ΥΠΕΝ: Ανακοινώθηκαν πέντε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης - Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την ενεργοποίηση πέντε προγραμμάτων για την ενεργειακή αναβάθμιση διαφόρων κτηριακών υποδομών, όπως νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, παιδικοί σταθμοί, δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), ορεινά τουριστικά καταλύματα και άλλες επιχειρήσεις.
Τα προγράμματα, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ, στοχεύουν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εν λόγω εγκαταστάσεων.
Οι αιτήσεις συμμετοχής για κάθε πρόγραμμα θα γίνονται δεκτές σταδιακά, καθώς υπεγράφησαν οι αντίστοιχες προσκλήσεις με τους οδηγούς του προγράμματος, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση, και την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα Αλεξάνδρα Σδούκου.
Αναλυτικά τα προγράμματα
- Πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση ορεινών τουριστικών καταλυμάτων
Αυτό το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε ορεινά τουριστικά καταλύματα και ξεκινά σήμερα (8/1) με την υποβολή αιτήσεων. Το 10% του συνολικού προϋπολογισμού διατίθεται αποκλειστικά για παραδοσιακά ή διατηρητέα κτίρια, ενώ το υπόλοιπο 90% αφορά τα υπόλοιπα ορεινά τουριστικά καταλύματα. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί τουλάχιστον 30% εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας και 30% μείωση εκπομπών CO₂ μέσω των ενεργειακών αναβαθμίσεων.
Οι δαπάνες που καλύπτονται περιλαμβάνουν τις άμεσες επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης (π.χ. αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης ή ψύξης, ενεργειακή αναβάθμιση του κελύφους του κτιρίου) και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως ενεργειακοί επιθεωρητές και συμβούλους διαχείρισης.
- Πρόγραμμα συστήματα αποθήκευσης στις επιχειρήσεις
Με προϋπολογισμό 153,7 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα επιδοτεί επιχειρήσεις για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε φωτοβολταϊκά συστήματα, είτε αυτά είναι νέα είτε υφιστάμενα. Η επιχορήγηση καλύπτει το κόστος των συστημάτων αποθήκευσης, ενώ η ένταση της ενίσχυσης είναι 30% για μεγάλες επιχειρήσεις, 40% για μεσαίες και 50% για μικρές.
- Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ)
Αυτό το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ, στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών CO₂ στα αντλιοστάσια ύδρευσης των ΔΕΥΑ. Οι δικαιούχοι μπορούν να χρηματοδοτηθούν για την αναβάθμιση του εξοπλισμού των αντλιοστασίων και την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων.
- Πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών παιδικών σταθμών «Φοίβος»
Με προϋπολογισμό 12,4 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζει τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στους δημοτικούς παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σκοπός είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση των εκπομπών CO₂ μέσω παρεμβάσεων όπως η θερμομόνωση, η αντικατάσταση κουφωμάτων και η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας.
- Πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων «Αθηνά»
Με προϋπολογισμό 37,2 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα «Αθηνά» υποστηρίζει την ενεργειακή αναβάθμιση νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων που στεγάζονται σε ιδιόκτητα ή μισθωμένα δημοτικά κτίρια. Στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση των εκπομπών CO₂ μέσω ενεργειακών επεμβάσεων στο κέλυφος και τα τεχνικά συστήματα των κτιρίων.
Διαβάστε επίσης: Αλλάζουν όλα στο ρεύμα: Το νέο ωράριο για το «νυχτερινό» τιμολόγιο
Τα παραπάνω προγράμματα εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Next Generation EU.