Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Η ημέρα της κρίσης! Η δεύτερη ψηφοφορία για πρόεδρο της Δημοκρατίας και οι.. εκλογές!

23 Δεκεμβρίου 2014
Η ημέρα της κρίσης! Η δεύτερη ψηφοφορία για πρόεδρο της Δημοκρατίας και οι.. εκλογές!

Ζυμώσεις με ανεξάρτητους βουλευτές προκειμένου να αλλάξουν στάση βρίσκονται εν εξέλιξη μέχρι την τελευταία στιγμή και λίγες ώρες πριν την δεύτερη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει αν υπάρχουν πιθανότητες ώστε να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου ή η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες στις πρώτες μέρες του νέου έτους.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να είναι αισιόδοξος ότι τελικά θα γίνει εφικτή η εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας από την υπάρχουσα Βουλή και θα αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές οι οποίες θα επιβαρύνουν την ελληνική οικονομία και ενδέχεται να οδηγήσουν σε περιπέτειες τη χώρα. Μάλιστα ο ίδιος φέρεται να τονίζει σε συνομιλητές του ότι « εγώ ήθελα να αποφύγουμε τις πρόωρες εκλογές κάνοντας ότι μπορούσα και θα κάνω ότι ακόμη μπορώ».

Αφήνει έτσι το περιθώριο να υπάρξουν και άλλες κινήσεις από μέρους του πριν την κρίσιμη τρίτη ψηφοφρία προκειμένου να επιτευχθεί η προεδρική πλειοψηφία . Από την άλλη ο Αντώνης Σαμαράς σύμφωνα με συνομιλητές του υπογραμμίζει ότι «ο κόσμος καταλαβαίνει ότι οι πρόωρες εκλογές θα φέρουν την αποκλειστική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ». Ο πρωθυπουργός έκανε τις προηγούμενες μέρες ένα συναινετικό ελιγμό ωστόσο με την κίνηση του αυτή έδειξε την πρόθεση του να αποτραπούν οι πρόωρες εκλογές μεταθέτοντας την ευθύνη.

Παρόλα αυτά μέχρι στιγμής αν και υπήρξε μια μικρή δυναμική μετά τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά καθώς τέσσερις ήδη ανεξάρτητοι βουλευτές με επίσημες δηλώσεις τους τάχθηκαν υπερ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα (Β. Οικονόμου, Γ. Κουράκος, Μ. Ιατρίδη και Π. Μελάς) φτάνοντας αισίως τους 164 ψήφους ωστόσο δείχνει δύσκολο να ξεπεραστούν οι 165 με 166 ψήφοι. Οι πληροφορίες του newsit αναφέρουν ότι ο Κ. Γιοβανόπουλος, ο οποίος στην πρώτη ψηφοφορία απήχε, στη σημερινή ψηφοφορία θα στηρίξει την υποψηφιότητα Δήμα ενώ ο έτερος Γ. Κασαπίδης ο οποίος και εκείνος απήχε στην πρώτη ψηφοφορία δεν έχει μέχρι στιγμής ανοίξει τα χαρτιά του καθώς μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε επιστρέψει στην Αθήνα από την Κοζάνη.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πέρα από το Μαξίμου αγώνα δρόμου για πεισθούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές καταβάλει και το επιτελείο του υποψήφιου για την προεδρία Σταύρου Δήμα με κεντρικό ρόλο να διαδραματίζει στις ζυμώσεις αυτές ο γιος του βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Δήμας ο οποίος είναι σε καθημερινή και διαρκή επικοινωνία με ανεξάρτητους βουλευτές προκειμένου να τους μεταπείσει να αλλάξουν στάση. Τα ραντεβού δίνονται μέσα στη Βουλή ή και σε πολιτικά στέκια πέριξ της πλατείας Κολωνακίου.


Ο Παπαμιμίκος ενημερώνει τους βουλευτές για τους ανεξάρτητους βουλευτές που στηρίζουν Σταύρο Δήμα
Ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος σύμφωνα με πληροφορίες του newsit ξεκίνησε χθες τηλέφωνα προκειμένου να ενημερώσει βουλευτές του κόμματος οι οποίοι εκλέγονται στην ίδια περιφέρεια με ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα. Οι βουλευτές σύμφωνα με πληροφορίες φέρονται να χαιρετίζουν την αλλαγή στάσης των βουλευτών αλλά από την άλλη εκφράζουν την επιφύλαξή τους για το αν θα πρέπει αυτοί οι βουλευτές να συμπεριληφθούν στους συνδυασμούς του κόμματος όποτε και αν γίνουν εκλογές. Από την άλλη οι ίδιοι βουλευτές επεσήμαναν το γεγονός ότι θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί θεσμικά από το Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο γραμματέας του κόμματος δεν έχει κοινοβουλευτικό ρόλο.

Μάζωξη «γαλάζιων» με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την προεδρικής εκλογή είκοσι βουλευτές της ΝΔ αναμέσα τους ο Μ. Χαρακόπουλος, Γ. Βλάχος, Ν. Κακλαμάνης, Ανδ. Μαρίνος, Ασπ. Μανδρέκα, Ευρ. Στυλιανίδης, Ηλ. Βλαχογιάννης, Σ. Αναστασιάδης, Δ. Σαμπαζιώτης, Στ. Κωνσταντινίδης, Δ. Τζαμτζής, Φ. Πατριανάκου Ανδ. Λυκουρέτζος, Θ. Σολδάτος, Ν.Παναγιωτόπουλος, και Κ. Κλειτσιώτης, συνέφαγαν σε γνωστή ψαροταβέρνα των βορείων προαστίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit η παρέα των γαλάζιων βουλευτών εξέφρασε τη άποψη ότι με τα σημερινά δεδομένα πολύ δύσκολα θα βρεθούν οι «180» ωστόσο μίλησε με θερμά λόγια για τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού. Όλοι εξέφρασαν την αγωνία τους για τις επικείμενες εκλογές καθώς θεωρούν ότι θα βάλουν σε περιπέτειες τη χώρα ενώ από την άλλη η κουβέντα περιστράφηκε γύρω και από τα σενάρια για τη δημιουργία του νέου κόμματος του Γ. Παπανδρέου με όλους να συνηγορούν στην άποψη ότι η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως και να έχει όλοι έδωσαν ραντεβού για μετά τις γιορτές εκφράζοντας τις ευχές να είναι και πάλι όλοι βουλευτές στην περίπτωση πρόωρων εκλογών στις αρχές του χρόνου.

Πηγή: newsit.gr

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share