Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024

Και το Δημόσιο είναι σταθερά... κακοπληρωτής: Αυξάνονται και πάλι τα χρέη του προς τους ιδιώτες

Θυμάται πάντα, πάντως, να... κυνηγά φορολογούμενους

13 Νοεμβρίου 2024 08:18
Και το Δημόσιο είναι σταθερά... κακοπληρωτής: Αυξάνονται και πάλι τα χρέη του προς τους ιδιώτες
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Τον Σεπτέμβριο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σημείωσαν πορεία αντίθετη από την αναμενόμενη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ). Το πρόβλημα των αυξανόμενων χρεών στα δημόσια νοσοκομεία παραμένει, ενώ δεν καταγράφεται ουσιαστική μείωση στις οφειλές των υπόλοιπων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, οι οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων ανήλθαν στα τέλη Σεπτεμβρίου σε 1,28 δισ. ευρώ, από 1,2 δισ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου. Η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει αφενός στη δραστική μείωση του χρέους των νοσοκομείων και αφετέρου στη διακοπή της συσσώρευσης νέων χρεών.

Διαβάστε επίσης: Επίορκοι κρατικοί λειτουργοί: Η Mαύρη Bίβλος των παρανομιών

Στην πράξη, το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη βιώσιμη λύση για να ξεκαθαριστεί το «κουβάρι» που επικρατεί στην εκκαθάριση του clawback. Η Αθήνα έχει δεσμευτεί να εκκαθαρίσει περίπου 300 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που συζητήθηκε και κατά τις συναντήσεις του περασμένου μήνα στο πλαίσιο της αξιολόγησης της χώρας σύμφωνα με το ευρωπαϊκό εξάμηνο. Η σχετική δέσμευση επιβεβαιώθηκε με χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, οι τεχνοκράτες από τις Βρυξέλλες δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι, τόσο στα δημόσια νοσοκομεία όσο και γενικότερα, η προσπάθεια μηδενισμού των οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες φαίνεται να έχει «παγώσει» ή να κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Επίσης, παρατήρησαν ότι όσο περνά ο καιρός, η καθυστέρηση στην αποπληρωμή υποχρεώσεων του δημοσίου ξεπερνά ολοένα και περισσότερο τις 90 ημέρες. Όπως είναι γνωστό, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα οδηγία, κατά την οποία μια οφειλή καθίσταται ληξιπρόθεσμη μετά από καθυστέρηση 30 ημερών. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα απέχει ακόμη από την υιοθέτηση της νέας οδηγίας.

Οι οφειλές των υπόλοιπων φορέων

Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου συμπληρώνεται από τις υπόλοιπες οφειλές των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, οι οποίες δεν παρουσιάζουν σημαντικές μειώσεις. Συγκεκριμένα, οι οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο στα 701 εκατ. ευρώ, από 661 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, με κύρια αιτία τις αυξημένες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες έφτασαν τα 290 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, από 246 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου συχνά σημειώνονται προβλήματα νομιμότητας και επάρκειας παραστατικών για τις δαπάνες, διατηρήθηκαν το Σεπτέμβριο στα 321 εκατ. ευρώ, ακριβώς όσο ήταν και τον Αύγουστο. Αντίθετα, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου κατάφεραν να μειώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στα 294 εκατ. ευρώ, από 335 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.

Οι καθυστερούμενες επιστροφές φόρων αυξήθηκαν στα 287 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο, από 261 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο. Ωστόσο, από το ποσό αυτό τα 190 εκατ. ευρώ δεν επιστράφηκαν, καθώς οι φορολογικές αρχές δεν είχαν εγκαίρως τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share