Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Μείωση τιμών στα τιμολόγια ρεύματος φέρνει ο Μάρτιος- Τα χρώματα που συμφέρουν

Για τρίτο συνεχόμενο μήνα, μειώσεις στις τιμές του ρεύματος

1 Μαρτίου 2024 15:18
Μείωση τιμών στα τιμολόγια ρεύματος φέρνει ο Μάρτιος- Τα χρώματα που συμφέρουν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μειώσεις για τρίτο συνεχόμενο μήνα στις τιμές του ρεύματος.

«Βουτιά» σημειώνει η τιμή της κιλοβατώρας ρεύματος, ακόμα και κάτω από τα 8 λεπτά στα κίτρινα τιμολόγια.

Ειδικότερα, στα πράσινα τιμολόγια η τιμή της κιλοβατώρας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 10 με 11 λεπτά, μειωμένη κατά 15% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

Μεγαλύτερη θα είναι η μείωση στα κίτρινα τιμολόγια, οι τιμές των οποίων θα υποχωρήσουν ακόμη και κάτω των 8 λεπτών, δηλαδή στα προ κρίσης επίπεδα, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμα η Καθημερινή.

Τις μειώσεις στις τιμές ρεύματος θα ανακοινώσουν σήμερα το απόγευμα οι πάροχοι ρεύματος, οι οποίοι επαναξιολογούν τα δεδομένα και τις προβλέψεις διεθνών αναλυτών για υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου ακόμη και κάτω από τα 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα την άνοιξη και προετοιμάζονται να αναπροσαρμόσουν τους συντελεστές των πράσινων τιμολογίων.

Οι πρώτες αναθεωρήσεις που θα ανακοινωθούν σήμερα, θα ισχύσουν τον Απρίλιο και τουλάχιστον για ένα τρίμηνο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τον Μάρτιο εκτιμάται ότι θα αρχίσει και ο αριθμός μετακίνησης των καταναλωτών από τα πράσινα στα κίτρινα τιμολόγια, η τιμή των οποίων θα συνεχίσει να υποχωρεί όσο διαρκεί η πορεία αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου και της χονδροεμπορικής τιμής ρεύματος.

Σε ό,τι αφορά στα σταθερά μπλε τιμολόγια, δεν αναμένεται μειωθούν σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που διατίθενται σήμερα στην αγορά.

Μεγάλη ανατροπή για ηλεκτρικό ρεύμα: Τι θα πληρώσουμε τον επόμενο μήνα

Στα προ κρίσης επίπεδα φαίνεται ότι επιστρέφουν οι τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς συνεχίστηκε για έβδομη εβδομάδα η καθοδική πορεία της τιμής ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδας.

Τα στοιχεία για τα τιμολόγια ρεύματος έχουν αναρτηθεί στη διεύθυνση https://invoices.rae.gr, ενώ στη σελίδα allazorevma.gr μπορείτε να κάνετε σύγκριση μεταξύ των παρόχων και να επιλέξετε το τιμολόγιο που σας συμφέρει, αλλάζοντας πάροχο εύκολα και γρήγορα.

Ωστόσο, η ελληνική αγορά, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», παραείναι στο κλαμπ των ακριβών αγορών τον Φεβρουάριο, με τη δεύτερη ακριβότερη τιμή της μεγαβατώρας στην Ευρώπη (75,24 ευρώ), πίσω από την Ιρλανδία (85,5 ευρώ) και την Ιταλία (90 ευρώ), που κατέχει σταθερά πλέον την πρώτη θέση, σημειώνει η «Καθημερινή».

Το ύψος της τελικής τιμής για τον μήνα θα καθορισθεί με βάση και την πορεία των τιμών τις επόμενες 8 ημέρες.

Ακόμη όμως και εάν δεν υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση και οι τιμές παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, προεξοφλούνται σοβαρές μειώσεις για τα τιμολόγια λιανικής του Μαρτίου.

Μεγάλη ανατροπή για ηλεκτρικό ρεύμα: Τι θα πληρώσουμε τον επόμενο μήνα

Πώς θα διαλέξουμε τιμολόγιο ρεύματος, ποιο συμφέρει

Η μετάβαση από το ένα τιμολόγιο ρεύματος στο άλλο όπως και η αλλαγή προμηθευτή είναι ελεύθερη, χωρίς αποζημίωση για τον προμηθευτή, εκτός από όσους έχουν συμβάσεις σταθερής τιμής (μπλε τιμολόγιο), η αποχώρηση από τις οποίες γίνεται με την καταβολή αποζημίωσης για πρόωρη λήξη της σύμβασης.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να αλλάξετε πάροχο και να πάτε σε κάποιον άλλο φθηνότερο είναι μέσα από την ιστοσελίδα allazorevma.gr όπου μπορείτε να συγκρίνετε όλα τα τιμολόγια και τελικά να ολοκληρώσετε την αλλαγή ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα.

Η μέση τιμή εκκαθάρισης (ΤΕΑ) το περασμένο επταήμερο (12-18 Φεβρουαρίου) υποχώρησε στα 67,82 ευρώ/MWh, κατά 9,97% κάτω από τη μέση τιμή της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, καθώς τα χαμηλά φορτία, οι ενισχυμένες ΑΠΕ και οι χαμηλές διεθνείς τιμές φυσικού αερίου διαμόρφωσαν το κατάλληλο περιβάλλον για περαιτέρω καθοδικές πιέσεις στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 74 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μείγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 55%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 516 GWh, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 5% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 52 GWh (-11% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 279 GWh καλύπτοντας το 30% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 52 GWh είχε συνεισφορά 5% στο εβδομαδιαίο μείγμα της αγοράς επόμενης ημέρας.

Όσον αφορά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή κορυφώθηκε στις 146,664 MWh την περασμένη Πέμπτη, με το χαμηλό εβδομάδας να καταγράφεται την Κυριακή (18/2) στις 129,987 MWh και τη συνολική ζήτηση όλης της εβδομάδας να φτάνει στις 983,067 MWh, πιο υψηλά κατά 1,22% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα που ανήλθε στις 971,210 MWh. Το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 5,852 MW, με ελάχιστο και μέγιστο φορτίο συστήματος για την προηγούμενη εβδομάδα 4,184 ΜW και 7,306 MW αντίστοιχα.

Πώς να αλλάξετε εύκολα πάροχο

Η διαδικασία αλλαγής παρόχου είναι ελεύθερη, χωρίς αποζημίωση για τον προμηθευτή, εκτός από όσους έχουν συμβάσεις σταθερής τιμής (μπλε τιμολόγιο), η αποχώρηση από τις οποίες γίνεται με την καταβολή αποζημίωσης για πρόωρη λήξη της σύμβασης.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να αλλάξετε πάροχο και να πάτε σε κάποιον άλλο φθηνότερο είναι μέσα από την ιστοσελίδα allazorevma.gr, όπου μπορείτε να συγκρίνετε όλα τα τιμολόγια και τελικά να ολοκληρώσετε την αλλαγή ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα:

Μεγάλη ανατροπή για ηλεκτρικό ρεύμα: Τι θα πληρώσουμε τον επόμενο μήνα

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share