Κυριακή, 21 Απριλίου 2024

ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει με τις δόσεις; Σε 11 φέτος, σε 12 από το 2025

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

13 Φεβρουαρίου 2024 10:46
ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει με τις δόσεις; Σε 11 φέτος, σε 12 από το 2025
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), ο ΕΝΦΙΑ θα καταβάλλεται από το 2025 σε 12 δόσεις, αυξημένες από 11 εφέτος. Η τροπολογία κατατέθηκε το βράδυ της 13ης Φεβρουαρίου 2024 στη Βουλή.

Με την ίδια τροπολογία του ΥΠΟΙΚ, αλλάζουν όχι μόνο οι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και οι προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων Ε9 για ακίνητα. Από το επόμενο έτος, οι δηλώσεις θα υποβάλλονται μέχρι την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, ενώ για την τρέχουσα χρονιά, η δήλωση υποβάλλεται έως την 8η Μαρτίου 2024.

ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει με τις δόσεις; Σε 11 φέτος, σε 12 από το 2025

Επίσης, επεκτείνεται και για το 2024 η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας.

Εφόσον όμως διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της προαναφερόμενης απαλλαγής, ο φόρος βεβαιώνεται και καταβάλλεται εφάπαξ, εντόκως.

Φεβρουάριος: Βαρύς ο «πέλεκυς» για τους φορολογούμενους - Όλες οι υποχρεώσεις που πρέπει να πληρωθούν μέχρι τέλος του μήνα

Βαρύς είναι ο «πέλεκυς» για τους φορολογούμενους τον Φεβρουάριο, καθώς οι υποχρεώσεις μαζεύονται και πολλά έξοδα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα.

Ας δούμε αναλυτικά μία προς μια τις υποχρεώσεις που έχουν και πρέπει να κλείσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως το τέλος του μήνα. Με την ευκαιρία, δείτε τι αναφέρεται στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα:

-Φόρος Εισοδήματος φυσικών προσώπων: Η τελευταία δόση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων 2023 συνολικού ύψους 410 εκατ. ευρώ.

-Φόρος Εισοδήματος επιχειρήσεων: Η τελευταία δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων 2023 συνολικού ύψους 285 εκατ. ευρώ.

-ΕΝΦΙΑ: Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2023 με το ποσό να φθάνει τα 250 εκατ. ευρώ.

χρήματα

-Τέλη Κυκλοφορίας: Τα τέλη κυκλοφορίας του 2024 που συνολικά αγγίζουν το 1,206 δισ. ευρώ.

-Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής

-Ρύθμιση: Τη δόση ή τις δόσεις των ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών.

-ΦΠΑ: Τον ΦΠΑ Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
Ψηφιακή ακινησία

Στις 29 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία για τη ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία με λίγα κλικ από τον υπολογιστή τους ή ακόμη και από κινητό τους τηλέφωνο. Όσοι καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους θα έχουν τη δυνατότητα να τις πάρουν πίσω τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου καθώς θα έρθουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.

Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να θέσουν σε ακινησία το όχημά τους μέχρι το τέλος του μήνα και αποφασίσουν να το θέσουν ξανά σε κυκλοφορία τον Απρίλιο και να το κρατήσουν έως το τέλος του χρόνου θα κληθούν να πληρώσουν τα 9/12 του ετήσιου ποσού, κερδίζοντας έτσι έκπτωση 25% στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας. Για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κ.ε. του 2007 με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 690 ευρώ εάν θέσει σε ακινησία το όχημά του στο τέλος Φεβρουαρίου μπορεί να το θέσει ξανά σε κυκλοφορία τον Απρίλιο και να το έχει μέχρι και το Δεκέμβριο του 2024 πληρώνοντας τέλη 517,50 ευρώ. Με την κίνηση αυτή ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα έχει πληρώσει τέλη κυκλοφορίας για 9 μήνες και θα κυκλοφορεί το αυτοκίνητό του για 11 μήνες καθώς το αυτοκίνητο θα βρίσκεται σε ακινησία μόνο για ένα μήνα, τον Μάρτιο.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share