Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πρώτο ΘΕΜΑ και στα ξένα ΜΜΕ! Τι αναφέρουν για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας;

23 Δεκεμβρίου 2014
Πρώτο ΘΕΜΑ και στα ξένα ΜΜΕ! Τι αναφέρουν για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας;

Αμέσως μετά την άκαρπη δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή προέδρου στο ελληνικό κοινοβούλιο, ξένα μέσα ενημερωσης έστρεψαν το ενδιαφέρον τους ήδη στην τρίτη και τελική ψηφοφορία, όπου η κυβέρνηση Σαμαρά θα παίξει τα τελευταία της χαρτιά.

Το αεράκι εκλογών που πνέει στην Ελλάδα, φρεσκάρει τις αναφορές των ξένων μέσων ενημέρωσης, που παρακολουθούσαν αμήχανα τη διαδικασία της δεύτερης ψηφοφορίας.

Οι Financial Times τονίζουν ότι μετά τη δεύτερη άκαρπη ψηφοφορία, φαίνεται όλο και πιο δύσκολο να μην οδηγηθεί η Ελλάδα σε εκλογές, από τις οποίες ενδέχεται να έλθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι κατά την ψηφοφορία ο Σταύρος Δήμας κέρδισε 8 ψήφους σε σχέση με την πρώτη, φτάνοντας τα 168 «ναι».

Με βάση το αποτέλεσμα, υπογραμμίζεται πως δε φαίνεται εφικτό να εξασφαλιστούν οι 180 ψήφοι που χρειάζονται στην τρίτη ψηφοφορία, στις 29 Δεκεμβρίου.

Η ελληνική κυβέρνηση που απέτυχε και στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας θα καταβάλει την τελευταία της προσπάθεια την ερχόμενη εβδομάδα για άρση του αδιεξόδου που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα New York Times.

«Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται τη στήριξη της αντιπολίτευσης για να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας κι έχει προτείνει ένα χρονοδιάγραμμα για πρόωρες εκλογές στο τέλος του 2015. Το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, απαιτεί τη διεξαγωγή άμεσων εκλογών και υποστηρίζει την επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος λιτότητας», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Άλλες 12 ψήφους χρειάζεται η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία της ερχόμενης εβδομάδας για να αποφύγει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αναφέρει στο δικό του δημοσίευμα ο Guardian.

Επισημαίνοντας ότι τόσο η Δημοκρατική Αριστερά όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα, «δεν είναι ξεκάθαρο σε τι βαθμό τα μέλη τους θα συμμορφωθούν στη γραμμή αυτή κι ένας πυρετώδης γύρος επαφών και τηλεφωνημάτων θα βρίσκεται σε εξέλιξη τα Χριστούγεννα».

«Μαύρος καπνός και πάλι στην ψηφοφορία για πρόεδρο», τιτλοφορεί το άρθρο της η ηλεκτρονική έκδοση της ιταλικής εφημερίδας Repubblica, που επισημαίνει ότι την ερχόμενη Δευτέρα, η κυβέρνηση Σαμαρά θα παίξει τα τελευταία της χαρτιά επιχειρώντας να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, με πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Άκαρπη η δεύτερη ψηφοφορία λέει η ιταλική εφημερίδα, που θεωρεί ωστόσο ότι το αποτέλεσμα ήταν υπεράνω προσδοκιών.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πάντως ότι το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας όχι μόνο ήταν καλύτερο από εκείνο της πρώτης αλλά και από τις προβλέψεις αναλυτών και του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Επίσης, ότι η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα.

«Απέτυχε η δεύτερη προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg για τη δεύτερη ψηφοφορία προς εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το Bloomberg αναφέρει ότι πλέον είναι ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογών, καθώς το «κάλεσμα του Σαμαρά προς τους βουλευτές να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα απέτυχε». Επισημαίνοντας το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, τονίζει ότι «Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν την πρόταση για τη συγκρότηση μιας διευρυμένης κυβέρνησης συνεργασίας».

Πηγή: newsbomb.gr

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share