Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Πρόστιμο έως και 10% στην αξία του ακινήτου

Ποια κτήρια εκδίδουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα

28 Φεβρουαρίου 2024 13:48
Πρόστιμο έως και 10% στην αξία του ακινήτου
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες κτηρίων για άλλες χρήσεις εκτός από κατοικία αγνοούν την υποχρέωσή τους να εκδώσουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα για τα κτίριά τους έως την 31η Ιανουαρίου 2026. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος προστίμου μέχρι και το 10% της αντικειμενικής τους αξίας, όπως αναφέρουν τα "Τα Νέα" σε δημοσίευμά τους.

Σε αυτήν την κατηγορία συγκαταλέγονται όλα τα κτίρια συγκέντρωσης του κοινού, όπως θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες συνεστίασης για κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, συνεδριακά κέντρα και εκθεσιακά κτίρια.

Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: «Μπούμερανγκ» στους ιδιοκτήτες η αύξηση των ενοικίων - Ο τρόπος να γλυτώσουν την φορολογική «παγίδα» με τα ανείσπρακτα μισθώματα

Επιπλέον, κτίρια που στεγάζουν πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως βιβλιοθήκες, μουσεία, αίθουσες εκθέσεων, αθλητικά κέντρα, κλειστά γυμναστήρια, γήπεδα με κερκίδες και κλειστούς βοηθητικούς χώρους.

Πρόστιμο έως και 10% στην αξία του ακινήτου
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Τα επαγγελματικά κτίρια περιλαμβάνουν πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργεία αυτοκινήτων, τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ., κτίρια εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα, νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές, αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία, κέντρα ψυχικής υγείας, υπηρεσίες υγείας, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί, οικοτροφεία, οίκοι ευγηρίας και πολλά άλλα.

«Ενώ για τις κατοικίες και όλα τα υπόλοιπα κτήρια η Ταυτότητα Κτηρίου μπορεί να εκδοθεί οποτεδήποτε, ως προαπαιτούμενο της μεταβίβασής τους, ωστόσο, για όλα τα ιδιωτικά κτήρια δημοσίου ενδιαφέροντος υπάρχει υποχρέωση έκδοσής της μέχρι τον Ιανουάριο του 2026, με την απειλή επιβολής προστίμου σε βάρος των ιδιοκτητών τους» προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.

«Τα Νέα» με τη βοήθεια του πολιτικού μηχανικού και τεχνικού συμβούλου του Γραφείου Ενημέρωσης Μελών της ΠΟΜΙΔΑ Κώστα Καράμπαμπα παρουσιάζουν τις επτά κατηγορίες ακινήτων που είναι υποχρεωτική η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, χωρίς να συντρέχει, όπως προαναφέρθηκε, λόγος μεταβίβασής τους.

Σύμφωνα με τον Κώστα Καράμπαμπα, η διαδικασία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου απαιτεί τη συλλογή πολλών δικαιολογητικών από διάφορους φορείς, όπως ο πίνακας χιλιοστών της σύστασης οριζόντιας/κάθετης ιδιοκτησίας, τα σχέδια που έχουν προσαρτηθεί στην οικοδομική άδεια από τις Πολεοδομίες, τα κτηματολογικά έγγραφα για τον ΚΑΕΚ κ.λπ. Παράλληλα, απαιτείται αυτοψία από μηχανικό για έλεγχο της ιδιοκτησίας προκειμένου να διαπιστωθούν πιθανές αυθαιρεσίες και να διορθωθούν, καθώς και για την έκδοση του Ενεργειακού Πιστοποιητικού. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ξεκινήσουν έγκαιρα τη διαδικασία συλλογής των απαραίτητων δικαιολογητικών για να τηρούν τις προθεσμίες.

Πρόστιμο έως και 10% στην αξία του ακινήτου
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Πού είναι απαραίτητη

Η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου είναι σύμφωνα με το ν.4495/2017 απαραίτητη:

  • Για τα κτίρια ή τμήματα κτιρίων που χρησιμοποιούνται για πρατήρια υγρών καυσίμων ή για πλυντήρια αυτοκινήτων καθώς και για κάθε είδους συνεργεία (σ.σ.: αυτοκινήτων).
  • Για τα τουριστικά καταλύματα πάνω των 300 τετραγωνικών μέτρων
  • Για τα ιδιωτικά και δημόσια κτίρια προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
  • Για τα κτίρια περίθαλψης (νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές, αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία, κέντρα ψυχικής υγείας, κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας). Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται ακόμη βρεφοκομεία, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί, οικοτροφεία, οίκοι ευγηρίας, ιδρύματα χρονίων πασχόντων και ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  • Για τα κτίρια συνάθροισης κοινού: θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες συγκέντρωσης για κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, συνεδριακά κέντρα και κτίρια εκθέσεων. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης: πολιτιστικές εγκαταστάσεις (βιβλιοθήκες, μουσεία, αίθουσες εκθέσεων), αθλητικές εγκαταστάσεις (κλειστά γυμναστήρια, γήπεδα με κερκίδες και κλειστούς βοηθητικούς χώρους, γήπεδα ΠΑΕ, ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις).
  • Για τα κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, καθώς και για αυτά που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου, των ΟΤΑ κ.ά.
  • Για τα καταστήματα κράτησης και τα ειδικά καταστήματα κράτησης νέων.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

Επί της ουσίας, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου είναι μια ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων στην οποία, ενσωματώνονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στοιχεία και σχέδια για κάθε ακίνητο. Για την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα είναι:

Το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτιρίου εντός του οποίου βρίσκεται η διηρημένη ιδιοκτησία με τις αναθεωρήσεις της.

Τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια, καθώς και η μελέτη προσβασιμότητας ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, εφόσον απαιτείται. 3. Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης της διηρημένης ιδιοκτησίας

Το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί.

Οι δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων.

Τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν τη διηρημένη ιδιοκτησία στην πραγματική της κατάσταση.
Το δελτίο δομικής τρωτότητας ή την τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου, που συνοδεύει αίτηση υπαγωγής στον σχετικό νόμο ή τη μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται.

Ο πίνακας χιλιοστών και η μελέτη κατανομής δαπανών, εφόσον υπάρχουν.

Αν η οικοδομική άδεια και τα στοιχεία που τη συνοδεύουν δεν ανευρίσκονται στα αρχεία της Πολεοδομίας, αντί για αυτά υποβάλλεται βεβαίωση απώλειας από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης.

Το πρόστιμο

Σε ό,τι αφορά το πρόστιμο: αν από τους ελέγχους προκύψει ότι δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις και οι προθεσμίες συμπλήρωσης της ταυτότητας του κτιρίου, προβλέπεται η επιβολή προστίμου στον ιδιοκτήτη του ακινήτου από τον Ειδικό Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το πρόστιμο μπορεί να ανέρχεται από 200 ευρώ μέχρι και το 10% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και το ύψος και η ειδική διαδικασία επιβολής είσπραξής του καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share