ιδιοκτησιακά ανήκει κατά 56,13% στα μεγάλα αυτά funds, προτού λάβει την απόφαση να φύγει από την Ελλάδα, είχε ενημερώσει τους θεσμικούς επενδυτές για αυτή την κίνηση. Τα συγκεκριμένα funds γνωρίζουν από πρώτο χέρι την κατάντια της ελληνικής οικονομίας και τα προβλήματα στη συνεργασία με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Επενδυτικά ταμεία όπως η Blackrock, η Morgan Stanley, η Citigroup, η Goldman Sachs, η Deutsche Bank, η JP Morgan, η Credit Agricole, η Bank of America, η HSBC, η Swiss National Bank και η BNP Paribas, είναι οι οργανισμοί, τους οποίους ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κυνηγάει στα road shows του εξωτερικού, προσπαθώντας να τους πείσει να βάλουν τα κεφάλαιά τους στη χώρα μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survival Secret - Twitter: Απίστευτο κράξιμο και της... αντιγραφής! Ατάκες "φωτιά"

Με την υπόθεση της Eldorado Gold, funds που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια ευρώ είναι πλέον ενημερωμένα για τις αγκυλώσεις και τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Και όχι απλώς γνωρίζουν τα χάλια μας, αλλά θίγονται ευθέως από την κατάντια της κυβέρνησης αφού αποσύρουν τα κεφάλαιά της έχοντας χάσει σημαντικά ποσά.

Σε απλά ελληνικά, αντί να πετύχουμε να μετατρέψουμε τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές σε πρεσβευτές μας και «πωλητές» του καλού ονόματος της Ελλάδας, τους στέλνουμε ένα απολύτως αρνητικό μήνυμα ότι η χώρα είναι «αφιλόξενη» για τις ξένες επενδύσεις, ειδικά τις άμεσες επενδύσεις που πρέπει να είναι σταθερές και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

«Η αξιοπιστία έρχεται πεζή και φεύγει καλπάζοντας» όπως είχε επισημάνει ευφυώς ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Δείτε τον πίνακα με τους μεγαλύτερους από τους 228 θεσμικούς επενδυτές που κατέχουν το 56,13% της Eldorado Gold:

Πηγή: protothema.gr

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share