Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021

ΒΟΜΒΑ στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόεδρε είσαι τελειωμένος με αυτά που κάνεις - Η Δούρου κατά του Τσίπρα!

22 Απριλίου 2015
ΒΟΜΒΑ στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόεδρε είσαι τελειωμένος με αυτά που κάνεις - Η Δούρου κατά του Τσίπρα!

Aντάρτικο της Δούρου απέναντι στον Τσίπρα και στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στους υπόλοιπους βουκόλους Περιφερειάρχες που έλαβαν μέρος στην σύναξη για να συντονίσουν τις ενέργειες τους απέναντι στην κυβέρνηση.

Η Δούρου διεμήνυσε στον Τσίπρα πως:

-Πρόεδρε, είσαι τελειωμένος μ΄αυτά που κάνεις. Δεν μπορείς να κυβερνάς με Προεδρικά Διατάγματα. Αυτή τη φορά δεν θα λάβω μέρος στην συνεδρίαση της Ενωσης. Την επόμενη όμως θα ηγηθώ του αγώνα κατά της κυβέρνησης. Θα με βρεις απέναντί σου...

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του "Κουρδιστού Πορτοκαλιού" οι επικοινωνιολόγοι της Δούρου τής συστήνουν να είναι έτοιμη να δηλώσει παρούσα για την διαδοχή Τσίπρα σε περίπτωση που η συμφωνία (εάν επιτευχθεί), προκαλέσει την οργή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Δούρου γνωρίζει πως οι δανειστές και η ιδιαίτερα η Μέρκελ θα προσπαθήσει να συντρίψει τον Αλέξη Τσίπρα τώρα που η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να έχει απέναντί της τους Αμερικανούς ενώ Ρώσοι και Κινέζοι δεν φαίνονται διατεθειμμένοι να την βοηθήσουν.

Η Δούρου ευελπιστεί πως δεν θα χρειαστεί να περιμένει πολύ για να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσο αφορά τώρα τους βουκόλους Περιφερειάρχες, οι απεσταλμένοι του Πρώτου Θέματος Θανάσης Γερασιμίδης και Χρήστος Χατζησπύρου μεταδίδουν σχετικά με την βουκολοσύναξή τους.

Σε τεταμένο κλίμα ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, μεταξύ των περιφερειαρχών της χώρας και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μαρδά. Από τους 13 περιφερειάρχες απόντες ήταν η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο περιφεριάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και ο περιφεριερχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Οι περιφερειάρχες αντέδρασαν με έντονο τρόπο στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καλούνται να καταθέσουν τα διαθέσιμα χρήματα των ταμείων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε απρόβλεπτες εξελίξεις στον προϋπολογισμό του Απριλίου, που ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη συγκεκριμένη ενέργεια.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός, μετά τη λήξη της σύσκεψης δήλωσε: «Η Αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλλει στις ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Είναι συνεπώς αυτονόητη η συνεργασία με την κυβέρνηση. Ωστόσο, η ΕΝΠΕ θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος και θα συνδράμει στον αγώνα, αντιδρώντας ανάλογα. Από την άλλη, είμαστε αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της Αυτοδιοίκησης, όπως οι ΠΝΠ. Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, ζητάμε άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα. Μέχρι να γίνει η συνάντηση, οι περιφέρειες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διάθεσιμα όπως ορίζει η ΠΝΠ» υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός.

Στο μεταξύ, αρκετοί ήταν οι περιφερειάρχες που μίλησαν για συνταγματική εκτροπή, ενώ κάποιοι άλλοι ανέφεραν ότι η κυβέρνηση δρα με αυταρχικό τρόπο και πως δεν τηρεί τις δημοκρατικές διαδικασίες. «Προκειται για συνταγματική εκτροπή. Αν πάρετε τους πόρους από την Αυτοδιοίκηση είναι σαν να κόβετε τα πόδια της κυβέρνησης» είπε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Καρχιμάνης.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, που ήρθε αρκετές φορές σε αντιπάραθεση με τον κ. Μάρδα, τόνισε: «Κύριε υπουργέ, δεν μπορείτε να μας ζητάτε να συμμετέχουμε σε αυτόν τον αυταρχισμό. Για λίγες ώρες ρευστότητας μην βάζετε ταφόπλακα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αναφορές των περισσότερων περιφερειαρχών, καθώς τόνισαν ότι στον εσωτερικό δανεισμό που προχωρά η κυβέρνηση από τα διαθέσιμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σκόπιμο θα ήταν πρώτα να έχει έρθει σε συννενόηση μαζί τους, ενώ εξέφρασαν την αγωνία τους για την ολοκλήρωση των έργων του ΕΣΠΑ. «Η κύβέρνηση ευθύνεται, καθώς με τη στρατηγική της στις διαπραγματεύσεις αναγκάστηκε να προχωρήσει σε εσωτερικό δανεισμό. Σας ζητάμε να αποσύρετε την ΠΝΠ και να προχωρήσουμε σε διάλογο» είπε ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Μαρδας ανέφερε στους περιφερειάρχες ότι οι στατηγική γύρω από τις διαπραγματέυσεις με τους εταίρους, όπως και κάποιες επιπλέον συγκυρίες, ανάγκασαν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ΠΝΠ. Μάλιστα σε έρωτηση για το πόσα χρήματα θα συγκεντρωθούν στην Τράπεζα της Ελλάδας από τα διαθέσιμα των δήμων και των περιφερειών απάντησε: «Περίπου 2- 2,5 δισ. ευρώ. Ηταν λόγοι στρατηγικής που αφορούν στις διαπραγματεύσεις που μας οδήγησαν σε αυτή την ενέργεια, Δεν μπορώ να αναφερθώ με λεπτομέρειες στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, μια απρόβλεπτη εξέλιξη στον προϋπολογισμό του Απριλίου μας οδήγησε στο μέτρο αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάρδας.

Στο μεταξύ, με ψήφισμά τους και οι δήμαρχοι καλούν τους δήμους για αγωνιστικές κινητοποιήσεις αρχής γενομένης της ημέρας που θα συζητηθεί η ΠΝΠ στη Βουλή. Επίσης καταγγέλουν ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της κυβέρνησης, κρίνουν ως μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις Μάρδα και καλούν του δήμους να ενημερώσουν τους πολίτες για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή αυτής της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση ισοπεδώνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ τόνισε ότι θα προσφύγει στο ΣτΕ ανεξάρτητα από την απόφαση που θα πάρει η ΕΝΠΕ.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η πράξη αυτή της κυβέρνησης ισοπεδώνει την αυτονομία και την ανεξαρτησία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ουσιαστικά ακυρώνει και παραβιάζει κατάφωρα το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος. Εμείς, ως αυτοδιοικητικοί, οφείλουμε να αντισταθούμε. Πρέπει άμεσα να προσφύγουμε στο ΣτΕ και να προσβάλουμε αυτή την απόφαση. Αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα συμφέροντα της Αυτοδιοίκησης και τα συμφέροντα των πολιτών που μας έχουν τιμήσει με την εμπιστοσύνη τους. Αν η κυβέρνηση θέλει να βάλει δημοσίους υπαλλήλους για να της λένε σε όλα "ναι", ας το κάνει. Τα επιδόματα για νεφροπαθείς πού θα πάνε; Τα μαθητικά δρομολόγια πώς θα τα πραγματοποιήσουμε; Τα έργα πώς θα τα υλοποιήσουμε;» σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης.

Από την πλευρά της η Χριστίνα Καλόγερου, περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, έκανε λόγο για παραβιάση του Συντάγματος και θεσμική εκτρόπη, ενώ δήλωσε ότι πρόκειται για κίνηση πανικού της κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπίσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει φέρει τη χώρα.

O πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, τόνισε πως θα εισηγηθεί πρόταση για προσφυγή στη δικαιοσύνη, φθάνοντας μέχρι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς τα χρήματα των περιφερειών είναι και πρέπει να μείνουν ανεξάρτητα απο πολιτικές, ενώ ανέφερε πως συνολικά τα χρήματα είναι περίπου στο 1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο κ. Αγοραστός σήμείωσε: «Οι περιφέρειες διακατέχονται από έναν υπερκομματικό πατριωτισμό και για εμάς υπέρ πάντων είναι η πατρίδα μας, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. Όταν χρειάστηκε στο παρελθόν να βάλουμε πλάτη, βάλαμε και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτή τη στιγμή δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα, εθνικό, κοινωνικό, οικονομικό και αυτοδιοικητικό, γιατί με μία απόφαση διατάχθηκε να παρθούν όλα τα χρήματα που υπάρχουν στις Περιφέρειες. Αυτά είναι χρήματα των ανθρώπων, των μαθητών, των νεφροπαθών, των γεωπόνων, του χτίστη, του μπετατζή. Είναι χρήματα που συντηρούν χέρια εργασίας. Δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε και θα σταματήσουν τα έργα. Τρέμουμε στην ιδέα ότι δεν θα ολοκληρωθούν τα έργα του ΕΣΠΑ. Ποιος μας εγγυάται τη φερεγγυότητα της πράξης αυτής, που αποφάσισε η κυβέρνηση; Δεν θα παραδοθούμε με τα χέρια ψηλά, θα προσφύγουμε ακόμα και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια» κατέληξε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

«Η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει χέρι στους τραπεζικούς λογαριασμούς δήμων και Περιφερειών είναι πρωτοφανής στα χρονικά, αυταρχική, αντιδημοκρατική και με τεράστιο αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες αφού απειλούνται έργα και δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα υπέρ των πολιτών». Αυτό επισημαίνει με δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Γιάννης Σγουρός, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ο κ. Σγουρός τονίζει δε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «παραβιάζει ευθέως την κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα της Ελλάδος αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης και οδηγεί δήμους και Περιφέρειες σε αδυναμία προσφοράς στην κοινωνία και οικονομικό στραγγαλισμό».

Επίσης, αναφέρει ότι η απόφαση της κυβέρνησης «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες των κυβερνώντων», ενώ σημειώνει ότι «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και όσοι το μετέρχονται ως πολιτική πρακτική το μόνο που καταφέρνουν είναι να γελοιοποιούνται».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share