Να συνέλθουν προσπαθούν οι ελαιοπαραγωγοί μετά την περσινή απελπιστική χρονιά. Η τιμή του ελαιόλαδου, που φέτος αυξήθηκε κατά 56%, φαίνεται σιγά σιγά να αποκλιμακώνεται, τουλάχιστον στη χονδρική.
Μετά την καταστροφική προηγούμενη χρονιά που εκτίναξε στα ύψη τις τιμές του, οι καταναλωτές περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα της νέας παραγωγής.
Τα πρώτα σημάδια δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ο ελαιοπαραγωγός, Αντιπρόεδρος Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την την τιμή του λαδιού.
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
«Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει την Ευρώπη και την Μεσόγειο. Όλα εξαρτώνται από την κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή και τα αποτελέσματα που έχουμε μειώνουν κάθε μέρα την παραγωγή. Ακριβώς το ίδιο φαινόμενο βλέπουμε και στη χώρα μας. Πέρσι είδαμε μια αφορία, φέτος υπάρχει μια -σε σχέση με πέρσι- αύξηση της τάξεως του 50%. Αυτό σε κιλά μεταφράζεται σε 200.000 τόνους ελαιόλαδο» είπε.
«Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή πλήττει τον ελληνικό ελαιώνα. Κατά 80% έχει πρόβλημα ύδρευσης. Πρόπερσι παράξαμε 350.000 τόνους ελαιόλαδο. Η χώρα μας βγαίνει, αν καταφέρουμε να πάμε στους 200.000 τόνους. Είδαμε στην κακοκαιρία που έγινε, πως περιοχές που παράγουν λάδι είχαν χαλαζοπτώσεις. Αυτό ράβδισε τις ελιές, τραυμάτισε τον καρπό» ανέφερε.
«Θα πούμε το λάδι λαδάκι»
«Η τιμή του ελαιολάδου έχει πέσει στον παραγωγό είναι σήμερα στα 7,5 ευρώ, στον καταναλωτή δεν έχει πέσει όμως. Αν δεν βρέξει τους επόμενους μήνες θα πούμε το λάδι λαδάκι. Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουμε πλήρη εικόνα για την τιμή του λαδιού. Αν δε βρέξει μέσα στον Σεπτέμβριο και Οκτώβρη δεν βρέξει, κανένας παραγωγός δεν θα πάει να μαζέψει τις ελιές. Είχαμε ελαφρύ χειμώνα στην Κρήτη. Η Κρήτη είναι νούμερο 1 παραγωγική στο ελαιόλαδο, και έχει μεγάλο πρόβλημα με το νερό», τόνισε ο κ. Χιλετζάκης.
«Δυστυχώς οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν, το λαδερό φαγητό αλλάζει γεύση. Οι Ισπανοί που είναι οι πρώτοι στην κατανάλωση λαδιού, το ποσοστό έχει μειωθεί κατά 80%», υπογράμμισε ο παραγωγός.
Θεαματική αύξηση του ελαιολάδου μέσα σε έναν χρόνο: Ιούλιος 2023 – Ιούλιος 2024 + 56,7% (Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ)
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
Ελαιόλαδο: Η πορεία της τιμής του μέσα σε 2 χρόνια
- Νοέμβριος 2022: 5,50€ – 5,80€ / λίτρο
- Νοέμβριος 2023: 12€ – 15€ / λίτρο
- Ιανουάριος 2024: 13€ – 17€ / λίτρο
- Σεπτέμβριος 2024: 11,50€ – 16€ /λίτρο
Ακριβό μου… λάδι
Ιανουάριος 2023 – Φεβρουάριος 2024
Αύξηση τιμής
- Πορτογαλία 70%
- Ισπανία 63%
- Ελλάδα 63%
- Κύπρος 49%
Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία.
Στο έδαφός της καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατομμύρια ελαιόδενδρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές κανονικές, περίπου 300.000 τόνοι ελαιολάδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο», ενώ της Ισπανίας μόνο το 25%-30% και της Ιταλίας το 40%-45% χαρακτηρίζονται έτσι.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιολάδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πιο σημαντικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές στην Ελλάδα είναι η Πελοπόννησος, η οποία παράγει το 65% της συνολικής παραγωγής, καθώς επίσης και η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.