Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τα βρήκαν Τσίπρας - Κουβέλης και ρίχνουν τον Αντώνη Σαμαρά!

23 Δεκεμβρίου 2014
Τα βρήκαν Τσίπρας - Κουβέλης και ρίχνουν τον Αντώνη Σαμαρά!

Σε ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της εκλογικής συνεργασίας προχώρησαν οι Αλέξης Τσίπρας και Φώτης Κουβέλης, οι οποίοι πλέον επικοινωνούν απευθείας για το θέμα αυτό

Όπως παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς το βράδυ της Δευτέρας σε βουλευτές και στελέχη του κόμματος, τις προηγούμενες ημέρες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις και τις εκλογικές συνεργασίες. Η συζήτηση ανάμεσα στα δύο κόμματα, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι, φαίνεται ότι βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στο να καταλήξει. Όμως, παράλληλα, οι φόβοι διαρροών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος παραμένουν. Ο Θωμάς Ψύρρας, η Νίκη Φούντα και ο Νίκος Τσούκαλης, οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ μιας υπό όρους συναινετικής λύσης στο θέμα του Προέδρου και, την ίδια ώρα, εκφράζουν επιφυλάξεις για τη συμπόρευση της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, παραμένουν… στη ζώνη υψηλού κινδύνου και δεν αποκλείεται να... αυτομολήσουν, αν όχι σήμερα, την ερχόμενη Δευτέρα κατά την τρίτη ψηφοφορία.

Αναλυτικότερα, σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται οι κ.κ. Τσίπρας και Κουβέλης να πραγματοποιήσουν συνάντηση όπου θα οριστικοποιηθεί η προεκλογική συμφωνία σε σχέση, τουλάχιστον, με τις προγραμματικές θέσεις. Όπως υπογράμμιζαν στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι απόψεις που εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Reuters, εκφράζουν και τους ίδιους.

Οι βασικές κατευθύνσεις που τίθενται από τη Δημοκρατική Αριστερά στον διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και μια νέα διαπραγμάτευση με στόχο μια άλλη συμφωνία με τους εταίρους.

Πριν όμως δώσουν τα χέρια οι δύο πλευρές, θα συνεδριάσουν τα κομματικά Όργανα για να αποφασίσουν σχετικά. Συγκεκριμένα, στη Δημοκρατική Αριστερά θα συγκληθεί τόσο η Κεντρική Επιτροπή, όσο και το Διαρκές Συνέδριο. Ήδη έχει πέσει στο τραπέζι η ημερομηνία διεξαγωγής του και αυτή είναι το Σάββατο 3 Ιανουαρίου. Στο Διαρκές Συνέδριο, το οποίο προβλέπεται από το καταστατικό να συγκαλείται σε έκτακτες περιπτώσεις και στο οποίο συμμετέχει το σώμα των αντιπροσώπων του τελευταίου Τακτικού Συνεδρίου, θα αποφασιστεί η πορεία του κόμματος στο μέλλον και ειδικότερα η στάση του στην προεκλογική περίοδο.

Ωστόσο δεν λείπουν και οι διαφωνίες, οι οποίες έχουν εκφραστεί δημόσια, αλλά και στα κομματικά Όργανα, είτε ήπια, είτε με έντονο τρόπο. Η Νίκη Φούντα, ο Θωμάς Ψύρρας και ο Νίκος Τσούκαλης διατηρούν επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτά είναι και τα τρία πρόσωπα που στελέχη κοντά στον Φώτη Κουβέλη θεωρούν ότι ενδέχεται κατά την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου, να μην συνεχίζουν να συντάσσονται με τις αποφάσεις των Οργάνων και να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα.

Γι’ αυτό το λόγο θεωρήθηκε από πολλούς «ύποπτη» η απουσία του βουλευτή Λαρίσης Θωμά Ψύρρα από τη χθεσινή κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ο κ. Ψύρρας διαβεβαίωνε ως το μεσημέρι της Δευτέρας πως θα υπακούσει στις αποφάσεις των Οργάνων του κόμματος και θα δηλώσει «παρών» σήμερα στη δεύτερη ψηφοφορία. Όμως η απουσία το απόγευμα από την Αγίου Κωνσταντίνου επανέφερε τις αμφιβολίες για τη στάση του. Εντούτοις ακόμα και αν σήμερα δηλώσει «παρών», στη Δημοκρατική Αριστερά θεωρούν πως θα σκεφτεί πολύ πριν πράξει το ίδιο και στην τρίτη ψηφοφορία.

Πάντως μετά το τέλος της κοινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία διήρκησε περισσότερο από πέντε ώρες, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση, ο συντάκτης της οποίας περιορίζεται στη στάση του κόμματος στις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και καθόλου στις εκλογικές συνεργασίες:

«Για τις πολιτικές εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, συζήτησαν η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Τα παριστάμενα μέλη των δύο οργάνων αποφάσισαν ομόφωνα ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσουν την πρόταση προεδρικής εκλογής που έφερε η κυβέρνηση και στην αυριανή δεύτερη ψηφοφορία, και στην τρίτη, της 29ης Δεκεμβρίου, με το σκεπτικό ότι η ΔΗΜΑΡ δεν προτίθεται να συμβάλει στη συντήρηση των αδιέξοδων πολιτικών που ακολουθούνται».

Πηγή: Protothema.gr

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share