Σαφάρι για μπλόκο στα νέα Airbnb: Τι θα γίνει με τα παλιά
Όλα όσα θα ισχύσουν με το που μπει το 2025
Μέχρι το τέλος του 2024 θα έχουν περιθώριο όσοι ενδιαφέρονται να εκδώσουν ΑΜΑ (Αριθμός Μητρώου Ακινήτου) για ακίνητα που βρίσκονται στα πρώτα τρία διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2025 αυτό θα απαγορευθεί τουλάχιστον για 12 μήνες.
Στόχος του μέτρου είναι να μη συνεχιστεί η «αιμορραγία» διαμερισμάτων προς τη βραχυχρόνια μίσθωση, ιδίως σε περιοχές που διαθέτουν μεγάλο απόθεμα ακινήτων και έχει παρατηρηθεί μεγάλη στροφή προς τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, την ίδια στιγμή που έρχονται νέα στεγαστικά προγράμματα.
Παράλληλα, με το να δοθεί αυτό το χρονικό περιθώριο έως το τέλος του 2024 παρέχεται η δυνατότητα σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες ανακαινίσεων και αναβαθμίσεων των ακινήτων τους, να τις ολοκληρώσουν χωρίς να υποστούν οικονομική ζημία, εφόσον πρόθεσή τους ήταν να δραστηριοποιηθούν στη βραχυχρόνια μίσθωση. Θα δοθεί περιθώριο έως το τέλος του έτους σε όσους επιθυμούν να δηλώσουν το ακίνητό τους για βραχυχρόνια μίσθωση.
Ποιες περιοχές όμως αφορά η σχετική απαγόρευση; Στα εν λόγω διαμερίσματα περιλαμβάνονται οι δημοφιλέστερες συνοικίες για τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Αττική, με υψηλή συγκέντρωση καταλυμάτων και μεγάλη ζήτηση. Ωστόσο περιλαμβάνονται και σημεία μικρότερης ζήτησης, χωρίς μεγάλη διείσδυση των βραχυχρόνιων, στοιχείο που ίσως επιτρέψει μια διαφορετική προσέγγιση μετά το πέρας του πρώτου έτους της απαγόρευσης. Για παράδειγμα, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) πρότεινε οι σχετικές παρεμβάσεις να γίνονται πιο στοχευμένα, ανά ταχυδρομικό κώδικα και όχι με οριζόντιο τρόπο.
Στα 12.500 τα καταλύματα
Σε πρώτη φάση, η απαγόρευση δημιουργίας νέων ΑΜΑ θα αφορά περιοχές όπως το ιστορικό κέντρο, το Κουκάκι, η Πλάκα και τα Εξάρχεια, που βρίσκονται στο 1ο δημοτικό διαμέρισμα, το Παγκράτι, το Ζάππειο, το Μετς και ο Νέος Κόσμος, που βρίσκονται στο 2ο δημοτικό διαμέρισμα, αλλά και σημεία όπως το Θησείο, τα Πετράλωνα, το Μεταξουργείο και ο Βοτανικός, που βρίσκονται στο 3ο δημοτικό διαμέρισμα.
Συνολικά, στο κέντρο της Αθήνας το φετινό καλοκαίρι υπολογίζεται ότι λειτούργησαν πάνω από 12.500 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, αριθμός βέβαια που εκτιμάται ότι είναι περίπου το 1/10 του αριθμού των κλειστών διαμερισμάτων, περίπου 100.000-120.000, κάτι που εξηγεί και το ότι η κυβέρνηση επέλεξε να μην προχωρήσει σε πιο βαθιές τομές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις – «δεν θέλουμε να δαιμονοποιήσουμε τη δραστηριότητα αυτή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Στο εμπορικό τρίγωνο, που περιλαμβάνει την Ακρόπολη, την Πλάκα και το Μοναστηράκι, λειτουργούν 2.440 καταλύματα, στο Κουκάκι άλλα 1.164 και στον Νέο Κόσμο 992. Ακολουθούν η περιοχή των Εξαρχείων με 918 καταλύματα και η περιοχή πέριξ της Αγ. Κωνσταντίνου με άλλα 807. Αυτές οι πέντε συνοικίες είναι και οι δημοφιλέστερες με βάση τον αριθμό των καταλυμάτων.
Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΤΑΜΑ Νάσο Γαβαλά, το μέτρο της χορήγησης φοροαπαλλαγών σε όσα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης επιστρέψουν στη μακροχρόνια δεν πρόκειται να έχει ιδιαίτερη απήχηση.
«Εκτιμώ ότι περίπου 5% των σημερινών καταλυμάτων θα επιστρέψουν στη μακροχρόνια μίσθωση, κάτι όμως που θα συνέβαινε ούτως ή άλλως καθώς τόσα γυρνάνε κάθε χρόνο είτε λόγω του ότι δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα έσοδα στους ιδιοκτήτες τους, είτε επειδή οι ίδιοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν χρονικά ή σωματικά στη διαχείρισή τους. Επίσης, όσα καταλύματα αξιοποιηθούν μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων ενοικίασης δεν θα είναι φθηνά ή προσιτά, που είναι και το βασικό ζητούμενο, προκειμένου να έχει αντίκρισμα το μέτρο». Οπως εξηγεί ο κ. Γαβαλάς, τα ακίνητα της βραχυχρόνιας είναι ανακαινισμένα, εξοπλισμένα κι επιπλωμένα, και επομένως το κόστος τους θα είναι υψηλότερο σε σχέση με ένα συμβατικό ακίνητο.