Κατώτατος μισθός στο Δημόσιο: Τι αυξήσεις έρχονται; Πως θα καθορίζεται για την επόμενη 3ετία;
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Από την 1η Ιανουαρίου 2026, ο μισθός των νέων υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα θα αυξάνεται ισόποσα με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία στο εθνικό δίκαιο και βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 21 Νοεμβρίου, για το 2025 θα εφαρμοστεί διαφορετική πολιτική.
Το 2025, η προσαύξηση θα καταβάλλεται στους δικαιούχους, μειωμένη κατά τη διαφορά που υπάρχει στις 31.12.2024 μεταξύ του βασικού μισθού στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα, ο βασικός μισθός στο δημόσιο είναι 20 ευρώ υψηλότερος από εκείνον στον ιδιωτικό, στα 850 ευρώ. Αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 40 ευρώ το 2025 και φτάσει από τα 830 σε 870 ευρώ, ο νεοεισερχόμενος θα λάβει τα 20 ευρώ ώστε οι μισθοί να εξισωθούν, και από το 2026 να ξεκινήσει η ισόποση αύξηση.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο;
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027 θα ακολουθεί το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, με τη σημαντική αλλαγή της σύστασης μιας επιτροπής διαβούλευσης, στην οποία θα συμμετέχουν κοινωνικοί εταίροι και οικονομικοί φορείς όπως η ΕΛΣΤΑΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτή η επιτροπή, πέρα από την επιστημονική επιτροπή, θα έχει ενισχυμένο ρόλο και στόχο την έναρξη της διαδικασίας προσδιορισμού των βασικών αποδοχών με το νέο μοντέλο, αν και η ουσιαστική εφαρμογή του θα γίνει τρία χρόνια αργότερα.
Για πρακτικούς λόγους, η πρόταση της επιστημονικής επιτροπής για μια ενδιάμεση φάση προετοιμασίας από 1/6/2025 έως 31/12/2027 δεν συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο νόμου. Έτσι, η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027 αρχίζει στις 31 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου, ώστε ο νέος αυξημένος μισθός να ισχύσει από την 1η Απριλίου.
Διαβάστε με την ευκαιρία: Ακρίβεια χωρίς τέλος: Το 18,7% των πολιτών αντιμέτωπο με την απειλή της φτώχειας - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Ο στόχος που έχει τεθεί για κατώτατο μισθό 950 ευρώ έως το 2027, εκτιμήθηκε από την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, ότι είναι απολύτως εφικτός.
Το χρονοδιάγραμμα για τη νέα διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, που θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2028, θα είναι διαφορετικό. Η διαδικασία θα βασίζεται σε έναν μαθηματικό τύπο που θα λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό, ειδικά για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κλίμακας, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.
Το νέο σύστημα προβλέπει ημερομηνία έναρξης των εργασιών της επιτροπής διαβούλευσης την 31η Αυγούστου και ολοκλήρωση της διαδικασίας στο τέλος του έτους ώστε ο νέος μισθός να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.
Μέσα σ΄ένα χρόνο από την ψήφιση του σχεδίου νόμου για το νέο κατώτατο μισθό, το υπουργείο Εργασίας θα εκδώσει σχέδιο δράσης για την αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Αυτό είναι άλλωστε το αντικείμενο της κοινοτικής οδηγίας που θα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο στο άμεσο μέλλον, με στόχο την αύξηση του ποσοστού κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις στο 80% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις κυμαίνεται μεταξύ 25% και 30%.
Στο πλαίσιο της κατάρτισης του Σχεδίου Δράσης, θα διεξαχθεί εκτεταμένη συζήτηση με τους Κοινωνικούς Εταίρους σχετικά με τις αναγκαίες θεσμικές ενέργειες που απαιτούνται για την ενίσχυση του πλαισίου. Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή της να ενδυναμώσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.