Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2024

Φιλοδώρημα: Μέχρι ποιο ποσό θα είναι αφορολόγητο και χωρίς κρατήσεις;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

14 Οκτωβρίου 2024 08:59
Φιλοδώρημα: Μέχρι ποιο ποσό θα είναι αφορολόγητο και χωρίς κρατήσεις;
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιχειρεί να «σβήσει» τη «φωτιά» που άναψε γύρω από τη φορολόγηση των φιλοδωρημάτων. Παρόλο που η συζήτηση αυτή υφίσταται από το 1992, όταν με αποφάσεις του Αρείου Πάγου κρίθηκε ότι «τα προαιρετικά καταβαλλόμενα φιλοδωρήματα στους εργαζομένους αποτελούν μέρος του μισθού», ο αρμόδιος Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης σκοπεύει να κλείσει οριστικά το θέμα, προτείνοντας αφορολόγητα όρια στα ποσά των φιλοδωρημάτων. Σήμερα, με το ισχύον πλαίσιο, κάθε μισθωτός φορολογείται για το σύνολο των ετήσιων φιλοδωρημάτων που δηλώνονται από τον εργοδότη του στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) στο πεδίο «πρόσθετες παροχές».

Τι θα προβλέπει η ρύθμιση του ΥΠΕΘΟ για τα φιλοδωρήματα

Ωστόσο, με την αυξανόμενη τάση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και την καθιέρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA, φιλοδωρήματα εκατομμυρίων ευρώ διέρρευσαν μέσω POS και χρειάστηκε να φορολογηθούν όπως και το εισόδημα. Έτσι, οι αποδοχές υπό τη μορφή tips, που μέχρι πρόσφατα παρέμεναν στην «γκρίζα ζώνη» των αδήλωτων εισοδημάτων, καθώς συνήθως δεν δηλώνονταν ποτέ όταν δίνονταν με μετρητά, πλέον φορολογούνται κανονικά τα τελευταία χρόνια.

Για παράδειγμα, σερβιτόροι που εργάζονται εποχιακά σε πολυτελή μπαρ ή εστιατόρια (όπως στη Μύκονο ή άλλους προορισμούς VIP) ανέφεραν ότι πέρυσι έλαβαν μισθό 5.000 ευρώ. Ωστόσο, αποκαλύφθηκε ότι επιπλέον απέκτησαν 50.000 ευρώ από φιλοδωρήματα μέσω POS.

Φιλοδώρημα: Μέχρι ποιο ποσό θα είναι αφορολόγητο και χωρίς κρατήσεις;

Για πρώτη φορά, η φορολόγηση έγινε για εισόδημα 55.000 ευρώ αντί μόνο για τα 5.000 ευρώ που αποτελούσαν τον μισθό τους. Ωστόσο, για να υπάρξει ισορροπία, δεδομένου ότι δεν λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι φιλοδωρήματα τέτοιου ύψους, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζει να θεσπίσει αφορολόγητο όριο έως 300 ευρώ τον μήνα (3.600 ευρώ ετησίως) για τα tips των εργαζομένων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφενεία, καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ κ.λπ.).

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή σύντομα, με πρωτοβουλία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη. Αυτή η πρόταση θα εξαιρεί τα φιλοδωρήματα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 3.600 ευρώ ετησίως. Η ρύθμιση αυτή δεν θα επιβάλλει κρατήσεις σε φιλοδωρήματα αυτού του ύψους, παρέχοντας ανακούφιση στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, κυρίως σε σερβιτόρους, διανομείς και άλλους, που συχνά προσλαμβάνονται με χαμηλούς μισθούς (κατώτατους ή μερικής απασχόλησης) και βασίζονται στα πουρμπουάρ για να ενισχύσουν το εισόδημά τους κατά 100 ή 200 ευρώ κάθε μήνα.

Και ρύθμιση για τους «πανούργους» εργοδότες

Το απαλλασσόμενο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ονομαστικού μισθού. Παράλληλα, θεσπίζεται αντικαταχρηστική διάταξη για εργοδότες που μπορεί να σκεφτούν να μειώσουν τεχνητά τους μισθούς, μετατρέποντας ένα μέρος τους σε αφορολόγητο φιλοδώρημα για να αποφύγουν εργοδοτικές εισφορές. Συγκεκριμένα, η διάταξη προβλέπει ότι τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν μισθωτοί από πελάτες σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές, έως το ποσό των 300 ευρώ μηνιαίως. Το απαλλασσόμενο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του επίσημου μισθού. Εάν διαπιστωθεί μείωση τακτικών αποδοχών με παράλληλη αύξηση πρόσθετων αποδοχών, όπως τα φιλοδωρήματα που δηλώνονται ως τακτικές αποδοχές στην ΑΠΔ, ο εργοδότης θα υπόκειται σε εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share