Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Λογαριασμοί ρεύματος: Έκτακτη επιδότηση σε 730.000 νοικοκυριά για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Aπορροφάται το 100% του αυξημένου κόστους στις τιμές του ρεύματος

12 Φεβρουαρίου 2024 11:46
Λογαριασμοί ρεύματος: Έκτακτη επιδότηση σε 730.000 νοικοκυριά για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα περίπου 730.000 νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) θα λάβουν στοχευμένη οικονομική στήριξη για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι ενισχύσεις καλύπτουν τους δύο πρώτους μήνες του 2024. Συγκεκριμένα, για τον Ιανουάριο η οικονομική υποστήριξη ανέρχεται σε 26 ευρώ/ΜWh, ενώ για τον Φεβρουάριο ανέρχεται σε 18 ευρώ/ΜWh. Αυτά τα ποσά ισχύουν για τη συνολική κατανάλωση των δικαιούχων.

Λογαριασμοί ρεύματος: Έκτακτη επιδότηση σε 730.000 νοικοκυριά για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, με αυτές τις ενισχύσεις καλύπτεται το σύνολο (100%) της αυξημένης κόστους σε σχέση με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος πριν την κρίση. Αυτή η ενημέρωση έχει ως στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του κειμένου, με καλύτερη επιλογή λέξεων, δομή, αναγνωσιμότητα και ευφράδεια, ενώ διατηρεί την αρχική έννοια.

Η συνολική αξία της οικονομικής ενίσχυσης που παρασχέθηκε σε αυτά τα νοικοκυριά για το ηλεκτρικό ρεύμα υπερβαίνει τα 8,6 εκατομμύρια ευρώ και παρασχέθηκε από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Πληρώνει μόλις 25 ευρώ τον μήνα για ρεύμα: Πώς κάτοικος Παπάγου κατάφερε αυτό που πολλοί θα θέλαμε σήμερα (video)

Μόλις 25 εύρω τον μήνα ρεύμα πληρώνει ο ψυχολόγος Άρης Σταυρόπουλος, συμπεριλαμβανομένης της θέρμανσης. Εξηγεί στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» πώς μετέτρεψε το σπίτι του σε ενεργειακό.

Μόνωση, κουφώματα και μηχανικός αερισμός

Όπως αναφέρει αρχικά, έκανε στο σπίτι του, το οποίο είναι μονοκατοικία στου Παπάγου, καλή και σωστή τοποθέτηση μόνωσης, κουφωμάτων για να μην υπάρχουν χαραμάδες και να μην φεύγει η θερμοκρασία, ενώ έβαλε και μηχανικό αερισμός με ένα μηχάνημα που φέρνει τον φρέσκο αέρα μέσα και διώχνει τον παλιό.

Για το πόσο κόστισαν όλες οι αλλαγές, αναφέρει πως το 2020 είχε μπει στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», με προϋπολογισμό της τάξεως των 50.000 ευρώ για να κάνει την ενεργειακή αναβάθμιση. Ο κ. Σταυρόπουλος εκτιμά πως απόσβεση θα κάνει στα 5,5-6 χρόνια.

Πηγή: ethnos.gr

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Τα 10 φθηνότερα χρωματιστά τιμολόγια του Ιανουαρίου 2024 - Όλες οι τιμές των παρόχων (video)

Η πτώση των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, η ένταση του ανταγωνισμού που έφερε η καθιέρωση του «πράσινου» τιμολογίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - παρά τις αντιδράσεις από μερίδα προμηθευτών - και η ισχυροποίηση της ΔΕΗ που επιτρέπει στην επιχείρηση να εφαρμόζει λογική τιμολογιακή πολιτική, που ανταποκρίνεται στα δεδομένα της αγοράς, είναι οι κυριότερες αιτίες για την συγκράτηση των τιμών του ρεύματος τον Ιανουάριο σε επίπεδα χαμηλότερα από πέρυσι.

Εξέλιξη που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι από 1ης Ιανουαρίου καταργήθηκαν οι οριζόντιες επιδοτήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Συνοπτικά οι επιδοτήσεις που δίνονταν κατά τη διάρκεια του 2023 είχαν στόχο την συγκράτηση των τιμών κάτω από τα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα ενώ σήμερα, χωρίς επιδοτήσεις οι τιμές ξεκινούν από τα 12,6 σεντς.

Παράλληλα, θυμίζουμε το επίδομα 300 ευρώ με μία κατάθεση - Ποιοι και πώς το λαμβάνουν άμεσα

Με την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των "πράσινων" τιμολογίων και τις πρώτες ανακοινώσεις για τα μπλε και κίτρινα τιμολόγια, το τοπίο της αγοράς για τον πρώτο μήνα του χρόνου διαμορφώνεται με τρόπο που εξασφαλίζει στους καταναλωτές άμεση πληροφόρηση και δυνατότητα σύγκρισης καθώς στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής δημοσιεύονται οι τιμές από όλους τους προμηθευτές, αλλά και πληθώρα επιλογών ανάλογα με το ρίσκο που είναι διατεθειμένος να πάρει κανείς.

Υπενθυμίζεται ότι τα πράσινα τιμολόγια διαμορφώνονται με μαθηματική φόρμουλα ενιαία για όλους τους προμηθευτές και ανακοινώνονται την 1η κάθε μήνα, τα μπλε τιμολόγια είναι σταθερά χωρίς αναπροσαρμογή κατά τη διάρκεια του συμβολαίου και τα κίτρινα ακολουθούν τις διακυμάνσεις των αγορών.

Με αυτά τα δεδομένα τα δέκα φθηνότερα τιμολόγια για τον Ιανουάριο περιλαμβάνουν πράσινα και κίτρινα. Κατά σειρά είναι τα εξής:

-Τα δύο φθηνότερα τιμολόγια είναι κίτρινα: της ΔΕΗ MyHome 4All στα 12,152 σεντς και της Protergia Value Fair στα 13,28 σεντς.

-Ακολουθούν τρία πράσινα τιμολόγια, της ΔΕΗ στα 13,635, της Ελινόιλ στα 14,038 και της Ήρων στα 14,052 σεντς ανά κιλοβατώρα.

-Έπεται το κίτρινο τιμολόγιο Value Simple της Protergia στα 14,06 σεντς.

-Την δεκάδα κλείνουν τα πράσινα τιμολόγια της NRG (14,12 σεντς), της Protergia (14,26 σεντς), της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (14,265 σεντς) και της Volterra (14,4 σεντς).

Το φθηνότερο μπλε τιμολόγιο είναι της Ελινόιλ στα 14,9 σεντς.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να συνοπολογίσουν επίσης το πάγιο το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι 5 ευρώ το μήνα αλλά υπάρχουν και χαμηλότερες προσφορές, από 1 ευρώ ή και αρκετά υψηλότερες σε μπλε τιμολόγια που ξεπερνούν και τα 50 ευρώ το μήνα.

Επίσης να λάβουν υπόψη ότι ορισμένα τιμολόγια περιλαμβάνουν εκπτώσεις οι οποίες εξαρτώνται από προϋποθέσεις όπως η έγκαιρη πληρωμή ή η εξόφληση του λογαριασμού με πάγια εντολή. Τέλος για όσους έχουν μετρητή νυχτερινής κατανάλωσης σημειώνεται ότι χαμηλότερη νυχτερινή χρέωση σύμφωνα με τον συγκεντρωτικό πίνακα της Ρυθμιστικής Αρχής προσφέρουν πλέον μόνο δύο εταιρείες, η ΔΕΗ και η Ελινόιλ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share