Κυριακή, 21 Απριλίου 2024

Τέλη κυκλοφορίας: Τελειώνει η προθεσμία για όσους δεν έχουν πληρώσει - Πώς θα καταβάλετε το ποσό σε δόσεις και τα πρόστιμα

Όλες οι λεπτομέρειες που οφείλετε να γνωρίζετε

19 Φεβρουαρίου 2024 09:12
Τέλη κυκλοφορίας: Τελειώνει η προθεσμία για όσους δεν έχουν πληρώσει - Πώς θα καταβάλετε το ποσό σε δόσεις και τα πρόστιμα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η 29η Φεβρουαρίου είναι η τελευταία ημέρα προθεσμίας, για όσους οφείλουν ακόμη την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, με την κυβέρνηση να δίνει παράταση από τα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά και να ετοιμάζει πρόστιμα για όσους δεν είναι συνεπείς.

«Αποφασίσαμε να δοθεί παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας, για την πληρωμή τους, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου του 2024. Για ένα δίμηνο ακόμα. Κατόπιν, η Κυβέρνηση θα προτείνει ένα καινούργιο σύστημα, με βάση το οποίο δεν θα υπάρχει αμέσως, εάν δεν πληρωθούν τα τέλη προσαύξηση 100%, αλλά μια σταδιακή προσαύξηση ανάλογα με την καθυστέρηση του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Στην λήψη της σχετικής απόφασης, οδηγήθηκε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, σε μία προσπάθεια να δοθούν ανάσες στα νοικοκυριά που δοκιμάζονται από την ακρίβεια, ενώ επίσης παραδοσιακά στο τέλος κάθε έτους, συσσωρεύονται πλήθος υποχρεώσεων (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ρυθμίσεις χρεών κ.λπ.).

Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η νέα ημερομηνία είναι οριστική και δεν θα δοθεί καμία περαιτέρω παράταση.

Πώς τα «κατεβάζετε» και τα πληρώνετε σε 12 άτοκες δόσεις

Χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet, μπορείτε λοιπόν να εισέλθετε ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα, να επιλέξετε «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων» και στη συνέχεια «Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων». Αφού επιβεβαιώσετε ότι εμφανίζεται το σωστό ΑΦΜ, η πινακίδα του οχήματος και η χρονιά 2024, επιλέγετε το «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας».

Επιλέγοντας «Κατάσταση Οχημάτων» εμφανίζετε την τρέχουσα εικόνα των οχημάτων σας, ενώ σε περίπτωση που έχετε περισσότερα από ένα οχήματα και θέλετε μια λίστα με συγκεντρωμένους τους Κωδικούς Πληρωμής για όλα, μπορείτε να επιλέξετε το «Αρχείο σε Φύλλο Εργασίας».

Αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι:

  • Μπαίνετε στην εφαρμογή MyCar της ΑΑΔΕ.
  • Πατάτε την επιλογή «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».
  • Εισάγετε τους κωδικούς του Taxisnet και πατάτε ΣΥΝΔΕΣΗ.
  • Πατάτε «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων».
  • Επιλέγετε το «Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων».
  • Επιβεβαιώνετε ότι ο ΑΦΜ και το έτος (2023) που εμφανίζονται είναι τα σωστά και στη συνέχεια εισάγετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.
  • Πατάτε πάνω στο «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας» προκειμένου να σώσετε το αρχείο στο κινητό ή σε κάποιον υπολογιστή, όπου στη συνέχεια μπορείτε να το εκτυπώσετε.

Οι διαθέσιμοι τρόποι πληρωμής των τελών κυκλοφορίας είναι 3. Το κράτος παρέχει τη δυνατότητα η αποπληρωμή να πραγματοποιηθεί είτε με QR Code, είτε με πληρωμή σε τράπεζα ή ΕΛΤΑ, είτε με τη χρήση πιστωτικής κάρτας σε δόσεις. Ας τους δούμε αναλυτικά:

1. QR Code

Το ειδοποιητήριο περιλαμβάνει και έναν QR Code. Σκανάροντας τον κωδικό, μπορείς να πληρώσεις εύκολα τα τέλη κυκλοφορίας μέσω mobile banking, χωρίς να γράψεις τον κωδικό πληρωμής και το ποσό. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι η πιο εύκολη και γρήγορη.

2. Web banking

Η διαδικασία μέσω τραπέζης είναι επίσης απλή. Αντιγράφεις τον κωδικό πληρωμής σε μια τραπεζική πλατφόρμα web banking, προσθέτεις το ποσό και εξοφλείς. Αν διαθέτεις πιστωτική κάρτα πληρώνεις τα τέλη κυκλοφορίας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις μέσω εναλλακτικών ψηφιακών δικτύων των τραπεζών.

3. ΕΛΤΑ/Τράπεζες

Αν δεν είσαι εξοικειωμένος με το διαδίκτυο και προτιμάς τη φυσική παρουσία, τότε μπορείς να επισκεφτείς είτε την τράπεζα και να πληρώσεις στο ταμείο ή να κάνεις χρήση του QR Code στα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών με τη βοήθεια κάποιου υπαλλήλου, είτε να επισκεφτείς ένα υποκατάστημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share