Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αισιοδοξία στο Μαξίμου! Σιγουριά πως θα μαζευτούν οι 180! Πόσους ψήφους βλέπει ο Σαμαράς στην δεύτερη ψηφοφορία;

22 Δεκεμβρίου 2014
Αισιοδοξία στο Μαξίμου! Σιγουριά πως θα μαζευτούν οι 180! Πόσους ψήφους βλέπει ο Σαμαράς στην δεύτερη ψηφοφορία;

Με ένα πακέτο προτάσεων στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τέσσερις άξονες προσπάθησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μέσω των δηλώσεων του το μεσημέρι της Κυριακής να αλλάξει την κυβερνητική ατζέντα ενόψει της δεύτερης ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βάζοντας το περίγραμμα της πολιτικής συναίνεσης που απαιτείται προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Είναι φανερό ότι με την κίνησή του αυτή ο Αντώνης Σαμαράς έδειξε τη διάθεση να μετακινηθεί από τη στρατηγική «καθαρές λύσεις ή εκλογές», η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα, πριν και μετά την πρώτη ψηφοφορία, φαινόταν ότι πήγαζε από το πρωθυπουργικό επιτελείο, στη στρατηγική των πολιτικών πρωτοβουλιών που θα διευκολύνουν την εύρεση της προεδρικής εκλογής και την αποφυγή των πρόωρων εκλογών.

Είναι αντιληπτό ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έστειλαν το μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της Κ.Ο. της ΝΔ όσο και προς τους ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ που θα μπορούσαν να αλλάξουν στάση και στις επόμενες δυο κρίσιμες ψηφοφορίες να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα.

Ήδη, ο Β. Οικονόμου και ο Γ. Κουράκος, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, έσπευσαν να δηλώσουν ότι θα αλλάξουν στάση στη δεύτερη ψηφοφορία και θα ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα ενώ σε αυτούς προστίθεται και ο Π. Μελάς ο οποίος από μέρες έχει δηλώσει ότι από το «παρών» της πρώτης ψηφοφορίας θα μετατραπεί σε «Σταύρος Δήμας» στις επόμενες δυο.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, τις επόμενες κρίσιμες ώρες πριν τη αυριανή δεύτερη ψηφοφορία αναμένονται και άλλες δηλώσεις ανεξάρτητων βουλευτών οι οποίοι θα ταχθούν υπέρ της εκλογής του νέου προέδρου της Δημοκρατίας.
Μάλλον θετική είναι επίσης η κατεύθυνση, αν και δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους, των βουλευτών Ιατρίδη, Γιοβανόπουλου και Κασαπίδη.

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού μιλώντας στο Newsit ανέφερε ότι «είναι πλέον εφικτός ο στόχος των "170" στη δεύτερη ψηφοφορία». Μια ψηφοφορία που σε μεγάλο βαθμό θα δείξει αν θα μπορέσουν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας ή θα ανοίξει ο δρόμος των προώρων εκλογών.

Κάπως έτσι τα βλέμματα γυρίζουν ξανά προς τη μεριά των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, στους 22 βουλευτές των κομμάτων που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα, όμως λόγω της πόλωσης των τριών τελευταίων ημερών θεωρείται απίθανο να "σπάσουν" τη γραμμή.

Τα τελευταία 24ωρα και ειδικά τις τελευταίες ώρες μετά το άνοιγμα Σαμαρά ακούστηκε και πάλι το όνομα του Φώτη Κουβέλη, ωστόσο οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βουλευτές που του πρότειναν να δεχθεί να είναι υποψήφιος εισέπραξαν και πάλι άρνηση. Κάπως έτσι και με δεδομένο ότι η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ δύσκολα θα αλλάξει στάση μετά την υπόθεση Χαϊκάλη αυτή την ώρα οι κάλπες των εθνικών εκλογών μάλλον θα πρέπει να βγαίνουν από τις αποθήκες...

Πως "είδαν" τις δηλώσεις Σαμαρά βουλευτές της ΝΔ

Οι προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά έγιναν δεκτές με μεγάλη ανακούφιση και από τους «γαλάζιους» βουλευτές, αρκετοί από τους οποίους όλο το προηγούμενο διάστημα πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση. Έμπειρος κοινοβουλευτικός της ΝΔ που το προηγούμενο διάστημα εκφράστηκε υπέρ αυτών των πολιτικών πρωτοβουλιών, έλεγε με νόημα ότι «είναι η πρώτη φορά ο πρωθυπουργός λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις των εκλεγμένων οργάνων του κόμματος αφήνοντας στην άκρη τις συμβουλές των στενών συνεργατών του».

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ αυτής των πρωτοβουλιών το προηγούμενο διάστημα είχαν ταχθεί η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλπ.

Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη ανάγνωση σε αυτή την κίνηση του πρωθυπουργού. Κάποιοι «γαλάζιοι» βουλευτές υποστηρίζουν πως η κίνηση Σαμαρά άργησε. «Είναι μια κίνηση που έχει ως φόντο τις πρόωρες εκλογές» ήταν η φράση γαλάζιου βουλευτή.

Η πρωτοβουλία Σαμαρά θεωρείται μια προσπάθεια συσπείρωσης του κεντρώου κορμού της ΝΔ και άνοιγμα προς το μεταρρυθμιστικό κέντρο. Είναι εμφανές ότι σε περίπτωση που τελικά δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές την ευθύνη πλέον έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απορρίπτει κάθε πρόταση συνεννόησης και συναίνεσης, υποστηρίζουν πηγές του Μαξίμου.

Επικοινωνία με τον Βενιζέλο

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ήταν έντονες. Άλλωστε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος όλο το προηγούμενο διάστημα πίεζε προς την κατεύθυνση των πολιτικών πρωτοβουλιών.

Πληροφορίες του Newsit αναφέρουν ότι πέρα από τη χθεσινή επικοινωνία των δυο ηγετών της συγκυβέρνησης όπου διαμορφώθηκε και συμφωνήθηκε το πλαίσιο των προτάσεων που απηύθυνε ο πρωθυπουργός, υπήρξε και άλλη μια τηλεφωνική επικοινωνία το απόγευμα του Σαββάτου.

Πηγή: newsit.gr

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share