Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024

Προϋπολογισμός 2025: Πακέτο στήριξης 870 εκατ. για ενίσχυση εισοδημάτων και μειώσεις φόρων - Τι ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης

Όλα όσα προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών

11 Απριλίου 2024 09:08
Προϋπολογισμός 2025: Πακέτο στήριξης 870 εκατ. για ενίσχυση εισοδημάτων και μειώσεις φόρων - Τι ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Από Ρέα Βέσση

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αναφορικά με τις βασικές παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2025 σχετικά με την ενίσχυση των εισοδημάτων και τη μείωση των φόρων και των εισφορών.

Ανακοίνωσε, στο πλαίσιο απάντησης σε σχετική ερώτηση, ότι αν οι πάροχι δεν μειώσουν τις προμήθειες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τότε η κυβέρνηση θα παρέμβει νομοθετικά στην κατεύθυνση αυτή.

Αναλυτικά, ο προϋπολογισμός του 22025 αναμένεται να περιλαμβάνει:

  • Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, κόστους 215 εκατ. ευρώ
  • Τη μείωση, ουσιαστικά κατάργηση, του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, κόστους 120 εκατ. ευρώ.
  • Τη μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ.
  • Την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (15 εκατ. ευρώ).
  • Την αύξηση των συντάξεων, η οποία με βάση το γνωστό μαθηματικό τύπο, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.
  • Την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, κόστους 20 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, για μέτρα συνολικού ύψους 870 εκατ. ευρώ.

«Ερχόμαστε από τον Απρίλιο και σας λέμε με σχετική ακρίβεια πώς θα κινηθούμε το 2025. Αυτό δείχνει ότι έχουμε ένα επιτελείο, που δουλεύει συστηματικά, λαμβάνοντας υπόψη τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ», σημείωσε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα την επόμενη χρονιά θα είναι και πάλι ίσος με το 2,1% του ΑΕΠ.

«Θα μείνουμε στις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. Θα συνεχίσουμε τη σοβαρή και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, που είναι θεμέλιο για τη γενικότερη προσπάθεια στην οικονομία», πρόσθεσε.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share