Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2024

Λογαριασμοί ρεύματος: Ξανά στο απόλυτο κόκκινο - Τι συμβαίνει

Η πτώση της θερµοκρασίας εκτίναξε τις τιμές ρεύµατος!

12 Νοεμβρίου 2024 08:54
Λογαριασμοί ρεύματος: Ξανά στο απόλυτο κόκκινο - Τι συμβαίνει
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
Από Κυριάκος Μελλίδης

Οι τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα, στην Ουγγαρία, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία αυξάνονται αλματωδώς τις τελευταίες ημέρες. Σε αυτές τις χώρες η χονδρική τιμή διαμορφωνόταν χθες σε επίπεδα μεταξύ 250 και 300 ευρώ/ μεγαβατώρα, όταν στις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης μόλις ξεπερνούσε τα 160 ευρώ.

Σηµάδια µιας νέας περιφερειακής ενεργειακής κρίσης εκπέµπουν οι χονδρεµπορικές τιµές ρεύµατος στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την ίδια στιγµή που αυξάνονται οι πιέσεις που ασκεί σε όλη την Ευρώπη η άνοδος της τιµής του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόµβο ΤΤF, διαµορφώνοντας ιδιαίτερα ανησυχητικές συνθήκες για το κόστος ρεύµατος και φυσικού αερίου νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον χειµώνα.

Η «εισβολή» του χειμώνα εκτίναξε τις τιμές

Λογαριασμοί ρεύματος: Ξανά στο απόλυτο κόκκινο - Τι συμβαίνει

Με τις πρώτες χειµερινές θερµοκρασίες οι τιµές ρεύµατος στο γεωγραφικό τόξο από την Ουγγαρία µέχρι και την Ελλάδα εκτοξεύθηκαν πάνω από τα 200 ευρώ/µεγαβατώρα και τις ώρες αιχµής πάνω από τα 500 ευρώ.

Αν και οι διαφορές των τιµών σε σχέση µε την Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη δεν εµφανίζουν τις τεράστιες αποκλίσεις του καλοκαιριού, είναι εµφανείς και επαναφέρουν στο προσκήνιο ερωτήµατα σχετικά µε την επάρκεια των διασυνδέσεων και την αποτελεσµατική λειτουργία του µοντέλου λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς.

Η τιµή της µεγαβατώρας στην αγορά της Ουγγαρίας διαµορφώνεται σήµερα στα 306,33 ευρώ και είναι η υψηλότερη τιµή στην Ευρώπη, όταν στη γειτονική Αυστρία η τιµή είναι στα 160,88 ευρώ και στις αγορές της ∆υτικής Ευρώπης οι τιµές κυµαίνονται κάτω από τα 140 ευρώ, µε εξαίρεση τη Γερµανία όπου η τιµή της µεγαβατώρας είναι στα 166,12 ευρώ.

Η απότοµη άνοδος των τιµών στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ξεκίνησε από χθες, µε την αγορά της Ελλάδας να καταγράφει άνοδο 56,25% σε σχέση µε µία ηµέρα πριν (στα 173,78 ευρώ/µεγαβατώρα) και την αγορά της Ουγγαρίας να σηµειώνει αύξηση 95,6% (στα 223,98 ευρώ/µεγαβατώρα). Η ανοδική τάση συνεχίστηκε σήµερα, µε τις τιµές να εκτοξεύονται στην ελληνική αγορά στα 202,22 ευρώ/µεγαβατώρα και στην Ουγγαρία στα 306,33 ευρώ/µεγαβατώρα.

Στα υψηλά των 243,20 ευρώ διαµορφώνεται η τιµή της µεγαβατώρας στην Αλβανία, στα 268,45 ευρώ στη Βουλγαρία και στη Ρουµανία, στα 169,49 ευρώ στη Ρουµανία και στα 139,59 ευρώ στην Ιταλία, η αγορά της οποίας αποκόπηκε από την ελληνική αφού εξαντλήθηκε η δυναµικότητα της µεταξύ τους υποθαλάσσιας διασύνδεσης.

Από χθες παρατηρήθηκαν αυξηµένες εξαγωγές από την Αυστρία προς την Ουγγαρία, όπως και από τη Σλοβακία προς την Ουγγαρία, και µέσω του συστήµατος της Ουγγαρίας στη Ρουµανία, η αγορά της οποίας εµφανίζει έλλειµµα, µε παράγοντες της αγοράς να συνδέουν αυτή την εξέλιξη µε την αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από την Ουκρανία.

Λογαριασμοί ρεύματος: Ξανά στο απόλυτο κόκκινο - Τι συμβαίνει

Ο παράγοντας Ουκρανία, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της αγοράς, αναµένεται να επιβαρύνει περαιτέρω το σύστηµα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τις τιµές ρεύµατος µέσα στον χειµώνα λόγω των αυξηµένων αναγκών για θέρµανση, αφού το ηλεκτρικό σύστηµα παραγωγής και διανοµής της χώρας έχει πληγεί από τις ρωσικές επιθέσεις. Ο ENTSO-E (Ευρωπαίος διαχειριστής) ανακοίνωσε στα τέλη Οκτωβρίου ότι κατά τη διάρκεια του φετινού χειµώνα οι εξαγωγές της Ευρώπης προς την Ουκρανία θα αυξηθούν από τα 1.700 ΜW στα 2.100 MW.

∆εν είναι όµως οι εξαγωγές προς την Ουκρανία που εξωθούν προς τα πάνω τις τιµές ρεύµατος, αλλά ένας συνδυασµός παραγόντων που δεν φαίνεται να εξασθενούν, αλλά αντιθέτως να ενισχύονται καθώς µπαίνουµε σε ένα χειµώνα που µε βάση τις µετεωρολογικές προβλέψεις δεν αναµένεται ήπιος, όπως οι δύο προηγούµενοι.

Η άνοδος της ζήτησης για θέρµανση συνέπεσε µε µια ανοδική τάση στην τιµή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόµβο (διαπραγµατεύεται πάνω από τα 40 ευρώ/µεγαβατώρα) και µε µια µεγάλη πτώση της παραγωγής των ΑΠΕ λόγω καιρικών συνθηκών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ελληνικό µείγµα ηλεκτροπαραγωγής σήµερα οι ΑΠΕ συµµετέχουν µε ποσοστό µόλις 24,2% και το φυσικό αέριο µε 52,1%, ενώ συνεισφέρει και ο λιγνίτης µε 12,1%.

Η πορεία των τιµών το επόµενο διάστηµα θα εξαρτηθεί σε µεγάλο βαθµό από την ένταση του χειµώνα, µε την τιµή του φυσικού αερίου να αντιδρά ήδη στην είδηση για το πρώτο κύµα ψύχους στην Ευρώπη σκαρφαλώνοντας χθες στα 44 ευρώ/ µεγαβατώρα.

Η άντληση αερίου από τις αποθήκες ξεκίνησε νωρίτερα φέτος από τις δύο προηγούµενες χρονιές, µε αποτέλεσµα η στάθµη να πέσει από το 95,3% στο 93,5%.

Πιέσεις στις τιµές φυσικού αερίου αναµένεται να προκαλέσει και η παύση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου µέσω Ουκρανίας από τις αρχές του 2025, καθώς οι ποσότητες που προµηθεύονται σήµερα η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Αυστρία θα πρέπει να υποκατασταθούν από LNG, το οποίο διατίθεται στη spot αγορά, µε τις τιµές να διαµορφώνονται στη βάση της προσφοράς και της ζήτησης και τον ανταγωνισµό των φορτίων µε την Ασία, παράγοντες που προεξοφλούν άνοδο των τιµών φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση και των τιµών ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την Καθημερινή

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share