Κυριακή, 21 Απριλίου 2024

Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται πάνω από τα 800 ευρώ - Πότε θα δείτε την αλλαγή στους λογαριασμούς σας

Αναμένεται σύντομα η απόφαση της κυβέρνησης

19 Φεβρουαρίου 2024 10:09
Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται πάνω από τα 800 ευρώ - Πότε θα δείτε την αλλαγή στους λογαριασμούς σας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε μια νέα αύξησή του οδηγείται ο κατώτατος μισθός στην χώρα μας, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί πάνω από τα 800 ευρώ σε λιγότερο από ενάμιση μήνα, όπως έχει αναφερθεί και από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη, με την απόφαση για το ποιο θα είναι, συγκεκριμένα, το ποσό, να αναμένεται σύντομα, με ένα επίδομα παράλληλα να δίνει σημαντική ανάσα.

Για τον κατώτατο μισθό και τους εργαζόμενους συνταξιούχους, συγκεκριμένα, μίλησε στο Mega ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης.

Η προσεχής αύξηση του κατώτατου μισθού

«Μέσα στην εβδομάδα, την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους συνταξιούχους που εργάζονται ή που θέλουν να εργαστούν και πρέπει να το δηλώσουν στον ΕΦΚΑ. Δεύτερον, ο κατώτατος μισθός όπως κατατέθηκε η τροπολογία από την κ. Μιχαηλίδου στην Βουλή, έχει 6 στάδια. Στις 22 Μάρτιου θα υπάρξει η εισήγηση της υπουργού στο υπουργικό συμβούλιο και θα έχουμε εφαρμογή από την 1η Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι και όσοι εργαστούν την τουριστική περίοδο θα έχουν αυξημένο βασικό μισθό, θα δουν την 2η αύξηση κατώτατου μισθού που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και δεύτερον, και για τον υπολογισμό των 3ετιών έχει μια συγκεκριμένη βαρύτητα η αύξηση του κατώτατου μισθού γιατί το ξεπάγωμα των 3ετιών ήρθε 2 χρόνια πριν και εφαρμόζεται από την 1/1/24», τόνισε ο κ. Σπανάκης.

«Θα δούμε πόσο θα είναι η αύξηση και θα το δούμε στις 22 Μαρτίου. Θα αυξήσουμε και άλλο τον κατώτατο μισθό και θα μειώσουμε την ανεργία, όλοι έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», συμπλήρωσε.

Xατζηδάκης για κατώτατο μισθό: «Θα αρχίζει από οκτώ - Στόχος τα 950 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας»

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «στο τέλος της χρονιάς θα πρέπει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, σχεδόν 5 δισ. ευρώ για να μειωθεί το χρέος. Αυτό θα το κρατήσουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις παροχές που έχουμε δεσμευτεί. Και αν υπάρχει περίσσευμα στο τέλος της χρονιάς, θα δούμε όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου δείχνουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά στο επίπεδο των εσόδων».

Για τον νέο κατώτατο μισθό, ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαρτίου, έτσι ώστε να ισχύσει η αύξηση από 1η Απριλίου» και πως θα είναι άνω των 800 ευρώ. «Το πρώτο ψηφίο του κατώτατου μισθού θα ξεκινάει από οκτώ, αλλά υπάρχει διαβούλευση με τους φορείς και παραμένει στόχος της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της τετραετίας να πάμε στα 950 ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στον μέσο μισθό επισήμανε ότι έχει αυξηθεί περίπου 20% τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ. «Παραλάβαμε τον μέσο μισθό 1046 ευρώ και τώρα είναι 1258 ευρώ, σχεδόν 20% αύξηση».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share