Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

Έσκασε: Έρχεται επίδομα «ανάσα» - Ποιοι δικαιούνται το 70% του μισθού τους

Τα ποσά και το χρονοδιάγραμμα της παροχής

4 Μαρτίου 2024 23:59
Έσκασε: Έρχεται επίδομα «ανάσα» - Ποιοι δικαιούνται το 70% του μισθού τους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οριστικοποιήθηκαν οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας τις οποίες θα φέρει το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή προς ψήφιση εντός των επόμενων δύο μηνών.

Πρόκειται για νέο επανασχεδιασμένο επίδομα ανεργίας, με αυξημένο ποσό αναλογικά με τις καταβαλλόμενες εισφορές, το οποίο θα έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Αρχικώς θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ακολούθως αφού αξιολογηθεί, θα θεσμοθετηθεί η καθολική του εφαρμογή.

Το νέο επίδομα ανεργίας, «θα συνδεθεί» άμεσα με τον μισθό, αλλά και με τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του άνεργου. Ενδέχεται μάλιστα να φθάσει έως και το 70% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της τελευταίας τριετίας.

Δείτε επίσης: «Κλείδωσε» την ενίσχυση ο Μητσοτάκης: «Αυξάνουμε το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα έως τα 2.500 ευρώ» - Ποιοι οι δικαιούχοι

«Η κεντρική του φιλοσοφία του θα βασίζεται στην ανταποδοτικότητα», τονίζει η υπουργός Εργασίας κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, ενώ ο υφυπουργός Εργασίας κ. Π. Τσακλόγλου περιγράφει «τη λογική» του νέου επιδόματος ως εξής: «αρχικά θα ξεκινάει από υψηλότερο ύψος αλλά καθώς περνάει ο χρόνος να μειώνεται ώστε να δίνει κίνητρο σε αυτόν που το λαμβάνει να βρει όσο το δυνατόν νωρίτερα κάποια δουλειά».

Η εφαρμογή του νέου επιδόματος αναμένεται να εκκινήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, ενώ κατά το πρώτο διάστημα θα περιορισθεί σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές (πιθανότατα στην Αττική), προκειμένου να αξιολογηθεί το νέο μέτρο, πριν επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Η πλήρης εφαρμογή του τοποθετείται προς το τέλος του 2024.

Το νέο επίδομα ανεργίας

Η νέα αρχιτεκτονική του επιδόματος ανεργίας – σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες – περιλαμβάνει τα εξής:

1. Το επίδομα αποσυνδέεται από τον κατώτατο μισθό και πλέον θα συναρτάται από τον μέσο πραγματικό μισθό των εργαζομένων πριν βρεθούν σε κατάσταση ανεργίας. Το επίδομα θα κυμαίνεται σε ποσοστό του μισθού από 55% έως 70%. Του πρώτους μήνες θα δίδεται το 70% του μισθού και σταδιακά – ανά τέσσερις μήνες – θα μειώνεται στο 65%, στο 60% και στο 55%.

2. Τίθεται ανώτατο πλαφόν κοντά στα 1.200 ευρώ το οποίο δεν θα ξεπερνά το επίδομα. Ταυτόχρονα δεν θα μπορεί να «πέσει» κάτω από τα 479 ευρώ, ποσό στο οποίο βρίσκεται σήμερα. Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους και συναρτάται με τον κατώτατο μισθό. Το επίδομα λαμβάνει μόνο μια μικρή μερίδα ανέργων, που φθάνει μόλις το 10% των εγγεγραμμένων ανέργων.

3. Επιμηκύνεται η χρονική διάρκεια του επιδόματος το οποίο μπορεί να φθάνει έως τους 24 μήνες. Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Η διάρκεια του επιδόματος θα εξαρτάται από τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του ασφαλισμένου.

4. Καθιερώνεται η υποχρέωση των επιδοτούμενων ανέργων να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατάρτισης ώστε να αποκτήσουν την εξειδίκευση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν σε θέση εργασίας. Η κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της κατάρτισης θα λαμβάνει το επίδομα κατάρτισης και όχι το επίδομα ανεργία.

5. Αλλάζουν τα κριτήρια των ελάχιστων ημερών απασχόλησης που απαιτούνται για την επαναλαμβανόμενη λήψη επιδόματος ανεργίας από τους εποχικά εργαζόμενους.

6. Το αυξημένο επίδομα θα συνδυαστεί με την κατάρτιση των ανέργων, προκειμένου να επανενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας.

7. Αλλαγές εξετάζονται και στο επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας (ύψους 200 ευρώ). Αναμένεται να ενσωματωθεί στο επίδομα ανεργίας και να λειτουργήσει ανταποδοτικά, κυρίως σε ανέργους που εργάζονταν για πολλά χρόνια και έχουν καταβάλει υψηλές εισφορές.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share