Παρέμβαση για τη στήριξη των οικογενειών: Αυτά είναι τα μέτρα που εξειδικεύονται και ανακοινώνονται σήμερα (12/9) από την κυβέρνηση
Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ
Σήμερα Πέμπτη (12/9) θα πραγματοποιηθεί η διυπουργική συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα εξειδικευτεί η δέσμη μέτρων για τη στήριξη των οικογενειών στη χώρα, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ.
Μέτρα για την ενίσχυση των οικογενειών
Τα μέτρα έχουν ως στόχο την ενίσχυση και ελάφρυνση των οικογενειών και συγκεκριμένα για το δημογραφικό ζήτημα, την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και τη στήριξη των εργαζόμενων γονιών μέσω της καλύτερης σύζευξης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή.
Τα συγκεκριμένα μέτρα βασίζονται σε όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, και εξειδικεύονται σήμερα από τους αρμόδιους υπουργούς.
Στις 11:30 η συνέντευξη Τύπου
Η Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στις 11.30 στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.
Αναλυτικά, τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί:
- Ενισχύονται κατά 20 εκατομμύρια ευρώ τα επιδόματα προς νέους γονείς, με 173.000 vouchers και 20.000 νέες θέσεις παιδικών σταθμών.
- Οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.
- Σύγκλιση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων με των πολύτεκνων, ανεξάρτητα από εισόδημα: από τον διορισμό στο Δημόσιο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.
- Οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» θα επεκταθούν με vouchers έως 500 ευρώ για κάθε παιδί.
- Άμεση κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών.
- Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών και απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
- Πιο δίκαια, αποτελεσματικά και στοχευμένα τα τρία βασικά κοινωνικά επιδόματα: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης και παιδιού με στόχο να μειωθεί η παιδική φτώχεια στη χώρα.
- Οι 767.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού, θα εισπράξουν τον Δεκέμβριο μια επιπλέον δόση του επιδόματος.
- Ξεκινά το Πρόγραμμα «Σπίτι Μου» ΙΙ, ύψους 2 δισ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.
- Επίσης οι 205.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα το λάβουν αυξημένο κατά 50%.
Πιο δίκαιες και στοχευμένες παροχές για τη στήριξη των οικογενειακών προϋπολογισμών
«Κάνουμε πιο δίκαιες και στοχευμένες τις παροχές ώστε να στηρίξουμε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Προχωράμε τους επόμενους μήνες σε μια στοχευμένη αύξηση στο επίδομα στέγασης, στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αλλά και στο επίδομα παιδιού. Εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας θα δουν μόνιμες αυξήσεις ενώ, συγχρόνως πριν από τα Χριστούγεννα θα υπάρξει και η επιπλέον οικονομική στήριξη την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός», είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, η υπουργός Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.
Μεγάλη βαρύτητα στο στεγαστικό πρόβλημα
Η Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε και στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για το στεγαστικό και αποτελεί όπως τόνισε, ένα καίριο πρόβλημα τόσο για τις οικογένειες όσο και τις γενιές που λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων, δεν είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν δικό τους σπίτι.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικές οι παρεμβάσεις και για το «Σπίτι 2» οι φορολογικές ελαφρύνσεις, ειδικά όταν ανοίγεις το σπίτι που ήταν κενό 3 χρόνια και το διαθέτεις σε μακροχρόνια μίσθωση» τόνισε και εκτίμησε ότι το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει λίγο μετά το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Επίσης, η υπουργός είπε ότι θα αυξηθεί το ηλικιακό όριο στα 50 έτη και πως εξετάζεται η διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου από 16.000 σε 20.000 για τον αιτούντα και μετά θα υπάρχουν αυξήσεις στο οικογενειακό εισόδημα ανά παιδί κατά 4.000.