Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024

Ανατροπή με τις συντάξεις Φεβρουαρίου: Νωρίτερα οι πληρωμές - Πότε γεμίζουν χρήμα οι λογαριασμοί

Αναλυτικά οι ημερομηνίες

11 Ιανουαρίου 2024 22:33
Ανατροπή με τις συντάξεις Φεβρουαρίου: Νωρίτερα οι πληρωμές - Πότε γεμίζουν χρήμα οι λογαριασμοί
Από Κυριάκος Μελλίδης

Σύμφωνα με όσα αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ, οι συντάξεις θα πληρωθούν κατά μία ημέρα νωρίτερα, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι συνταξιούχοι αλλά και να μειωθεί η χρονική απόσταση από την προηγούμενη πληρωμή.

Επισημαίνεται ωστόσο πως οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών.

Δείτε επίσης: 479 ευρώ για 9 μήνες - Το "κρυφό" επίδομα που ελάχιστοι γνωρίζουν

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι ημερομηνίες για τις πληρωμές των συντάξεων είναι οι εξής:

  • Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024, θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία μη μισθωτών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ), οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν. 4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι μισθωτοί και μη μισθωτοί από 1/1/2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).
  • Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024, θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως ταμείων μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, λοιπών εντασσόμενων (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του δημοσίου.

πληρωμεσ-συνταξιουχων
Συνταξιούχοι

ΔΥΠΑ: Νέο εφάπαξ επίδομα 718 ευρώ σε πέντε κατηγορίες ανέργων - Ποιους αφορά

Νέο εφάπαξ επίδομα ύψους 718 ευρώ, με τα σημερινά δεδομένα, καθιερώνει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης για 18.000 δικαιούχους το 2024, σε αντικατάσταση τριών μικρότερων που καταργούνται. Επίσης, ένα νέο επίδομα «σαφές» με μια και μόνο ανάληψη μπορούν να λάβουν συγκεκριμένοι δικαιούχοι με το ποσό να μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 958 ευρώ.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, το νέο επίδομα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο τότε υπουργός Εργασίας, Αδωνις Γεωργιάδης, στις 30 Δεκεμβρίου του 2023 (πριν μετακινηθεί στο Υγείας), έχει συνολική δαπάνη 13 εκατ. ευρώ, ενώ τα τρία επιδόματα που καταργούνται, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των επιδομάτων της ΔΥΠΑ, είχαν δαπάνη 12,2 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει η εισήγηση των υπηρεσιών της ΔΥΠΑ.. Το κονδύλι, δηλαδή, αυξάνεται μετά την αντικατάσταση των τριών επιδομάτων από ένα μεγαλύτερο επίδομα.

Νέο εφάπαξ επίδομα 718 ευρώ σε πέντε κατηγορίες ανέργων

Το ενιαίο ειδικό βοήθημα που θεσπίζεται, θα χορηγείται από τη ΔΥΠΑ σε πέντε κατηγορίες, που είναι οι εξής:

  1. Γυναίκες θύματα έμφυλης ή και ενδοοικογενειακής βίας
  2. Γονείς μονογονεϊκής οικογένειας
  3. Θύματα βίας – εμπορίας
  4. Ατομα απεξαρτημένα από χρήση ναρκωτικών
  5. Ατομα που εξέτισαν ποινή φυλάκισης μεγαλύτερη των 2 μηνών, εφόσον έχουν θετική εισήγηση κοινωνικής λειτουργού ή του διευθυντή των φυλακών

Το ειδικό βοήθημα χορηγείται εφάπαξ και ισούται με τριάντα επτά και πέντε δέκατα (37,5) ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή 718,5 ευρώ με βάση το ισχύον σήμερα ημερήσιο επίδομα ανεργίας των 19,16 ευρώ. Το βασικό ποσό των 718,5 ευρώ προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε έμμεσα ασφαλισμένο μέλος του αιτούντος.

Για τη χορήγηση του ειδικού βοηθήματος, οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ, να έχουν πραγματοποιήσει 75 ημέρες ασφάλισης με εισφορές υπέρ ανεργίας τους τελευταίους 24 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησής τους (ή πριν από την έναρξη της στερητικής της ελευθερίας ποινής, για τους αποφυλακισμένους), να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για τους δικαιούχους των λοιπών παροχών της ΔΥΠΑ και να μην έχουν λάβει παρόμοια επιδόματα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share