Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024

Κλιματιστικό - Ανεμιστήρας: Ποιο καίει περισσότερο ρεύμα; Μύθοι και αλήθειες

Δείτε πόσο καίει το καθένα

12 Ιουνίου 2024 12:01
Κλιματιστικό - Ανεμιστήρας: Ποιο καίει περισσότερο ρεύμα; Μύθοι και αλήθειες
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Για τρεις ημέρες η χώρα θα βρίσκεται σε κλοιό καύσωνα. Θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυξίας μέχρι την Παρασκευή, και η Πολιτεία είναι σε κατάσταση συναγερμού για να αντιμετωπίσει τις ακραίες θερμοκρασίες σε χώρους εργασίας και σχολεία. Οι τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς αναμένεται σημαντική αύξηση της ζήτησης για ρεύμα.

Αυξημένη η ζήτηση κλιματιστικών και ανεμιστήρων

Τα καταστήματα που πωλούν κλιματιστικά κάνουν τις ημέρες αυτές, όπως είναι φυσικό χρυσές δουλειές, περισσότερο όμως φεύγουν οι ανεμιστήρες όλων των ειδών.

Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου η ζήτηση για ρεύμα ξεπέρασε τα 8.600 Μεγαβάτ. Με δεδομένο ότι στον περσινό καύσωνα του Ιουλίου άγγιξε τα 11.000 Μεγαβάτα, δοκιμάζοντας τις αντοχές του συστήματος, οι τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, ενώ όλες οι άδειες έχουν ανακληθεί.

Κλιματιστικά Vs Ανεμιστήρας: Ποιοι καίει περισσότερο ρεύμα; Μύθος και αλήθειες

Το λάθος που κάνουμε στη χρήση των κλιματιστικών

Το πιο σύνηθες και σοβαρό λάθος που κάνουμε στη χρήση των κλιματιστικών είναι ότι τα ρυθμίζουμε να δουλεύουν σε θερμοκρασία πολύ χαμηλότερη από εκείνη του περιβάλλοντος. Όταν υπάρχει καύσωνας δεν υπάρχει λόγος το κλιματιστικό να είναι ρυθμισμένο στους 18 βαθμούς κελσίου γιατί δεν θα είναι αποδοτικό και θα φέρει πολύ ανεβασμένο λογαριασμό.

Η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ εσωτερικού χώρου και εξωτερικού περιβάλλοντος θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 10-15 βαθμούς κελσίου.

Διαβάστε επίσης: Συναγερμός: Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε ποτέ με τον ανεμιστήρα ανοιχτό

Πόσο καίει το κλιματιστικό και ο ανεμιστήρας

Αυτό είναι το κόστος από τη χρήση κλιματιστικού και ανεμιστήρα από το εργαλείο υπολογισμού της ΡΑΕ, με δεδομένο ότι η τιμή ανά κιλοβατώρα είναι 0,14 ευρώ.

Χρήση κλιματιστικού

  • 9άρι: 0,18 ευρώ/ ώρα
  • 12άρι: 0,23/ ώρα
  • 18άρι: 0,41 ευρώ/ ώρα
  • 24άρι: 0,55 ευρώ/ ώρα

Ανεμιστήρας

  • Δαπέδου: 0,01 ευρώ/ ώρα
  • Οροφής: 0,03 ευρώ/ ώρα

Ζήτηση ρεύματος

  • Χθες: ως 8.336 MW (εκτίμηση)
  • Σήμερα: ως 8.850 MW (εκτίμηση)

Στον καύσωνα του περσινού Ιουλίου, η ζήτηση είχε φτάσει ως 10.967 MW (21 Ιουλίου, με θερμοκρασία στην Αθήνα ως 41 βαθμούς).

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share